TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir ‘doğu’ için tek yürek: Bir Umut hareketi yola çıktı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kahramanmaraş ve çevre illerde meydana gelen ve yüzlerce vatandaşın ölümüne sebep olan depremin ardından Bir Umut hareketini başlattıklarını duyurdu

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2023 11:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir ‘doğu’ için tek yürek: Bir Umut hareketi yola çıktı

TENZİLE AŞÇI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli olan ve çevredeki 10 ili etkileyen, son verilere göre; 284 kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İlçe Belediyelerinin Başkanları Ve İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Üyeleriyle Tarihi Havagazı Fabrikası’nda bir araya gelerek deprem bölgesine yapılan ve yapılacak yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yapılan toplantıda Soyer, ilçe belediye başkanları ve tüm bağışçılara bağışların İZFAŞ’a yapılacağını söylerken katılımcılardan da “askıda ev” ve tüm yazlıkların depremzedelere açılması önerileri geldi. Toplantıda ayrıca, İzmir’deki vatandaşların depremzedelere evlerini açmaya hazır olduğu belirtildi.

KASALI: DENEYİMLERİMİZİ KULLANMA ZAMANI

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, "Elimizdeki ilk bilgiler olayın büyük olduğunu gösteriyor. Acımız sonsuz. Hayat devam ediyor ve bundan sonra görevliyiz. Burada bizim bütün Anadolu yerlerinden farklı konumumuz var. Çok yakın zamanda bu felaketi yaşadık ve önemli deneyimler kazandı. Bu deneyimleri vatandaşlarımızın hizmetine sunma zamanıdır" dedi.

deprem3

DERSE: ARAMA KURTARMA EKİPLERİNE İHTİYAÇ VAR

İzmir İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, ilk etap çalışmalarına ilişkin, “AFAD ile toplantı gerçekleştirdik. Gelişen olaylara göre; binalarda büyük hasar ve yıkımların olduğu ve arama kurtarma ekiplerin ihtiyaç olduğu bilgisi var. 10 aracımızı hemen yola çıkardık. 40 kişilik ekibimiz de hazır ve uçak ile gönderilmeyi bekliyorlar. Son olarak deprem ekipmanları ve malzemelerine ihtiyaç olduğu bilgisi de var” ifadelerini kullandı.

SOYER: BİR KİRA BİR YUVA KAMPANYASINI YENİDEN YAPACAĞIZ

İlk adımda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Soyer, acil ihtiyaçları da sıraladı ve “Bir yandan AFAD’la koordinasyonumuzu sürdürüyoruz bir yandan da sivil toplum olarak neler yapabilirizi düşünüyoruz. Ege Ordu Komutanımızla görüştük. Çok acil olarak çadır, battaniye, ısıtıcı ve konteyner ulaştırmamız lazım. Bu acil ihtiyaçları askeri kargo uçağıyla AFAD aracılığıyla gönderdik. Ayrıca 230 kişilik bir yolcu uçağı da birkaç saat içerisinde burada olacak. Onunla da afet bölgelerine arama kurtarma ekipleri ve acil ihtiyaç olunan malzemeleri göndereceğiz. Bunun yanında hazırlayıp gönderdiğimiz 3 bin kişilik aş evinin yanında 9 bin kişilik mobil aş evimizi de yola çıkardık. İzmir depreminde hayata geçirdiğimiz ‘1 Kira Bir Yuva’ kampanyasını oradaki vatandaşlarımız için de başlatacağız. Ayrıca Bizİzmir üzerinden ilk adımda battaniye, uyku tulumu ve bir kişilik yemek bağışı alıyoruz. Maddi bağış almıyoruz sadece bu şekilde olacak. Bunların yanına giyim ürünleri ve başka malzemeler de olacak” dedi.

deprem2

“GÖNÜLLÜLERİ AFAD’A YÖNLENDİRİN”

İzmir’den bağışçı olmak isteyenlere ilişkin de yol haritasını açıklayan Soyer, gönüllüler için de uyarıda bulundu ve “Adana’yı lojistik koordinasyon merkezi olarak değerlendiriyoruz. Hem büyük depoları var hem de bölgeye en hızlı ulaşım yeri. İzmir’den gidecek kampanyayı depolayacağımız alan da İZFAŞ fuar alanımız olacak. İzmirli vatandaşlarımız şimdiden yardımları ulaştırmaya başladılar. Ortada çok ağır bir tablo var. Bu kampanya ve seferberliği büyütmek zorundayız. Şu an bir mobil ameliyathanemiz hazır, yola çıkarıyoruz. Bu hareketin adına Umut Hareketi dedik. Acil olabileceğini düşündüğümüz ihtiyaçlar var. Jeneratör, araç üstü jeneratörü, odun sobası, çamaşır… Gönüllü çalışmak isteyenler olacaktır. Mutlaka AFAD’a yönlendirin. Bunun dışında bir gönüllü katılımı doğru olmaz” diye konuştu.

1675678485003

“BÖLGEDEKİ OTELLERDEN FİYAT ALIYORUZ”

Büyükşehir tarafından maddi bağış toplanmayacağına dikkat çeken Soyer şunları söyledi; “Büyükşehir olarak maddi bağış kampanyası yapmayacağız. Sadece ihtiyaçların alımı üzerinden kampanya yürüteceğiz. Deprem bölgesinden gelen talepler doğrultusunda da bu kampanyayı büyüteceğiz. 1 Kira 1 Yuva ile de bir kira rakamı belirleyip yarın açıklayacağız. Bağışçılarımızı da en azından 3-4 aylık kira bedelini karşılamaya davet ediyoruz. Ayrıca bölgedeki otellerden de fiyat alıyoruz ve yaklaşık 2 bin 500 vatandaşımızın en azından 1 haftalık süreyi otellerde konaklayarak geçirmesi için adım atıyoruz. Ayrıca 5 karavan WC de yola çıkıyor. İZBB’de operasyondaki koordinatörümüz Genel Sekreterimiz Barış Bey’dir. Bütün mesele ulaşacak yardımların koordinasyonunda bitiyor. Yardım zayiatını ve israfını engellemek için tek bir merkezden tüm yardımları koordine edeceğiz. Bir yandan AFAD üzerinden yapacağımız çalışmalar bir yandan da sivil toplum ve yerel yönetimlerle yapacağımız çalışmalar var. Biz bunu hızlı bir şekilde yapacağız. Hızlı bir umut hareketi başlatıyoruz. Battaniye, ısıtıcı, bot, mont ve temizlik malzemelerinin çok acil ulaştırılması gerekiyor. Tüm İzmir’in gücünü birleştirerek olabildiğince güçlü bir yardım oluşturmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.