TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İZEMDER’den sıfır konutlara kredi eleştirisi

İZEMDER Başkanı Akgün, açıklanan konut kampanyasını değerlendirerek “Vatandaşın 1.5-2 milyonluk ikinci el konutu alması için şu anda kredi desteği yok. Kredi desteği 5 milyonluk sıfır konut için geçerli” dedi

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2023 05:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İZEMDER’den sıfır konutlara kredi eleştirisi

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası”nın detaylarını yaptıkları ortak basın toplantısıyla duyurdu. Buna göre asgari peşinat oranı yüzde 10 olacak şekilde 15 yıl vade ile yüzde 0.69’dan başlayan faiz oranları ile konut alımı yapılabilecek. Yapılan kampanya gereğince tüm konutlar birince el olacak, ikinci el konutlar kampanyaya dahil değil. İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, “Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası”nı değerlendirerek kampanyanın üst segment gelir grubundaki vatandaşlar için yapılan kampanya olduğunu söyledi.

ORTA GELİR SÖZ KONUSU DEĞİL

Akgün, “Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamasına göre 0.69 faiz oranıyla ilk defa konut alacaklar ya da bir yıl içinde konut almamış olanlar konut sahibi olacaklar. 0.69 faiz oranı ile bir milyon, 2 milyon, 3 milyon, 4 milyon ve 5 milyon kriteri var. İstanbul’da 5 milyon, Ankara ve İzmir’de 3 milyona kadar kredi kullanılabilecek. Burada toplam tutarın yüzde 10’u da peşinat olarak yatırılacak. Fakat orta ölçekli geliri olan vatandaşlar için mi bu kredi yoksa üst ölçekte geliri olan vatandaşlar için mi? Önce bu sınıfı belirlemek gerekir. Bu sınıf tamamen üst segmentteki vatandaşlar için konut kampanyasıdır. Çünkü şöyle çelişkiler var; Hazine Bakanının açıklamalarında aile içi gelirin yüzde 40’ı kadar borçlanacaklar deniyor. Yani bu ne demek? 3 milyona ev alırsanız aylık ödemesi 42-45 bin TL olacak. O zaman 100 bin TL aylık geliri olan bir aile ancak 3 milyona yakın konut kredisi kullanabilecek. Bir milyon konut kredisi alan kişini en az 45 TL geliri olması gerekecek. Burada alt gelir ve orta gelir söz konusu değil. Aynı zamanda eski konutlarla ilgili bir destek yani sübvanse yok. Tamamen piyasada şu anda Türkiye’deki önemli inşaat firmalarının elinde bulunan 100 bin civarı konut stokunun satışı için yapılan bir kampanyadır. Burada da zaten şart ya yeni olacak ya da yüzde 75 bitme aşamasında olacak. Yüzde 75’i biten inşaat ve projelerden daire alınabilecek. Tamamen piyasada 3-5-10 konut yapan müteahhitlerin malını satışa endeksli bir proje değil bu” dedi.

100 BİN STOK ERİTİLECEK

Bir örnek vermek gerekirse 6 ay önce konutunu satan bir vatandaş daha büyük bir konuta geçmek için daire ararken konut alamayacak. 1 yılı özellikle koyuyor ama 5 yıl da satış yapmama şartı getiriyor. Bu kişinin tasarruf hakkına engeldir. Yani hükümet diyor ki ben sana imkan veriyorum bu imkanı ele alırken sana para kazandırmam diyor. Alacaksınız 5 yıl oturup kullanacaksınız ondan sonra satarsanız satacaksınız diyor. Bir de yüksek gelirin olacak diyor. Piyasada yüksek geliri olan insanlara verilen imkandır ve tamamen az ölçekli geliri orta ölçekte geliri olan vatandaşlar için değil tamamen çok zengin insanlara yönelik projedir. Orta ölçekli bir memurun maaşı 15 bin TL olsun, iki kişinin 30 bin TL maaşı olur. Sisteme göre bu kişiler yüzde 40  gelirini yani 12 bin TL’sini borçlanabilir. Bu da 800 bin TL’ye tekabül eder. 800 bin TL’den fazla kredi kullanamazsın demektir bu da. 3 milyonluk mülk alması hiç mümkün değil. Kısaca burada yüksek geliri olan insanlara yönelik bir proje. Stoktaki 100 binden fazla konutu eritmektir. Bakan 100 bin civarı satış beklemekteyiz dedi zaten Türkiye’de üretilen satışı beklenen konut sayısı 100 bin civarındadır. Küçük ölçekli bir müteahhitin bunu yapması mümkün değil çünkü hem vergi hem KDV ödeyeceği için bu teşebbüs konut fiyatlarını yüzde 20 arttıracaktır” diye konuştu.

İKİNCİ ELDE İNDİRİM YOK

Sıfır konutların haricinde ikinci eldeki konutlarla ilgili endişelerinin devam ettiğini de sözlerine ekleyen Akgün, “İkinci el konutlarda vatandaş 2 milyonluk konutu 1.5 milyona satarken yanı başında yeni yapılan konut 5 milyona satılıyor. Yani vatandaşın ikinci el 1.5-2 milyonluk konutu alması için şu anda kredi desteği yok. Kredi desteği şu anda 5 milyonluk konut için geçerli. Maaş zamları kaşıkla verilirken, diğer tarafta yüksek fiyatlarla kredi al denilerek kepçeyle parayı bize geri verin deniyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.