TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2 bin 301 kişinin hayatı kurtuldu

İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Abacı, trafikte can kayıpları yaşanmaması adına sürücü belgesi direksiyon sınavlarının ciddi bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 06:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
2 bin 301 kişinin hayatı kurtuldu

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER

Türkiye’de 2015 yılında trafik kazalarındaki ölüm sayısı 7 bin 530 kişi olması sebebiyle sürücü belgesi direksiyon sınavlarına önem verilmeye başlandı. Ehliyet almak için hazırlanan sürücü adaylarının, sınavlara önem vermesi gerektiğine ilişkin konuşan İzmir Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Tolga Abacı, trafik kazalarının oranının düşmesi için sürücü eğitiminin ve sınav kalitesinin arttırılması gerektiğini söyleyerek “Yönetmeliğin değişmediği, 29 Mayıs 2013 yılı öncesinde 20 aday sınava girdiğinde 19’u geçiyordu. Aday emniyet kemeri takmadığında 2 puanı, sinyal vermediğinde 1 puanı düşüyordu fakat bu doğru bir sınav yönetmeliği değildi. Artık sınavlar ciddileşti ve amacımız sürücülerin trafik kurallarına uymasıdır” dedi.

HEDEFİMİZ ÖLÜM SAYISINI DÜŞÜRMEK

Türkiye’de 2015 yılında 7 bin 530 kişinin hayatını kaybettiğini, 2022 yılında ise 5 bin 229 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Abacı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ölüm sayısının düşüşünde etkili olduklarını dile getirerek “Trafik kazalarının oranının düşmesindeki en büyük etkenlerden biri eğitim ve sınav kalitesinin yükselmesi ve ciddileşmesidir. Eskiye baktığımızda 20 aday sınava giriyordu. Emniyet kemeri takmadığında 2 puan, sinyal verilmediğinde 1 puan gibi puanlamalarla ehliyet alabiliyordu. Bu durumda 20 kişiden 19’u rahat bir şekilde geçiyordu fakat bu doğru bir sınav yöntemi değildi. Böylelikle herkes sürücü belgesi alıyordu. 2015 yılındaki trafik kazalarındaki ölüm verileri bizler için çok önemli çünkü 2013 yılında yönetmelik değişti. 2014 yılından itibaren sınavlar ciddileşmeye başladı. Sınavların ciddi bir şekilde yapılmasıyla birlikte trafik kazalarındaki ölüm sayılarında düşmeler görüldü. Sınavların ciddileşmesi 2 bin 301 kişinin hayatının kurtulmasına etken olmuş. Bizim hedefimiz ölüm sayılarının daha çok azalmasını sağlamak. İnsan hayatı önemli ve bizde bunu korumalıyız” diye konuştu.

SÜRÜCÜ EĞİTİMİ ÖNEMLİ

Sınavda sinyal vermeyen, paralel park ve L park yapamayan adayların kaldığını belirten Abacı, “Eskiden L park, geri park yoktu fakat artık var. Ani fren alanı yoktu ama şu an bu alanlar yapıldı. 25 metre geri gitme manevra alanları yapıldı. Eğimli yollarda en az yüzde 7 eğimi olan yollarda adayın arabayı kalkış beceresine bakılmaya başlandı. Bu da eğitim gerektiriyor, eğitim alan kursiyerlerinde eğitim haklarını aramaları gerekiyor. Kişi kaç ders alacağını bilmeli, eğitim hakkını bilmeli, eğitimi eksikse ek ders almalıdır. Birçok insan sınavlara şans denemeye gidiyor böyle olunca başarı otomatikman aşağıya düşüyor. Ehliyet almak şans denenecek bir ortam değil.  Örnek veriyorum bir anne ehliyet aldığında çocuğunu o arabada taşıyacak bu yüzden de ciddi bir eğitim şart. 2022 yılında dediğim gibi 5 bin 229 sürücü hayatını kaybetmiş ve bu çok önemli bir rakam. Sürücü eğitimine önem verilip sınavların zorlaştırılması bence çok doğru bir şey çünkü herkes kafasına göre ehliyet alamıyor. Ehliyet almak isteyen bireyde eğitimini düzgünce tamamlayıp trafikte davranış biçimi haline getirmek zorunda. Bayramda Menderes’te yaşanan kazada birçok kişi hayatını kaybetti. Bir sürücünün yanlışı yüzünden diğer insanlarda canından oldu. Bu yüzden sürücü sınavların ciddi bir şekilde yapılması, eğitimlerin kaliteli bir şekilde verilmesi toplum adına çok önemli” ifadelerini kullandı.

2050 YILINDA ÖLÜM ORANI 0 OLMALI

Ülkemizde ortalama 2-2,5 ayda ehliyet alındığını ifade eden Abacı, diğer ülkelerde bu sürenin değişiklik gösterdiğini söyleyerek “Almanya’da 7-8 ayda ehliyet alınırken Kanada’da 1 sene boyunca sürücüye eğitim veriliyor. Sürücü 4 mevsim boyunca sürüş eğitimi alıyor. Biz Türkiye’de de eğitimlere bu derece önem verilmesini istiyoruz. Şu an sınav sistemimiz değişecek daha ciddi manevralar gelecek biz de bu durumu onaylıyoruz. Sürücü eğitmenleri olarak derdimiz adayların sınavlarda kalması değil. Birleşmiş Milletlerin yaptığı bir çalışmada 0 ölüm var. Ülke olarak bizde bu çalışmanın ortaklarından biriyiz. 2050 yılına geldiğimizde ülkemizde trafik kazasında 0 ölüm olması gerekiyor. Tek amacımız adaylarımızda trafik bilincinin oluşması ve doğru bir trafik ortamının olması. Hepimiz aynı ortamda yaşıyoruz ve hayatımızın tehlikeden çıkabilmesi için bu eğitimlerin düzgün verilmesi gerekiyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.