TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir çevresinde gezip görülebilecek yerler

Doğal güzellikleri, eşsiz tarihi ve kültürel değerleriyle Ege'nin incisi İzmir'de gezip görebileceğiniz yerleri sizler için derledik...

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 14:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir çevresinde gezip görülebilecek yerler

HÜSEYİN DEMİR

İzmir; tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle adeta bir turizm cenneti. Bizde İzmir’in birbirinden eşsiz güzellikte gezip görebileceğiniz yerleri sizler için haberimizde derledik. İşte İzmir’in eşsiz güzellikleri…

ÇEŞME:

Son yılların en popüler tatil merkezlerinden biri olan Çeşme yoğun ilgi çekmeye devam ediyor. Çeşme ve çevresinde gidebileceğiniz keyifli ve güzel bir zaman geçirebileceğiniz yerlerin listesi...

Nasıl gidilir? Türkiye’de il ve ilçe merkezi arasında kurulan ilk otoyol ağına sahip olan Çeşme, İzmir’e 85 km uzaklıkta yer alıyor. İzmir şehir merkezinden 1 saatlik yolculukla ulaşılan Çeşme, otoyolun sağladığı imkan ile arabınızla rahatlıkla gidebilirsiniz.

Toplu ulaşım: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım hizmeti ESHOT, Çeşme’ye belediye otobüsü seferleri ile gidebilirsiniz. İzmir şehir merkezinden iki ayrı otobüs kullanarak gidilebiliyor. 984 numaralı Fahrettin Altay-Urla otobüsüne bindiğinizde Urla’da indikten sonra 760 numaralı Urla-Çeşme otobüsü ile Çeşme’ye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Gezebileceğiniz yerler:

ALAÇATI: Son dönemlerin en gözde tatil yerlerinden biri olan Alaçatı, Çeşme'de yer alıyor. Bu bölge rüzgâr sörfü yapan sporcular için tercih ediliyor. Tarihi mirasa sahip taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, restoran, kafe ve sanat galerisi olarak kullanılanan mekanlarda Alaçatı'nın tarihi dokusunu yakından hissedebilirsiniz. Alaçatı'nın mavi sularında keyifli zaman geçirebilir, akşamları gün batımı manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

ILICA: Türkiye'nin de en iyi plajları arasında yer alan Ilıca Plajı büyüleyici denizi ve plajıyla tatilcileri her zaman cezbediyor. Turizm imkanları açısından farklı olanaklara sahip olan Ilıca rüzgar sörfü için ideal bir yer... Ilıca ve çevresinde konaklayabileceğiniz oteller, apart ve pansiyonlar mevcut...

ÇEŞME KALESİ: Günümüzde Çeşme Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren kale; cami, çeşmesi, su depoları ve kapalı alanlarıyla Osmanlı Dönemi’ne ilişkin otantik ve özgün mimari yapılardan birini oluşturuyor. Çeşme Kalesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ödemiş Müzesi’ne devredilmiştir. Çeşme Kalesinde yer alan müzeyi 08:00-19:00 / 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

URLA:

Nasıl gidilir? İzmir Şehir Merkezine yaklaşıp 40 km uzaklıkta olan Urla'ya otoban üzerinden arabayla 40 dakikada ulaşabilirsiniz.

Toplu Ulaşım: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım hizmeti ESHOT ile Fahrettin Altay Metro Aktarma Merkezinden 984 numaralı hat üzerinden Urla'ya gidebilirsiniz.

Gezebileceğiniz yerler:

Demircili plajı: Urla’ya 15 km uzaklıkta bulunan ve kamp/karavan konaklamalarına uygun olan bir yarımada… Urla merkezinden Yağcılar istikametine doğru ilerleyerek çam ormanlarının bulunduğu yollardan geçerek ulaşabiliyorsunuz.

Sanat Sokağı: Urla'da sanat sokağı 200 Metre boyunca sağlı sollu sanat galerileri, atölye, sahaf, hediyelik eşya mağazaları, pastane, fırın, butik, cafe ve lokal dükkanları gezebilirsiniz. Sokağın sonunda Urla Devlet Tiyatrosu yer alıyor. Devlet tiyatrosundaki sahnelenen oyunları takip ederek izleyebilirsiniz.

