TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İzmir bisiklet dostu bir şehir diyemeyiz!”

Bisiklet altyapı projelerinin tamamlanması için yetkililere çağrı yapan BUGEP Başkanı Karakuş, “İzmir bisiklet dostu bir şehir diyemeyiz. Hem devlet kurumları hem de yerel yönetim bu konuda atabileceği adımların çok azını atıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2022 09:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İzmir bisiklet dostu  bir şehir diyemeyiz!”

Bisiklet altyapı projelerinin tamamlanması için yetkililere çağrı yapan BUGEP Başkanı Karakuş, “İzmir bisiklet dostu bir şehir diyemeyiz. Hem devlet kurumları hem de yerel yönetim bu konuda atabileceği adımların çok azını atıyor” dedi

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

İzmir’de bisikletli ulaşım her geçen gün daha da yaygınlaşırken, kentteki bisiklet kullanıcıları yerel yönetimden talep ettikleri ulaşım altyapısı taleplerini dile getirmeyi sürdürüyor. İzmir’de 84 kilometreye ulaşan bisiklet yolunda birçok eksiklik olduğunu dile getiren Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Derneği (BUGEP) Başkanı Mustafa Karakuş, bisiklet altyapı projelerinin tamamlanması için Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yaptı.

BİSİKLET SAYAÇLARI ÇALIŞMIYOR

İzmir’de bisiklet kullanımının her geçen gün arttığını söyleyen Karakuş, “Yollarda daha çok bisikletli görüyoruz. Ayrıca mağazalarda artan bisiklet satışları, vapur-feribot ile geçen bisiklet sayısı gibi verilerden bu artışı teyit edebiliyoruz. Aslında bisiklet trafiğini ölçmek için İzmir’in farklı noktalarına İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirilen bisiklet sayaçları vardı fakat son 2 yıldır çalışmıyor ve tamir edilmedi. Tüm sayaç sistemi yeni alım bekliyor ama belediye diğer konularda olduğu gibi bisiklet sayaçları konusunda da aksiyon almıyor” dedi.

‘BİSİKLET DOSTU’ DİYEMEYİZ

“İzmir bisiklet dostu bir şehir mi?” sorusuna yanıt veren Karakuş, “İzmir bisiklet kullanıcılarına karşı dost olmaya çalışan, bu konuda çaba gösteren bir şehir. Şu anda tamamen bisiklet dostu bir şehir diyemeyiz. Altyapı, bisiklet dostu değil, güvenli bisiklet aksları bulunmuyor, ilçeden ilçeye bisikletle geçmek mümkün değil. Mevcut sahil yolu dahi birçok yerde kesintiye uğruyor. Mavişehir’de yağmur suyu projesi sebebiyle 2,5 kilometrelik bisiklet yolu 2 sene önce söküldü ve yerine yenisi yapılmadı. İzmir’de sürücüler diğer şehirlere göre daha duyarlı ve sabırlı. Bunun sebebi bisikletlilerin her fırsatta kendilerini yollarda göstermeleri ve görünür olmalarıyla doğru orantılı. Hem sosyal medyada hem de yollarda sürekli olarak bulunmaya ve ‘Trafikte biz de varız’ demeye devam ediyoruz. Kamu yönetimi maalesef bisiklet dostu değil. Yeni projeler ve geleceğe dönük yatırımlarda bisiklet bulunmuyor veya çok az bulunuyor. Hem devlet kurumları hem de yerel yönetim bu konuda atabileceği adımların çok azını atıyor. Karayolları, Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü gibi kurumlar sadece yılda bir defa sembolik bisiklet sürüşleri ile yer alıyorlar. Ayrıca proje üretilmiyor, bisiklet dostu bir şehir için bir araya gelerek ortak paydada fikir alışverişi yapılmıyor” ifadelerini kullandı.

BİSİKLET YOLLARI YETERLİ DEĞİL

Bisikletlilerin sürüş anında en çok yaşadığı sorunlardan bahseden Karakuş, “Bisikletliler trafikte yol alırken kendilerini güvensiz ve tedirgin hissediyorlar. En büyük sorun güvenli altyapı olmaması. Bisiklet için şehrin her yerine ayrılmış bisiklet yolları yapamazsınız ama Paris, Londra, Amsterdam örneklerinde olduğu gibi güvenli bisiklet seyahatleri için şehrin içine alternatif koridorlar veya akslar yapabilirsiniz. Trafik hız limitleri düşürülebilir, kasis, levha ve ışıklar artırılır, en önemlisi sürücülerin farkındalığı artırılabilir” diye konuştu.

PROJELER RAFTA KALIYOR

“Kentte bisiklet yolları yeterli düzeyde değil” diyen Karakuş, Büyükşehir’e eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Bunun en büyük kanıtı bisikletli ulaşım kullanım oranı. Büyükşehir hane halkı anketlerine göre İzmir’de şu anda bisikletli ulaşım oranı 1000’de 5 seviyesinde. İnsanlar özellikle kısa mesafelerde A noktasından B noktasına giderken güvenli arterleri kullanmak ve ulaşmak istiyorlar ama şehrimizde böyle bir ağ bulunmuyor. Büyükşehir’in raporlarında sunduğu 84 kilometrelik mevcut bisiklet yolunda eksikler, sıkıntılar ve sorunlar mevcut. Ayrıca bu yolun ana omurgası körfezi çevreleyen sahil bandını kapsıyor, iç kesimlerdeki ilçelere doğru dikey akslarla bağlantı bulunmuyor. Bu sebeple işe, okula, markete bisikletle gitmek isteyen vatandaşlar ulaşım sağlayamıyor. Bisikletlilerin güvenliği için ‘Bisiklet Altyapı Projelerin’ hızlandırılmasını ve sonuçlandırılmasını talep ediyoruz. Çocuklarımızın güvenle okula bisikletle gidebileceği bir İzmir hayal ediyoruz. İzmir bisikletli bir şehir olmayı hak ediyor. Son 20 yıldır bu konuma çok rahat gelebilirdi. Geçen zaman boşa harcandı ve değerlendirilmedi. Bisikletin kent içinde kullanılmasının yolu siyasi iradenin bazı kararlar almasını ve bu kararların arkasında durmasını gerektiriyor. Fakat ülkemizde popülist bir politika benimsendiği için ‘bisikletli projelere’ ilk etapta gelen tepkiler göğüslenemiyor ve birçok proje bu sebeple rafta kalıyor. İrade güçlü bir şekilde yola çıkarsa İzmir 3 yılda ‘bisiklet şehri’ olabilir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.