TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzafiyet Kanunu

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2022 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2022 08:08

Sene 2022, sosyal medya düzenlemeleri yapıldı, basın kanunu meclisten geçti ve kabul edilen ilgili maddeler gereğince ciddi yaptırımları olacak denildi.

***

Bu düzenlemeler kamuoyunda ve sosyal medyada oldukça geniş yer buldu. Bunu bir sansür olarak niteleyenler oldu, yaklaşan seçime yönelik bir tedbir olduğunu düşünenler var, savaşta mıyız noluyoor diyenler var, biz özgür bir ülkeyiz bu maddeler anayasanın bazı maddelerine aykırı diyenler var, böyle bir şey gerekliydi diyenler var.. Var da var..

***

Aktif bir sosyal medya kullanıcısı olarak, bana göre de 68 milyon internet kullanıcısının olduğu bir ülkede tabi ki sanal ortamlarda da kurallar ve yaptırımlar olmalı. Nasıl ki gerçek hayatta birine fiziksel yada psikolojik zarar vermenin bir cezası varsa, sanal ortamda da zarar vermenin bir cezası olmalı. Ki zaten de vardı. Hâli hazırda da biri size sosyal bir mecrada küfür- hakaret ettiğinde veya sizi tehdit ettiğinde, terör propagandası yaptığında, toplumun herhangi bir kesimine zarar verecek içerikli bir paylaşım veya yorum yaptığında şikayet etmeniz halinde hem siber suçlar hem ilgili platformlar dikkate alıp gerekli incelemeleri yapıyor, kişiler tespit edilerek cezalandırılıyordu. Dolayısıyla sosyal medyada yapılan düzenlemeler biraz daha oto sansüre yönelik gibi görünüyor. Çünkü düzenlemede suçlar ve cezalar net olmadığından insanlar yazıp yazıp silecekler. Acaba bunu yazarsam başıma bir iş gelir mi kaygısıyla fikirlerini beyan etmemeyi tercih edecekler.

***

Suçlar ve cezalar net değil dedim çünkü dezenformasyonla mücadele kapsamında kabul edilen maddeyle; halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayın yapan kimseye, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörüldü. Öngörüldü de, bence burada şöyle bir problem var. Birine göre halkta endişe, korku ve panik yaratacakmış gibi gelen şey, bir başkasına göre öyle gelmeyebilir. O saikle paylaşmamış olabilir. Kime göre neye göre? Bu belirsizlik insanlarda ciddi bir kaygı ve gerginlik yarattı.

***

Özetle dünyada bilim ve teknoloji almış başını giderken, biz yine birbirimizle uğraşmaya devam edeceğiz. Birbirimizi ihbar edeceğiz, birbirimize saygı duymamaya devam edeceğiz.

Bitmek bilmeyen ve asla kazananı olmayan savaşlarımızdan bir an önce kurtulmak dileğiyle iyi bir hafta sonu diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.