TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir terk ediliyor

Konut ihtiyacının karşılanamaması ve fiyat artışı nedeniyle insanların İzmir’i terk ettiğini vurgulayan Başkan Akgün, Türkiye’nin gerçek konut açığının yaklaşık 7 milyon olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2022 05:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir terk ediliyor

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, “İnsanlar İzmir’i terk ediyor” diyerek konut piyasasında yaşanan fiyat artışının etkilerinden bahsetti. Türkiye’nin gerçek konut açığının yaklaşık 7 milyon olduğunu söyleyen Akgün, söz konusu bu açığın giderilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin 500 binden fazla her yıl konut ihtiyacı doğduğunu da kaydeden Akgün, vatandaşın imkanı varsa eğer toprağa yatırım yapmasını önerdi.

“Piyasa enteresan durumda. Kimin ne yaptığı belli değil. Mülk sahipleri bilinçli değil” ifadelerini kullanan Başkan Akgün, şunları ekledi: “Bu durum özellikle bunun ekonomik zorluğunu yaşayan, kiralık konut arayan vatandaşlar için kriz ortamı oluşturuyor. İnanılmaz fiyatlar söz konusu. 1 artı 1 kiralık evlerin fiyatı 5-6 bin seviyelerine kadar gelmiş. Tüm bunları fırsatçılığa dönüştüren çok fazla insan var. Tabi direk mülk sahiplerini suçlayamayız, hayatın acı gerçekleri de onları bu duruma getiriyor. İnşaat maliyetleri o kadar artmış ki önünü kesemiyorlar. Ve hepsinden önemlisi Türkiye’de bir enflasyon gerçeği var. Böyle olunca da mülk sahibi konutunu kiraya vermemiş olsa gelir elde edemeyecek. Sadece emekli geliriyle geçinen insanlarımız söz konusu. Tek bir kira geliriyle geçinenler var. Bu süreçte hem ev sahipleri haklı hem de mülk sahipleri. Ama en büyük mağdur kiracılar.”

GÖÇ YOLUYLA İZMİR’E GELENLER…

Akgün, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar İzmir’i terk ediyor. İzmir’de işi olan, seven insanlar çadır bile kurar, yaşamaya devam eder. Uzak ilçelerine gider ama İzmir sevdasından vazgeçmez. Ama göç yoluyla İzmir’e gelenler, ‘İzmir’in taşı toprağı altın’ diyerek bu kente yerleşenler geldikleri yerlere geri dönerler. Belki de kayıtları bile yoktur onların. İzmir’in gerçek nüfusuna baktığınız zaman belki de 300-500 bin kişi Nüfus Müdürlüğüne kaydı olmadan yaşamaya devam ediyor.”

TALEP PATLADI, ARZ YOK

İzmir’in vazgeçilmez bir deprem ve kentsel dönüşüm gerçeği olduğunu bir kez daha hatırlatan Akgün, “Bunlar konut fiyatlarındaki artışı yükseltti. Sağlam, sağlıklı ev arayışına gidildi. Talep patladı. Bununla kalmıyoruz, Türkiye’nin 7-8 milyon gibi düzenli ve düzensiz bir göçmen, mülteci gerçeği var. Bu insanlar sokakta yaşamıyor, onlar da başlarını sokabilecekleri evleri arıyorlar. Talebi artıran unsurların başında bunlar geliyor. Peki, arz var mı? Arz yok. Boşanmalar çok fazla artmış durumda. Türkiye’de en fazla boşanma İzmir’de yaşanıyor. Boşanmaların dışında evlenmek isteyen çiftlerimiz var. Yani konut talebi oldukça fazla. Türkiye’nin gerçek konut açığı 7 milyondur. Çok ilginç bir rakam bu. Söz konusu 7 milyon açık giderilmeli. Türkiye’nin 500 binden fazla her yıl konut ihtiyacı doğmaktadır. Her yıl 1 milyondan fazla üniversite öğrencisi mezun olmakta ve onlar hayata adım atabilmek için evlerinden çıkıp farklı bir şehirde yaşamak isteyebilir. Türkiye’nin acı bir gerçeği var, konut ihtiyacının tamamen karşılanamaması, güvenli konutların yapılmaması, afet riski taşıyan binaların yıkılıp tekrardan yapılmaması ve kentsel dönüşüm gerçeğinin kökten çözülmemesi” ifadelerini kullandı.

Müteahhitlerin itirazları olduğunu da söyleyen Akgün, son olarak “Müteahhitlerin haksız rekabetten dolayı kabul edemedikleri durumlar var. Müteahhitler bu ülkenin sermayesini oluşturan, kentlerin fiziki olarak şehirleşmesini sağlayan, bununla alakalı ekonomik kaynaklar aktaran kişiler. Onlar yaşayacaklar ki kentler yenilensin. Fakat onlara bir dayatma yapılıyor… Vatandaşın imkanı varsa elbette toprağa yatırım yapması daha sağlıklı. Özellikle son zamanlarda ‘Şu kadar metrekarelik zeytinlik alan var mı?’ diye soranların sayısı arttı” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.