TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İtiraz edilmişti: ‘Büyük dönüşüm’ planları yine askıda

İzmir’in Karabağlar ilçesinde 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alanın 106 hektarlık ikinci etabı yapılan itirazların ardından yeniden askıya çıkarıldı

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2023 13:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İtiraz edilmişti: ‘Büyük dönüşüm’ planları yine askıda

TENZİLE AŞÇI

Bakanlar Kurulu kararı ile 2012 yılında riskli alan ilan edilen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmir’deki en büyük kentsel dönüşüm projesi olan İzmir’in Karabağlar ilçesinde 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alanla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. 

Bakanlık tarafından daha önce hazırlanan parselasyon planları da mahkeme tarafından iki kez iptal edildi. Hak sahipleri tarafından açılan davalarda İzmir 1’inci ve 6’ıncı İdare mahkemeleri tarafından verilen kararlarla söz konusu planlar kamu yararı olmadığı gerekçesiyle planları iptal etmiş ve büyük dönüşüm planlarının 101 hektarlık bölümünü kapsayan birinci etap planları geçtiğimiz aylarda onaylanarak askıya çıkarılmıştı.

Öte yandan; Karabağlar dönüşümünün Osman Aksüner, Aşık Veysel mahalleleriyle Aydın Mahallesi'nin bir bölümünü kapsayan 106 hektarlık bölümünü kapsayan ikinci etap planları da bakanlık kararıyla bugün yeniden askıya çıkarıldı.

Daha önce planlara yapılan itirazların reddedildiğinin belirtildiği askı duyurusunda, “1/5.000 ölçekli nazım ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarının itiraza konu olmayan kısımları ile itiraz kapsamında değişiklik yapılmayan kısımlarının kesinleştirildiği ve kesinleşen kısımlarında uygulamaya dair işlemlere başlanabileceği” ifadelerine yer verildi.

KONUT ALANI AZALACAK

Hazırlanan plan raporunda bölgedeki taşınmazların mülkiyet dağılımı yüzde 97 şahıs, yüzde 0.4 Maliye hazinesi, yüzde 1.8 Karabağlar Belediyesi ve yüzde 0.5 İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak belirtildi.

Mevcut planlarda yerleşik konut alanı 31 bin 594 metrekare olurken hazırlanacak planlarda bu alanın 136 bin 215 metrekareye çıkarılacağı bilgisi verildi. 63 bin 188 metrekare olan toplam inşaat alanının da 32 bin 691 metrekare olacağı belirtildi. Yeni planla 655 kişi/ha olan net yoğunluğun planla birlikte 773 kişi/ha olacağı ifade edildi.

Planlarda ticaret alanı için 320 bin 467 metrekare alan ayrılırken yeni planlarda yerleşik konut alanı ve gelişme konut alanları için 2,4 emsal ve ticaret alanları için ise 2,5 emsal yapılaşma hakkı tanındı. 

Plan raporunda bölgenin toplum nüfusunun 3 bin 272 olduğu belirtilirken nüfusun 3 katına çıkmasının beklendiği ifadelerine yer verildi.

Bölgede, Büyükşehir Meclisi’nin 2009 tarihinde onayladığı kararla faaliyet gösteren “Akaryakıt, LPG, Servis Tesis Alanı” imarının yeni planlara da aktarıldığı belirtildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.