TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aliağa TOKİ binalarında dikkatsiz ve özensiz imalatlar!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Aliağa’da bulunan TOKİ binalarını işaret ederek “Bu yapılarda dikkatsiz ve özensiz imalatlar telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2024 14:07
Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Aliağa TOKİ binalarında dikkatsiz ve özensiz imalatlar!

Aliağa TOKİ inşaatındaki hatalar ve denetim eksikliği konusunda yetkilileri göreve davet eden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, proje sahasında yerinde incelemelerde bulundu.

Tespit edilen imalat hatalarının, deprem tehdidi altında olan kentimiz ve vatandaşlarımız adına endişe verici olduğunu kaydeden şube yönetimi, yapılan incelemede betonarme elemanların yapımında tünel kalıp sisteminin kullanıldığını kaydetti.

DİKKATSİZ VE ÖZENSİZ İMALATLAR

Taşıyıcı elemanların deprem kuvvetleri etkisi altında kritik öneme sahip alt ve üst uç birleşim bölgelerinde hayati tehlike arz edecek şekilde imalat hataları görüldüğünü söyleyen şube yönetimi, “Bu kusurların uygulamadaki hatalardan ve denetim eksikliğinden kaynaklandığı şüphesizdir. Deprem tehdidi altındaki bir bölgede, kurulma amacı özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın nitelikli konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ tarafından inşa edilmekte olan bu yapılarda dikkatsiz ve özensiz imalatlar telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir” dedi.

HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURACAK SONUÇLAR

Binaların, güncel yönetmeliklere uygun şekilde tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen-sanat kurallarına uygun şekilde imal edilmediğini, imalat sonrası bakımları ve denetlemeleri yapılmadığı takdirde hayati tehlike oluşturacak sonuçların ortaya çıkacağını vurgulayan şube yönetimi, “Üstelik bu tür imalat hatalarının, olası bir deprem sonrası binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor hatta imkânsız olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Devam eden bloklarda aynı durumların oluşmaması için; kullanılan kalıp malzemesinin teknik dokümanları, kurulum projesi, hesap raporu, işçilerin mesleki yeterlilik belgeleri ile imalatları teslim alan teknik personellerin imzaladıkları tutanaklar incelenmeli ve tüm sürecin mevzuata uygun olarak devam etmesi sağlanmalıdır. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zafiyetin bedelinin ne kadar yıkıcı olabileceğini 30 Ekim 2020’de İzmir’de ve 6 Şubat 2023’te on bir ilimizde yaşadık” sözlerine dikkat çekti.

KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Şube yönetimi son olarak ise “Fotoğraflara yansıyan ve yansımayan, şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesinin, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının, usul ve yasalara, projesine ve fen-sanat kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılmasının idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz. Yapı üretim süreçlerinde ‘etkin denetimin’ önemini bir kez daha hatırlatarak sorumluluğu bulunan kurumları göreve davet eder, konunun kamu adına takipçisi olacağımızı saygılarımızla bildiririz” mesajını verdi.

Kaynak: SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.