TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsrail'de protestolar büyüdü, Netanyahu kararını askıya aldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesine gelen tepkilerin büyümesi sonucu kararı askıya alması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2023 09:22
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İsrail'de protestolar büyüdü, Netanyahu kararını askıya aldı

İsrail'de yargı siteminin gücünü kısmayı öngören yasa tasarısı yüzünden aylardır protestolar düzenleniyordu. Galant’ın görevden alınmasının ardından, on binlerce İsrail vatandaşı sokaklara döküldü.Kudüs’te polis ve asker, Netanyahu'nun evinin yakınında eylem yapan protestoculara tazyikli su ile müdahale etti. Protestocular başkent Tel Aviv'deki otoyolu trafiğe kapattı. Haaretz gazetesi, Ayalon Otoyolu'nun saatlerce kapalı kaldığını ve polisin protestocuları çıkarmak için kalabalık kontrol önlemleri uyguladığını bildirdi. Otoyol sabaha karşı trafiğe açılabildi.

Netanyahu, diktatör gibi davranıyor
Protestolar gün geçtikçe büyürken İsrail'in en büyük işçi sendikası ülkeyi birbirine katan yargı adımının durdurulmaması  halinde greve gitme tehdidinde bulundu, başkent Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda ise uçak kalkışları askıya alındı. Haaretz, sendika çalışanlarının İsrail'in en büyük havalimanını giriş çıkışlara kapattığını yazdı.Ülke çapındaki grevlere yerel belediye yetkilileri ve kamu avukatlarının da katıldığı belirtiliyor. Protestocular Netanyahu’yu bir diktatör gibi davranmakla ve İsrail’in güvenliğine zarar vermekle suçluyor.

Kanunlar tamamen feshedilene kadar protestolar durmayacak
Protestocular, İsrail parlamentosu Knesset önünde bugün yerel saatle 14.00'de yeniden bir araya geliyor. Protesto liderleri bu sabah yaptığı açıklamada "Ülke tüm diktatörlük kanunları tamamen feshedilinceye kadar sessiz kalmayacak" ifadesini kullandı. Protestocular, Tel Aviv'in en yoğun otoyolunun kıyısında toplanmaya başladı bile.Yasa tasarısı aynı zamanda hükümetin hakimleri atayan komiteyi tamamen kontrol etmesine olanak tanıyor. Yüksek Mahkeme’nin kararlarının parlamento tarafından aşılmasına neden olabilecek yasa tasarısının yargının gücünü zayıflatacağı ifade ediliyor.

Netanyahu geri adım atmaya hazırlanıyor
2022 biterken seçimleri kazanıp altıncı kez başbakanlık koltuğuna oturan Binyani Netanyahu ise, tasarının mahkemelerin görev alanlarını aşmasını engellemek için yapıldığını belirtiyor.Başbakanlık kaynaklarından sızdırılan bilgilere göre,Netanyahu yerel saatle 10.30'da kameraların karşısına geçecek ve düzenlemeyi rafa kaldırdığını duyuracaktı. Ancak Netanyahu'nun söz konusu basın toplantısını da ertelediği belirtiliyor.
Netanyahu'nun partisi Likud'dan bir milletvekili ise, Netanyahu'nun avukatının artık kendisini temsil etmeyeceği yönündeki tehdidinin ardından geri adım atmaya karar verdiğini söyledi. Likud Partisi milletvekili Tali Gottlieb'in Twitter hesabından paylaştığı mesajda sözünü ettiği avukat Boaz Ben Zur. Avukat Zur, 4000 davası olarak bilinen dosyada Netanyahu'nun müvekkilliğini yapıyordu.

"İsrail halkının birliği adına yasama sürecini durdurmaya davet ediyorum"

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, yasama sürecinin durdurulması çağrısında bulunarak Başbakan Netanyahu ve hüklümet üyelerine seslendi. Herzog, “Başbakana, hükümet üyelerine, şirketlere ve koalisyon üyelerine sesleniyorum, duygular zor ve acı verici. Tüm ulusu derin bir endişe sarıyor. Güvenlik, ekonomi, toplum, hepsi tehdit altında. İsrail halkının gözü sizin üzerinizde. Tüm Yahudilerin gözü sizin üzerinizde. Tüm dünyanın gözü üzerinizde. İsrail halkının birliği adına, sorumluluk adına, yasama sürecini derhal durdurmaya davet ediyorum. Koalisyon ve muhalefet gibi tüm Knesset gruplarının başkanlarına, ülke vatandaşlarını her şeyin üstünde tutmaya ve daha fazla gecikmeden sorumlu ve cesurca hareket etmeye çağrıda bulunuyorum. Şimdi kendinize gelin. Bu siyasi bir an değil, bu bir liderlik ve sorumluluk anıdır" ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.