TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstanbul İl Kongresi Özel’in elini güçlendirir

CHP İstanbul İl Kongresi’nin büyük kurultay öncesinde Ankara’daki havayı etkileyebilme potansiyelinin olduğunu belirten Tosun, “Kuşkusuz İstanbul sonucu kurultayda Özgür Özel’in elini güçlendirecektir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2023 05:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İstanbul İl Kongresi Özel’in elini güçlendirir

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) İstanbul İl Kongresi’yle birlikte belki de değişimin ilk adımları atıldı. CHP İstanbul İl Başkanı’nın ve 196 kurultay delegesinin belirleneceği 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve Cemal Canpolat, İl Başkanlığı için yarıştı. Yarışın sonucunda değişimciler olarak bilinen Özgür Çelik’in kanadı 342 delegenin oyunu alarak 310 oy alan Cemal Canpolat'a 32 oy fark atıp CHP'nin yeni İstanbul İl Başkanı oldu. İstanbul seçimi, 4-5 Kasım'da düzenlenecek CHP Genel Kurultayı açısından da büyük önem taşıyor. Alınan sonuçların kurultay ve yerel seçimlere etkisini değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, “İstanbul il kongresi büyük kurultay öncesindeki küçük kurultay olarak değerlendirilebilir. Fakat sadece kurultayla, halktan kopuk aday belirleme süreciyle yerel yönetim kazanılmaz. CHP’nin yerel seçimlerdeki başarısı aday belirleme sürecini iyi yönetmesine ve halkın taleplerine kulak vermesine bağlıdır” ifadelerini kullandı.

kemal kılıçdaroğlu-özgür özel

DEĞİŞİM RÜZGARLARI ETKİLEYEBİLİR

Özgür Çelik’in zaferle ayrıldığı İstanbul İl Kongresi’nin kendisi için bir sürpriz olmadığı, çünkü önceki seçimlerde Canan Kaftancıoğlu karşısında il başkanlığı kaybetmiş bir eski il başkanı olan Cemal Canpolat’ın ikinci kez aday olarak çıktığını görünce Çelik’in kazanmasının muhtemel olduğunu söyleyen Tosun, “İstanbul il başkanlığına adaylığını açıklayan yanılmıyorsam ilk Özgür Çelik olmuştu. Genel merkez ve mevcut il başkanı Canan Kaftancıoğlu, Cemal Canpolat’a destek verdiklerini açıklamış olsalar da değişimcilerin adayı olarak görülen Özgür Çelik, 660 kongre delegesinin 342’sinin oyunu alırken, Canpolat 310 oyla rakibinin 32 oy gerisinde kaldı. İstanbul il kongresi büyük kurultay öncesindeki küçük kurultay olarak değerlendirilebilir. Çünkü İstanbul’da kazanan il başkanı adayının blok listesinde yer alan 196 delege kurultay delegesi olarak İstanbul’u temsil edecekler. İstanbul il kongresinde de blok liste ile seçime girilmesi nedeniyle seçilmiş olan 196 delege Özgür Çelik’in yani değişimcilerin yanında olduğu varsayılan delegelerdir. Sonuçta İstanbul neredeyse 38 ile eşdeğer bir delege sayısıyla kurultayda temsil edilecek. Kurultay üzerindeki en önemli etkisi İstanbul’da esen değişim rüzgarlarının Ankara’daki havayı etkileyebilme ve domino etkisi yaratabilme potansiyeline sahip olmasıdır. İl kongreleri sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu tarafında görünen bazı delegelerin oyunun etkilenme potansiyeli bulunmaktadır. Ankara’daki büyük kurultayda İstanbul etkisinin ne ölçüde etkili olacağını hep birlikte izleyeceğiz” diye konuştu.

Gülgün Erdoğan Tosun-1

ÖRGÜT İMAMOĞLU’NUN YANINDA

İl kongresinde alınan sonucun CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel’in elini güçlendirmesinin yanı sıra genel seçimlerin ardından siyasete küskün seçmen için yeni bir heyecan yaratacağını belirten Tosun, “İstanbul il kongresinde alınan sonuç elbette ki Özgür Özel’in adaylığı üzerinde etkili olacaktır. Mevcut durumda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından Özel’i ikinci önemli rakip durumunda görebiliriz. İstanbul kongresinin önemli olduğu bir başka nokta, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinden bu yana kırgın olduğu, siyasetten duygusal kopuş yaşadığı vurgulanan seçmen üzerinde yeniden bir heyecan yaratma etkisinin olabileceğidir. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde mevcut Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açık destek veren bir tarafın seçimi kazanmış olması, seçim sürecinde parti örgütünün yine 2019 yerel seçimlerinde olduğu gibi İmamoğlu’nun yanında duracağını göstermesidir. Bu konudaki en önemli ayrıntı İmamoğlu’nun il başkanı adaylarından Cemal Canpolat’ın delege listesinde yer almamasına rağmen, Çelik’in aday listesinde yer almasıdır. Kuşkusuz İstanbul sonucu kurultayda Özgür Özel’in elini güçlendirecektir” dedi.

Ekran görüntüsü 2023-10-09 133909

SADECE KURULTAYLA KAZANILMAZ

CHP’nin yaklaşan yerel seçimlerdeki başarısının sadece genel başkan değişikliğiyle olamayacağını vurgulayan Tosun, aday belirleme sürecinin iyi yönetmesi gerektiğini söyledi. Halkın taleplerine kulak verilmesi gerektiğini ifade eden Tosun, sözlerine şu şekilde devam etti: “Değişim salt bir söylem olarak ve içi boş bir şekilde bırakılırsa, seçmende beklenen heyecan uyandırılamazsa genel başkan değişiminin tek başına bir sonuç getirmesini beklemek hayalcilikten öteye gidemez. Yaklaşan yerel seçimler örneğinde seçmenlerin siyaseten içinde bulundukları yabancılaşma ve duygusal kopuşu tersine çevirebilecek içi doldurulmuş bir değişim süreci CHP’nin yerel seçimlerde başarı elde etmesini sağlayabilir. Bu noktada, yerel seçimlerin birer mevzi savaşı olarak geçeceğini, yerel düzeyde aday belirleme süreçlerinin iyi yönetilmesi halinde seçimlerde başarının yakalanabileceğini belirtmek isterim. Mevcut haliyle değişimi sadece üst düzey lider ve yönetim kadrolarıyla sınırlı tutmayan, yerelde halkın talep ve beklentilerine yanıt veren doğru adaylarla seçime gitmek seçimde başarıyı getirecek en önemli faktördür. Kısacası sadece kurultayla yerel seçimler kazanılmaz, halktan kopuk aday belirleme süreciyle yerel yönetim kazanılmaz. CHP’nin yerel seçimlerdeki başarısı aday belirleme sürecini iyi yönetmesine ve halkın taleplerine kulak vermesine bağlıdır.”

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Büyükşehir’de ‘Organize İşler’ iddiası

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.