TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Acele kamulaştırılmıştı: Örlemiş’in ‘orman’ projesi için gözler bakanlıkta!

Akın Holding A.Ş.’ye ait Örlemiş RES Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin İzmir’in UNESCO kenti Bergama’da ormanlık alanda hayata geçirmek istediği Örlemiş RES Kapasite Artışı projesi için inceleme ve değerlendirme süreci başlarken gözler bakanlığın son kararına çevrildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2024 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2024 15:51
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Acele kamulaştırılmıştı: Örlemiş’in ‘orman’ projesi için gözler bakanlıkta!

Akın Holding A.Ş.’ye ait Örlemiş RES Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin İzmir’in UNESCO kenti Bergama’da hayata geçirmek istediği Örlemiş RES Kapasite Artışı projesinde kritik viraja gelindi.

Şirketin daha önce ilçenin Kızıltepe Mahallesi, Palamutlu Tepe Mevkiinde hayata geçirmek istediği Örlemiş Rüzgar Enerji Santrali (24,00 MWm/ 23,00 MWe)” proje için “ÇED olumlu” kararı verilmişti.

7 adet türbinden oluşan RES projesine ek kaynak için ilk olarak Örlemiş RES projesinin “Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi” olarak belirlenmesine, 2 adet Yardımcı Kaynak GES (1 x 10,9249 MWm + 1 x 12,0751 MWm) ilavesi ile 28 MWm/ 23 MWe olan tesis toplam gücünün 51 MWm/23 MWe’ye çıkarılması planlamıştı.

Proje için harekete geçilmesinin ardından Bergama’nın Örlemiş ile Kızıltepe köyleri arasında kalan 34 buçuk hektarlık kurulması planlanan güneş enerji santrali için acele kamulaştırma kararı verilmiş ve karar Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

YENİ KAPASİTE ARTIŞI İÇİN ÇED SÜRECİ BAŞLATILMIŞTI

Öte yandan; mevcutta hali hazırda 7 adet türbin ve GES ile faaliyet gösteren Örlemiş santrali için yeni bir kapasite artışı istenmişti.

Bu kapsamda Bergama İlçesi, Yukarışakran, Bahçedere ve Örlemiş Mahallelerinde, Örlemiş RES Kapasite Artışı istenmişti. Kapasite artışıyla 7 türbinle işlemeye başlayan Örlemiş RES için 2 yeni türbin daha dikerek türbin sayısını 9’a çıkarılması ve toplam kapasitenin 39,12 MWm/34,12 MWe’ye çıkarılması planlanmıştı.

Yeni proje için kritik viraja gelinirken projeyle ilgili inceleme değerlendirme süreci başladı. Proje ile ilgili olarak 31 Mayıs Salı günü tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecek ve projeye son şekli verilecek.

Proje raporunda dikkat çeken husus ise tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu, zeytincilik ve buğday yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgenin plan niteliği oldu.

Raporda yer alan bilgielre göre; İzmir Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre, Örlemiş RES proje alanı “Orman Alanı” kullanımında kalıyor.

Proje bedelinin ise 87 milyon 800 bin lira olması bekleniyor.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.