TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2 kez iptal edilmişti: UNESCO mirasına ‘maden’ için yeni tarih

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde olan Bergama’nın fıstıkçamı kaynağı olarak Kozak Yaylası bölgesinde kurulmak istenen maden projesi için iki kez iptal edilmesinin ardından yeniden Halkın Katılımı Toplantısı tarihi belirlendi.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 11:59
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
2 kez iptal edilmişti: UNESCO mirasına ‘maden’ için yeni tarih

UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan Bergama’da Ankara merkezli 58 Yapı İnşaat Anonim Şirketi’nin hayata geçirilmek istenen maden ocağı projesi için yeniden toplantı tarihi belirlendi.

Firma, İzmir’in UNESCO kentinde İzmir’in fıstıkçamı kaynağı olarak Kozak Yaylası bölgesinde bulunan Yukarıcuma Mahallesi sınırları içerisinde “Granit Ocağı” projesi için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı.

Proje için halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla iki kez Halkın Katılımı Toplantısı (HKT) duyurusu yapılmış ancak iki toplantı da iptal edilmişti.

Öte yandan; UNESCO kentinde kurulmak istenen maden ocağı projesi için yaklaşık iki ayın ardından yeninden toplantı tarihi belirlendi. Bakanlık tarafından yapılan duyuruda proje için 14 Mayıs Salı günü HTK toplantısı yapılacağı belirtildi.

Duyuruda, “İzmir İli, Bergama İlçesi, Yukarıcuma Mahallesi Mevkiinde 58yapı İnşaat Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan 202201742 Ruhsat Numaralı Granit Ocağı projesi ile ilgili olarak, ÇED Yönetmeliğin 9. Maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla Bakanlığımızca belirlenen 14/05/2024 tarihinde,   Liva Sosyal Tesisleri/ İncecikler, Sokak No:203, 35700/Kozak Yolu 4. km/ Bergama/ İZMİR adresinde Saat:13:30'da Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılım Toplantısı yapılacaktır. Konuya ilişkin her türlü soru, görüş ve/veya öneri Bakanlığımıza (Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Müdürlüğü) ya da Müdürlüğümüze ÇED süreci içinde iletilebilecek olup, ÇED başvuru dosyasına https://eced-duyuru.csb.gov.tr/eced-prod/duyurular.xhtml internet bağlantısından ulaşılabilmektedir” denildi.

maden alan

HEM TARIM HEM ORMAN ALANINDA

Projenin planlandığı ruhsat alanı 50,81 hektar olurken ruhsat alanının tamamında yıllık 200 bin metreküp tüvenan çıkarılması planlanıyor.

Açık işletme yöntemi ile işletilecek madende patlatmalı ve tel kesme yöntemi ile granit üretimi yapılacak.

Proje raporunda yer alan bilgilere göre; proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı “Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” sınırları içerisinde yer alıyor.

Proje alanına en yakın yerleşim alanı ise yaklaşık 650 metre mesafede bulunan Yukarıcuma Mahallesi olduğu belirtildi.

Projenin 5 milyon 585 bin liraya mal olması planlanıyor.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.