TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İzmir kendi ayakları üzerinde durmayı başaran bir şehir!”

Bakanlığın Halkapınar-Otogar Metro hattı için 3 bin liralık sembolik bir ödenek ayırması üzerine yaşanan tartışma ve iktidarın İzmir’e bakışı hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “İzmir kendi ayakları üzerinde durmayı başaran bir şehir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2023 09:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İzmir kendi ayakları üzerinde durmayı başaran bir şehir!”

MEHMET ŞERİF TOPRAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, özel bir televizyon kanalının programına konut olarak soruları yanıtladı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2023 yılı yatırım raporunda Halkapınar-Otogar Metro hattı için 3 bin liralık sembolik bir ödenek ayırması üzerine yaşanan tartışma, ironik paylaşımı ve iktidarın İzmir’e bakışı hakkında çarpıcı mesajlar veren Başkan Soyer, kentin kendi finans gücüyle inşa ettiği ray yatırımlarını da anlatırken, çarpıcı bir elektrikli feribot çıkışına da imza attı.

ŞAŞI BİR BAKIŞ AÇISI VAR

Sözü ‘Halkapınar-Otogar Metro hattı’ tepkisiyle açan Başkan Soyer, “Bu metro hattı 2014 yılında yatırım programına alınmış. Yani 9 yıldır duruyor orda ve 9 yıldır her sene bütçe ayrılmadan pas geçiliyor. Geçen yıl da 3 bin lira olarak belirlenmişti. Bu sene de merakla bekliyorduk ama ayrılmadığını gördük. Bunu ‘Şaka mı?’ diye paylaşmıştım ama çok üzücü bir şey... Bu İzmir halkına reva görülen çok üzücü bir şey... Bütçeler birer tercihler manzumesidir. Bunun adil olması lazım. 81 vilayete yayılan bir mantığının olması lazım. Şimdi siz 9 yıl önce önemini tespit ettiğiniz bir yatırımı 9 yıl boyunca bütçe ayırmayarak bir noktada tutarsanız o zaman insanların, 'Bize bunu niye reva görüyorsunuz?' diye sorma hakkı var. Yüz yüze gelebilsem, ‘Bunu İzmir’e yapmayın’ demek isterim. Şunu görüyoruz, gerçekten şaşı bir bakış açısı var. Objektif olmayan, belki bir takım siyasi tercihlerle şekillendirilen ve sonuç itibariyle de İzmir’in cezalandırıldığı bir tablo bu. Siyaseten ders vermek isterseniz bir çok argüman bulabilirsiniz ama burada İzmirliyi mağdur etmek kabul edilebilir bir şey değil. Eğer siyasi bir kararsa İzmir için çok yazık” dedi.

RAY YATIRIMLARI RAPORU

Büyükşehir’in kente yaptığı ray yatırımları hakkında da bilgi veren Soyer, “Buca Metrosu için bu yıl ayıracağımız 1.45 milyar, toplam bütçesi aslında 1 milyar avro... Biz bunun kaynağını bulduk. 4 ayrı uluslararası bankanın iştirak ettiği bir konsorsiyumdan 490 milyon avroluk bir kredi sağladık. 3.20 faizli, 4 yıl ödemesiz, 12 yıl vadeli bir rakam. Bununla ilgili çalışmaya başladık. İlk tüneli açmak üzere 136 fore kazık çakımı yapılıyor şu anda... Önümüzdeki günlerde 3 ayrı tünel açma makinesi yerin altına inecek. Buca Metrosu İzmir tarihinin en büyük yatırımı ve olağanüstü rantabl bir projesi... 4 yıl geri ödemesiz dönemde inşaatı bitireceğiz. İnşaatı bitirene kadar bir geri ödeme olmayacak. İşletme başladıktan sonra geri ödemesi başlayacak. Günde 400 bin yolcu taşıyacağımız, senede 45 milyon avro gelir elde edilecek bir proje. Çiğli Tramvayımız var, 2 milyar bütçeli bir proje, onu da 2023’te açacağız. Narlıdere Metrosu’nu 2023’ün 30 Ağustosu’na yetiştirmeye çalışıyoruz. 11.2 kilometrelik bir hat, orada da 270 milyon avroluk bir harcama yaptık şu ana kadar. Gördüğünüz gibi böyle milyon avroları harcadığımız olağanüstü yatırımlar yaptığımız bir şehirden bahsediyoruz. Bütün bunları İzmir kendi kaynaklarıyla, yetmediği yerde uluslararası finans kuruluşlarından bulduğu destekle yapıyor. İzmir kendi ayakları üzerinde durmayı başaran bir şehir” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKLİ FERİBOTA ONAY YOK

Soyer programda Ankara’dan onay tartışmalarının ekseninde çarpıcı bir çıkışa da imza attı. Soyer, “Biz elektrikli feribot almaya karar verdik. Çünkü bütün dünya karbon salınımını azaltmaya çalışıyor, büyük bir enerji krizi var. Dolayısıyla elektrikli feribotlar kullanmamız hem çok ciddi bir tasarruf sağlayacak hem de karbon salımını azaltarak iklim kriziyle mücadeleye katkı sunacak. 6 feribot alımı için 38 milyon avroluk kaynağa ihtiyaç var. Biz bunun 23 milyon avrosunu uluslararası finans kuruluşlarından bulduk. 10 milyon avro da hibe bulduk. Büyükşehir'e yükü sadece 5 milyon avro olacak. 38 milyon avroluk proje için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Bütçe Başkanlığı onay vermedi, yatırım programına bile almadı. Ben 4 yıldı elektrikli bir araç kullanıyorum. Bunu bir farkındalık yaratmak için yapıyoruz. Dünya büyük bir iklim kriziyle karşı karşıya. Yalancı bir bahar yaşıyoruz aylardır. Bu hikaye çok daha can yakacak” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.