 

SEFERİHİSAR-SIĞACIK:

Nasıl gidilir? İzmir şehir merkezine 48 km uzaklıkta bulunan Seferihisar’a aracınızla İzmir'den yaklaşık 45 dakika-1 saat arasında ulaşabilirsiniz.

Toplu Ulaşım: İzmir'den Seferihisar'a otobüs ile ulaşım için tercih edebileceğiniz hatlar; 975, 985 (Seferihisar-Fahrettin Altay- ekspres ), 675 (Seferihisar-Fahrettin Altay- ekspres ), 640 (Sığacık - Seferihisar), 732 (Urla - Seferihisar), 991 (Çamtepe - Seferihisar), 990 (Beyler - Seferihisar), 986 (Ürkmez - Seferihisar)ve 829 (Ürkmez - Cumaovası) no'lu hatlardır.

Gezebileceğiniz yerler:

Seferihisar tarihin derinliklerinde yer alan birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin ilk “Cittaslow”, “Yavaş Şehir”, “Sessiz Şehir” unvanına sahip yeri olarak sakin bir tatil yapmak isteyenlerin gözde yeri olarak bilinir. Seferihisar, 49 km uzunluğundaki sahili boyunca Ege Denizi’nin keşfedilmemiş zenginlikleri arasında yer alır.

Sığacık Kalesi:

Sığacık Kalesi, 1521-1522 yıllarında Rodos seferine hazırlık amacıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yaptırılmış. Tarih boyunca kaleler şehri korumak amacıyla yapılmış olsa da Sığacık Kalesi deniz üssü ve gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmış. Kaleyi keşfetmeye heybetli kapılarından birinden içeri girerek başlayabilirsiniz.

Teos Antik Kent:

Teos harabeleri Seferihisar ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan Sığacık Köyü’nün 1 km güneyindedir. Bazı tarihçilere göre MÖ 1050-1000 yıllarında kurulmuştur. Kurucusu Dionysos’un oğlu Athamas olarak bilinir Teos, 12 İon kentinden biri olup, yolun hemen kenarındaki Dionysos Tapınağı MÖ 2. yy başlarında Prieneli Hermogenes tarafından inşa edilmiştir. Anadolu’daki Dionysos adına yapılan tapınakların en büyüğü olarak bilinmektedir.

TEOS MARİNA:

Teos Marina Sığacık’ta çevreye duyarlı marina anlayışıyla “5 Altın Çıpa” kalitesinde hizmet veren marinalar arasına girmiştir. Marina içerisinde restoranlar, alışveriş alanları, marketler, çeşitli dükkânları gezebilirsiniz. Teos Marina’nın diğer önemli özelliği Yunanistan’ın Samos Adası’na düzenlenen feribot seferlerinin başlangıç noktası olmasıdır.

ŞİRİNCE KÖYÜ:

Nasıl gidilir? İzmir Selçuk’a bağlı bir mahalle olan Şirince, İzmir’e ise 85 km uzaklıkta yer alıyor.

Toplu Ulaşım: İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) İzmir şehir merkezinden Şirince’ye gidebilirsiniz

Şirince Köyü: 19. yüzyılda, ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1800 haneli bir Rum kasabası olarak bilinmektedir. Köyün bağcılık, şarap üretimi ve zeytinciliğe dayalı olan ekonomisi gezgincilerin dikkatini çekiyor. Bölgede bağcılık ve zeytinciliğin yanısıra, şeftali, incir, elma, ceviz yetiştirilir. Şirinceyi gezmek isteyenler bu bölgenin yöresel lezzetlerini keyifle tadabilir.

ESKİ FOÇA:

Nasıl gidilir: İzmir’de şehir merkezine ortalama 70 km uzaklıkta alıyor. Şehir merkezinden ulaşım yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Toplu Ulaşım: Foça’ya, İzmir’den İZBAN ile gidebilirsiniz. İzmir kent merkezinden İZBAN trenine binerek Hatundere İstasyonu’nda indikten sonra tren seferleri ile eş zamanlı çalışan 744 numaralı Foça-Hatundere Aktarma ESHOT otobüslerini kullanarak Foça’ya gidebilirsiniz.

