TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Alsancak Limanı’ndan ‘gül gibi ihracat’

DTO İzmir Şubesi Başkanı Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’nda elleçlenen yük miktarında bir önceki yıla göre düşüş yaşandığını hatırlatarak, “Ancak limanımızdan 2021 yılında 38 bin ton olan rüzgar gülü/kanadı ihracatı, 2022’de iki kata yakın artarak 62 bin tonu geçti” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2023 13:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir Alsancak Limanı’ndan ‘gül gibi ihracat’

NURETTİN BAKİ

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ocak ayı olağan meclis toplantısı, DTO Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında gerçekleştirildi. Denizcilik sektöründe Türkiye ve Ege Bölgesi’ndeki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Alsancak Limanı’ndan 2021 yılına göre 2022’de ihraç edilen rüzgar gülü/kanadının iki kat artarak 62 bin tonu geçtiğini ifade etti.

BU GEMİLER MİLLİ SERVET!

24 Ocak akşamı Ukrayna’nın Herson Limanı’nda saldırıya uğrayan Türk sahipli Tuzla Gemisi ile ilgili endişelerini dile getiren Yusuf Öztürk, “Saldırıya uğrayan gemimizin personeline geçmiş olsun diyorum. Dileriz ki Ukrayna Limanları’nda mahsur kalan 10’un üzerindeki Türk bayraklı ve Türk sahipli gemi kurtarılır ve çok zor şartlarda çalışan gemi personeli bir an önce tahliye edilir. Biz bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Toplu bir şekilde hareket edilmesi taraftarıyız. Birlikte adım atıldığında sonuç alınacağını düşünüyoruz. Bu gemiler milli servet” ifadelerine yer verdi.

İZMİR ALSANCAK LİMANI’NDA ‘KANAT’ RÜZGARI!

İzmir Alsancak Limanı’ndan ihraç edilen rüzgar gülü/kanadının iki kat artarak 62 bin tonu geçtiğini ifade eden Başkan Öztürk, “İmalat ve ihracat sektörlerinin yaşadığı her sıkıntı, denizcilik sektörümüzü doğrudan etkiliyor. Mal ticaretinde zayıf talebin etkisini, ülkemiz deniz taşımacılığında ve limanlarda elleçlenen yük hacminde de yaşıyoruz. Denizcilik Genel Müdürlüğü, Aralık ayıyla ilgili verilerini henüz açıklamadı ancak 2022 yılında limanlarda elleçlenen konteynerin bir önceki yıldan daha düşük, yani 12,6 milyon TEU’nun altında gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’nin ihracatını artırması için yeni ticaret anlaşmalarına ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ihtiyaç ise devam ediyor. Ticaret savaşları ve pandemi ile şekillenen ticaretin bölgeselleşme eğilimi, doğru düzenlemeler ile ülkemiz imalat sektörüne ve deniz taşımacılığına olumlu yansıyabilir. Türk bayraklı, Türk sahipli gemi filosunun geçen yıl yüzde 30 büyüyerek 41 milyon Dwt büyüklüğüne ulaşmasını ve Türk gemi filosunun dünyada 14. sıraya çıkmasını önemli bir fırsat olarak görmeliyiz. İzmir Alsancak Limanı’nda elleçlenen yük miktarında bir önceki yıla göre düşüş yaşanmakla beraber, 2021 yılında 38 bin ton olan rüzgar gülü/kanadı ihracatı, 2022’de iki kata yakın artarak 62 bin tonu geçti. Bölgemiz, rüzgar santrali yatırımlarında öne çıktığı gibi, bu sektörün ihracatında ve lojistiğinde önemli bir merkez oldu. İzmir Kalkınma Ajansı’nın bu ay yayınladığı ‘İzmir Rüzgar Sanayii Lojistik İhtiyaç Analizi’ endüstriyi daha ileriye götürecek lojistik altyapı imkanlarına işaret ediyor” dedi.

İZMİR’E KRUVAZİYER TURİZM DAMGASI

Kruvaziyer turizminin İzmir’e 2023 yılında daha fazla döviz getireceğini belirten Başkan Öztürk, “Kruvaziyer turizminde limanlarımıza ilk rezervasyonlar gelmeye başladı. Bu yılın, geçen yıldan çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. 27-30 Mart tarihlerinde Miami’de düzenlenen dünyanın en önemli kruvaziyer buluşması Seatrade Cruise Global Fuarı’na katılacağız. Fuarda ülkemiz, bölgemiz ve İzmir Limanları’nı tanıtıp, önde gelen kruvaziyer firmalarının yetkilileri ile buluşacağız. Geçen yıl turizm gelirimiz 46 milyar dolara ulaştı. Bu çabalarımızın sonucu olarak, 2023’te ülkemize daha fazla döviz geliri kazandıracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.