TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşçi Cinayetleri İsyan Ettiriyor!-2

Yazının Giriş Tarihi: 20.01.2023 09:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.01.2023 09:39
İşçi Cinayetleri İsyan Ettiriyor!-2

Topuzoğlu 2,3 ve 4.evrelerde etkin görevler almıştır. İSGÜM’ün iki ayrı dönemde müdürlüğünü yapmış; bu merkez en parlak dönemlerini yaşatmıştır. Yönetmeliği yazan o’dur. TTB Sertifika Kursları’nı programlayan, başlatan, eğitici olarak görev yapan İşçi Sağlığı Kolu’nun en etkin üyelerinden biriydi.

***

1967-1985 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplum Hekimliği Enstitüsü ve daha sonra Halk Sağlığı Anabilim Dalında öğretim Üyeliği yapan Prof.Dr. İsmail Topuzoğlu birçok öğrenci yetiştirmiş ve bilimsel çalışmalar yapmıştır.

***

Hocamıza sağlıklı daha uzun yaşam diliyorum. İsmail Hocamızın da, Nusret Hocamız gibi bilime katkıları saymakla bitmez. İyi ki öğretmenimiz olmuş. Bu hocalarımız bizlere ne güzel bilgiler vermişler.

***

Bir uzman hekim, aynı zamanda bir işyeri hekimi ve eğitici olarak her birisi bir insan olan bu İşçilerin, bu emekçi kardeşlerimizin ölümünü sayılarla ifade etmek bana ters gelse de, sorunun ne kadar dramatik olduğunu ancak bu şekilde anlatabilmek olası olduğunu görüyorum. Affola!

***

İSİG Meclisi yani İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yüzde 68’i ulusal basından, yüzde 32’si de işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından olmak üzere 2022 yılında en az 1843 işçinin yaşamını kaybettiğini öğreniyoruz. Buna göre her gün en az 5 işçinin öldüğünü anlıyoruz.

***

Bu yıl en fazla işçi ölümleri; inşaat, tarım ve taşımacılık sektörlerinde yaşanmış. İSİG’in açıkladığı 2022 İşçi Ölümleri Raporu’nda yer verdiği bilgiye göre, üç sektörde çalışan emekçilerin ölüm nedenleri;

·       Uzun çalışma saatleri ile Yoğun ve sigortasız çalışmayla her türlü kuralsızlık” olarak belirtilmiş.

·       Raporda 2022 yılında en az 64 çocuk işçinin hayatını kaybettiği ifade edilmiş.

·       Aynı zamanda 14 yaş ve altında çalışırken ölen çocukların sayısı arttığını görüyoruz.

·       Bunun yanı sıra 2022 yılında 50 yaş ve üzeri en az 527 emekçi öldüğü, en az 108 kadın işçinin hayatını kaybettiği vurgulanmış.

·       Yine 2022’de 90 göçmen işçinin hayatını kaybettiği saptanmış. Bu işçilerin üçte ikisinin Suriye ve Afganistan kökenli olduğu belirtilmiş.

Gel de kahrolma! Ah İsmail Topuzoğlu Hocam Neredesin? Yana yana seni arıyoruz. Bizlere İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ kavramını beynimize yerleştirdin. Kabahatin çoğu bizde mi? Hakkın ödenmez hocam! Yine çok üzüldük değil mi? Sözümüzü Aşık Mahzuni Şerif Ustamızdan bir ezgi ile bitirelim.

Ne güzel söylemiş! Dertlerimizi haykırmış.

Yuh yuh soyanlara,

Soyup kaçıp doyanlara,

Memlekete kıyanlara yuh…

Sevgilerimle…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.