Gezebileceğiniz yerler:

YEL DEĞİRMENLERİ: Foça'ya gelirken Top Dağı ve üzerinde tarihi yel değirmenleri vardır. Artık yıkılmaya yüz tutmuştur ama hem tarihi anımsatır size hem de güzel bir manzara yaşatır. Yakın zamanda yel değirmenlerinin restorasyonu planlanmaktadır. Ege Bölgesi’nin güzide ilçelerinden Foça‘daki yel değirmenleri görenlerin ilgisini çekiyor.

HALK PLAJI: Eski Foça Halk Plajı da yerli halkın daha çok tercih ettiği yerlerden biri olarak bilinmektedir.  Denizinde çok fazla deniz kestanesi bulunduğu için deniz ayakkabısı giymeniz gerekebilir.

ATHENA TAPINAĞI: Batı Anadolu'nun 12 İyon kentinden biri olan Phokaia kentinin ana tanrıçası olan Athena adına M.Ö. 590-580 yıllarında yapımına başlanan İyon düzeyindeki tapınak türünün erken örneklerinden biridir. Tüf taşından yapılmış sütunları, beşik çatı sistemini taşımaktadır. Athena tapınağının kazısı 1998-1999 kazı sezonunda başlamış ve halen devam etmektedir.

BERGAMA:

Nasıl gidilir? İzmir Bergama arası yaklaşık 110 km'dir. İzmir-Bergama ortalama 1 saat 45 dakika sürmektedir.

Toplu Ulaşım: İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) ile Aliağa’dan Cumaoava’sına uzanan bir güzergâh bulunmaktadır. Aliağa İZBAN İstasyonu’na ulaşabilmek için Bergama’dan ESHOT seferlerini kullanabilirsiniz.

Gezilecek Yerler:

KOZAK YAYLASI:

Kozak Yaylası, Türkiye’nin en iyi çam fıstıklarının yetiştiği bir doğa cenneti olarak bilinmektedir. Antik Dönem’den bu yana çam fıstığı, üzümü ve şarabı meşhurdur. Bölgede, Aşağıbey Köyü yakınlarında Roma Döneminden kalma Kaplıcalar ve Antik Perperene kenti yerlerinin tarihin derinnliklerinde yolculuğa çıkabilirsiniz. Mesir alanlarının bulunduğu yaylada; doğa ve köy turları yapılmaktadır.

AKROPOL:

Helenistik dönemin en görkemli yerleşim merkezlerinden olan Bergama Akropol’ünün tarihi, M.Ö. VII.-VI. yüzyıllara kadar uzanmaktadır. Bergama Akropolü; Kale Tepesi’nde yapılan teraslamalar üzerine kurulmuş; tapınakları, sokakları, sosyal ve ticari meydanları ile Helenistik Dönemin en muhteşem şehir merkezlerindendir. Zeus Sunağı, Dionysos Tapınağı, Athena Tapınağı, Demeter Tapınağı, 200 bin tomar kitaptan oluşan ünlü Pergamon Kütüphanesi, Tiyatro, Gymnasion, Kral Sarayları, Traian Tapınağı, Su yolları, çeşmeler, sarnıçlar, Arsenaller Bergama Akropolü’nde inşa edilmiş yerleri gezebilirsiniz.

DİKİLİ:

Nasıl gidilir? Dikili, İzmir şehir merkezine 122 km uzaklıkta yer alıyor. Arabayla yaklaşık 2 saat sürmektedir.

Toplu ulaşım: İzmir'den banliyö treni İZBAN'la Aliağa İstasyonu'na geldikten sonra istasyondan kalkan 837 numaralı Dikili-Aliağa Aktarma Merkezi otobüsünü kullanarak Dikili merkeze kadar ulaşabilirsiniz.

KALEM ADASI:

Kalem Adasının sularının şifalı olduğu söylenmektedir. Bu denize girecek olan kişilerin şifa bulacağına dair düşünceler ve inançlar vardır. Mavi bayraklı sahilde gezerek tarihi eserleri görebilirsiniz.

ÇANDARLI PLAJI:

Mavi bayrağıyla temiz bir plaj olan Çandarlı Plajı, ücretsiz girişi sayesinde halkın yoğun ilgisini çekiyor. Çandarlı Kalesi’nin tam önünde bulunan plaj manzarası ile gezginlerin uğradığı bölgelerden biri olarak bilinmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.