Alaçatı’nın jeotermal suyu o otele

İzmir Valiliği tarafından Çeşme, Alaçatı’da yapılacak olan Jeotermal Kaynak Arama Projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Eki Değerlendirmesine(ÇED) gerek yoktur dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 13:58
Kaynak: MUHABİR BERKAY ERDEN
Alaçatı’nın jeotermal suyu o otele

Muhabir-Berkay Erden / T.C. İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Alaçatı’da jeotermal kaynak bulmak için yapılacak sondaj çalışmaları için bakanlıktan ÇED gerekli değildir kararı çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Baknalığı’nın ÇED kararaları sayfasında yayınlanan proje detaylarına göre sondaj Alaçatı Mahallesi, Liman Mevkiinde 4391 Ada, 3 parsel sınırları içerisinde yapılacak.

Otel müşterileri kullanacak

Projenin detaylarına göre sondaj çalışmaları sırasında jeotermal sıcak su kaynağı bulunursa, bu kaynaktan çıkacak suyu bir otel kullanacak. Proje detaylarındaki ilgili açıklama ise şu şekilde; “T.C. İzmir Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından faaliyeti sürdürülen Tek-Art İnşaat Tic. Tur. San. Ve Yat. A.Ş. ‘nin (Zigana Hotel) sıcak su (havuz, duş) ihtiyacı ve ısıtmasında kullanılması amaçlanmıştır”

Proje detaylarına göre suyun kullanılacağı Zigana Hotel’in 167 odasının yanı sıra açık yüzme havuzu, 3 adet Türk hamamı, 6 adet saunası ve 2 adet buhar odası bulunuyor.. Yapılacak sondaj çalışması sonucu bulunacak suyun ısısının 28-36 derece arasında olacağı ve saniyede 5 litre debiyi geçmeyeceği bilgisi paylaşıldı.

Bakanlık: ÇED gerekli değildir

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı proje değerlendirmesine göre sondaj çalışmasının çevresel etki yaratmayacağı belirtildi. Bakanlığın yayınladığı toplantı kararında ise şu ifadeler yer aldı; “İzmir İli Çeşme, İlçesi Alaçatı Mahallesi, Liman Mevkii (4391 ada 3 parsel) mevkiindeki T.C. İzmir Valiliği Yatırım İzleme Ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılması planlanan jeotermal kaynak arama projesi (1 adet sondaj) projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan ptd dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince jeotermal kaynak arama projesi (1 adet sondaj) projesi'ne valiliğimizce 'çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir' kararı verilmiştir”

Kaynak: BERKAY ERDEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.