TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İYİ Parti lideri Akşener'den kadın özeleştirisi

GİFED toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, kadın milletvekili seçtirme konusunda özeleştiri yaparken "Kadınlara da kadınlar arasında dayanışma çok düşük. Kadını seçtirme konusunda başarısızız” ifadelerini kullandı

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2022 11:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İYİ Parti lideri Akşener'den kadın özeleştirisi

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ağırladı. Swiss Otel’de düzenlenen programa ev sahipliği yapan GİFED Başkanı Huriyet Serter’in yanı sıra İYİ Parti Meclis Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, yakın zamanda İYİ Parti’ye katılan AK Parti eski Milletvekili, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Eşref Fakıbaba, partinin ekonomi kurmayları ve diğer illerin milletvekilleri ile İzmir iş dünyası temsilcileri katıldı. 


HİÇ MELEK YATIRIMCIMIZ OLMADI
Toplantıda konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, girişimci iş kadınları ile bir arada olmak bir sorumluluk ve heyecandır diyerek şunları kaydetti: “Yeni bir siyasi organizasyonuz yeni olan kurumsal yapılar önemlidir ama harekete geçirmek zordur. Yeni kurulmuş bir yapı, ister bir küçük bir işletme olsun veya genişçe bir işletme olsun yeni yapı daha hızlı karar alır en önemlisi sabit müşterisi olmadığı için müşterisini organize eder. AK Parti’ye bakarsanız 20 senedir iktidardalar zor karar alma durumu var, Erdoğan şikayet ettiği için bugünkü sisteme geçildi. Erdoğan’ın kolundaki zincirlerin tümü partisinin kurallar silsilesinden kaynaklanır. İkinci kurumsal yapı 100. yılın üzerindeki CHP’dir. Her ikisinin de sabit seçmeni yani sabit müşterisi var. Bizim partimiz bir start-up yani küçük bir girişimcilik organizasyonu. Finansman bulmakta çok zorlandık. Hiç melek yatırımcımız olmadı. Kenarda biriktirdiği ölümlük parası derler onu veren kadınlar oldu. Bu arada sabit seçmenimiz yok. Seçmen de paylaşılmış. İki büyük parti Koç Holding gibi biz ise getir bana! İş hayatında olanlar bilir.

TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI START-UP’IYIZ!

Akşener İYİ Parti’nin sabit bir müşterisi olmadığının altını çizerek, “Bizim için müşteri velinimettir. Türkiye’nin en başarılı start-up’ıyız. Seçmenin ayağına gitmek, seçmeni mutlu etmeye çalışarak, ürettiğimiz bu fikri seçmene ulaştırdık. Bugün 81 ilde bayilikleri olan, il başkanlıkları yani, ilçelerimizin tamamında alt bayilerin olduğu, satış elemanlarının olduğu yani yöneticilerimizden bahsediyorum ve bir yılın sonunda vergisi ödenmiş ve ürettiği önce fikri sonra mamülün sonucunda ilk seçimden sonra 37 milyon TL devletten sizin vergilerinizle para aldık. Bu bir mucizedir. Bunu başarmamıza vesile olan önce seçmenlerimize sonra bunu başaranlara teşekkür ediyorum. Siyasi olarak baktığınız zaman Türkiye’nin en iyi siyasi kafa avcısıyım. Şu arkadaşlarımıza baktığınız zaman bizim teknik kadromuz burada. Bunlar başarı öyküsü” dedi. 

KADIN KONUSUNDA BAŞARISIZ OLDUM

Akşener, çok başarısız olduğu bir yer olduğunu belirterek, şu şekilde açıklamalarda bulundu: “Kadın konusunda başarısız oldum. Yani seçtirme konusunda başarısız oldum. Yüzde 25 kotamız var ama kazın ayağı öyle değilmiş. Bunu düzelteceğiz inşallah. Yüzde 25 kotasına uyuldu bütün birimlerde ama milletvekilliği konusunda maalesef biz kendime söyleyeyim ben burada başarısızım. Uşak’ta genç kadını aday gösterdik. Adamlar bir kızdılar bana. Bir milletvekili rahat rahat çıkıyordu ama kız seçilemedi. Bir kadın aday var diye genç bir kadın oralıydı, babası siyasetçiydi ama ben dururken onu nasıl aday gösterirsin diyen erkekler bir dayanışma gösterdiler. Sonra 31 Mart seçimlerine giderken CHP ve İYİ Parti ayrı aday gösterdi. Bizim adayımız erkekti yüzde 38 oy aldı Uşak’ta. Oy oranımız böyle ama biz o genç kadını seçtiremedik. Nedenine bakmak gerek. Kadınlar arasında dayanışma çok düşük. Kadını seçtirme konusunda başarısızız. Benim gibilere değil bizim gördüğümüz bir şey oldu, verilere göre erkeklerden daha az para kazanıyorsunuz. Siyasetin finansında bu mecburiyet doğdu. Kadınlar eşinden, babasından para almak zorunda kaldı. Şimdi anayasanın 37 milyon aldık dedim ya. O bütün siyasi partilere verilen bir para bu. Siyasete ilk kez adım atan kadınlar için anayasaya koyularak ayrılmasından yanayım ben. Siyasetin finansmanı da kadınları çok zorluyor.”

ERKEKLER EĞİTİLEBİLİR VARLIKLARDIR

Kutuplaşmanın olmadığı bir anlayışın sivil toplum açısından da çok önemli olduğunun vurgusunu yapan Akşener, “İlkokul öğretmenliği eğitimi almış bir şahıs olarak söylüyorum, erkekler eğitilebilir varlıklardır. Erkeklerden başlayarak bu ruh halini evin, ülkenin her yanına iletmekte fayda var. Üzgünüm, bu iş yine bize düştü, kadınlara düştü. Çünkü bu Cumhuriyet’in, istiklalin atıldığı bu yerde ilk müdafaa-i hukuk cemiyetini kadınlar kurdu, erkekler düşündü, sizi biz dürttük. Yani savaşma iradesini biz kadınlar koyduk. Cumhuriyet kuruluncaya kadar propaganda, afiş, telgraf gibi malzemeleri gönderenler bugünkü STK’lar gibi o cemiyetlerdir. Aynı zamanda hem demokrasi hem de iletişim bombardımanına tutan da bizleriz. O günkü büyüklerin bugün torunlarısınız. Hem onların ruhları hem de sizlerin karşısında saygıyla eğiliyorum” dedi.

KADINLARIN PAYI İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL

Türkiye’de çalışabilir kadın nüfusunun 31 milyon 509 olmasına rağmen bunun sadece 9 milyon 197 bininin istihdama katılabildiğine dikkat çeken GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter ise şunları söyledi: “Bu katılanlardan da yaklaşık 4 milyonu kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyorlar. Girişimciliğe baktığımızda ise Türkiye’de 1 milyon 330 bin girişimcinin sadece 190 bini kadın girişimci. Kadın girişimcilerin işlerini zorlaştıran faktörlerin başında finansa erişim, bilgi ve mentorluk eksikliği, rol model eksikliği, iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin özümsenmemiş olması geliyor. Kadınların toplam girişim yatırımlarından aldığı pay hala istenilen düzeyde değil. Kamu kurumlarında tedarik zincirlerine kadınların yönettiği şirketleri dahil etmek gerekiyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.