TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş dünyası buluşmasında AB katılım süreci vurgusu

İzmir iş dünyası ile bir arayan gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye’nin AB katılım sürecine dikkat çektiler

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 09:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İş dünyası buluşmasında AB katılım süreci vurgusu

NURETTİN BAKİ

Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Projesi Açılış Toplantısı ve ‘Dijital Çağın Becerileri’ Paneli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla İzmir iş dünyası ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıda Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ile çok sayıda iş insanı hazır bulundu. Toplantıda Türkiye’nin AB katılım sürecine vurgu yapıldı.

TÜRK İŞ DÜNYASI MEMNUN DEĞİL!

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu gerçekleştirdiği konuşmada AB ile ilişkileri ön planda tuttuğunu söyleyerek, “Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri projemizin yeni dönem lansmanını İzmir’de yapıyoruz.  Bu vesileyle de Türkiye ve AB için ortak çalışma alanı olan, Dijital Çağın Becerileri konusuna odaklanmak istedik. Bu konuyu Türkiye – AB ilişkileri kapsamında da ele almak istedik.Biliyorsunuz; AB Bilgi Merkezleri projesi 1996 yılından beri yürütülmektedir.  Proje ile Avrupa Birliği ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri hakkında toplumun tüm kesimlerini içeren bilgilendirme ve farkındalık oluşturmayı hedeflenmektedir.  AB Bilgi Merkezleri Projesi, esasen Türkiye-AB İlişkilerinin gelişim süreci ile son derece uyumlu biçimde yürütülmektedir.   Avrupa Birliği ile ilişkiler, Türkiye’nin modernleşme ve zenginleşme süreci için son derece önemlidir. Biz, TOBB olarak bu nedenle AB ile ilişkileri daima önceliklerimizin başında tutuyoruz. Gümrük Birliği, Türkiye’nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en önemli araç olmuştur. Katılım müzakereleri Türkiye’nin dönüşüm sürecini daha da genişleterek derinleştirmiştir. Son yıllarda katılım süreci durdu. Türk iş dünyası olarak bu durumdan mutlu değiliz” dedi.

ORTAK ÇALIŞMA ALANINA DAHİL EDİLMELİ

“Ülkelerimizin karşı karşıya olduğu mevcut sorunları göz önünde tutarsak, ilişkileri canlandırma ihtiyacımız bariz şekilde ortadadır” diye konuşan Hisarcıklıoğlu, “Kovid-19 Pandemisi ve Rusya - Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı şartlar Türkiye ve AB’nin daha yakın çalışmasını gerektiriyor. Başta enerji güvenliği olmak üzere, gıda güvenliği gibi stratejik önemi olan konuları da Türkiye-AB ortak çalışma alanına dâhil edilmelidir.  Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm ve bu dönüşümün gerektirdiği becerilerin geliştirilmesi bir başka önemli işbirliği alanı olmalıdır. Beceriler çağımızın ihtiyaçlarına uygun şekilde geliştirilmelidir. Yeni kuşaklar, geleceğin ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun donanımlarla istihdam piyasasına çıkmalıdır. Kısaca, eğitim beşeri sermayemize değer katmaktadır. İş dünyamızın rekabet gücünün artmasına destek olmaktadır. Aynı şekilde gümrük birliğinin modernizasyonu da Türk ve AB iş dünyası için ciddi katkılar sağlayacaktır. Esasen, biz yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu birlikte düşünüyoruz. Bu açıdan, AB tarafından Ekim ayında İstanbul’da açıklanan Türkiye Yatırım Platformu mekanizmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu mekanizmanın bir an önce işlevsel hale gelmesini istiyoruz. Diğer taraftan iş insanları için vize konusu son dönemde daha da ciddi boyutlara ulaştı. Taşıma kotaları, ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve taşıma kotaları konularına acil çözüm bulmalıyız. Gümrük Birliği dahil olmak üzere, Türkiye hakkında bilgilenmek isteyen AB işletmelerinin oranı 2013 yılına göre artmıştır. Şirketler, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini desteklemektedir. Avrupa Birliği’ndeki işletmeler, Yeşil Mutabakat ve dijital tek pazar hususunda AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini de desteklemektedir. Kısaca, Türkiye-AB iktisadi ilişkilerini daha da ileri taşımak için çok elverişli bir ortam vardır” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE- AB MAL TİCARETİ 196 MİLYAR DOLAR OLDU

Konuşmalarının sonunda ticaret hacmi rakamlarını açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Türk ve AB şirketlerinin saha çalışmasında ortaya koydukları görüşler, esasen ikili ticari ilişkilere de bariz şekilde yansımaktadır. Son çeyrek asırda, karşılıklı ticaret hacmimiz 4 kat artmıştır.2022 yılı itibariyle, Türkiye- AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır.  AB, Türkiye’nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın, yaklaşık dörtte biri AB kaynaklıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 41’i de AB’ye yapılmaktadır. Türkiye AB’nin 6’ıncı büyük ticaret ortağıdır.  AB, aynı zamanda, Türkiye’deki dış yatırımlarda ilk sıradadır. Konuşmamı burada bitirirken, AB Türkiye Bilgi Merkezleri Ağı projesinin başarıyla uygulanmasını diliyorum”diye konuştu.

EN KISA SÜREDE SONUCA ULAŞTIRACAĞIZ

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise yaptığı konuşmasında Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne katılım sürecine vurgu yaparak, “Eminim bu proje; diğer iş birlikleriyle birlikte iş dünyasıyla olan işbirliğimizde en katkı verici rolü oynuyor. Türkiye AB ilişkileri bağlamında tüm bu ilişkilerimizin temel hattını oluşturuyor. Gümrük birliğinin modernleştirilmesi sizlerle hem fikir olduğum bir konu. Umarım en kısa sürede bir sonuca ulaşacağız.İş dünyasıyla iş birliğimizle AB bilgi merkezleri kampları gerçekleştiriliyor. Bunlar ülkelerin toplumla ve iş dünyasıyla bilgiye dayalı AB aktörleri vatandaşlar konusunda ülke genelinde doğru ve yerinde bilginin sağlanmasını sağlıyor. Bu iş birliği sayesinde değerli bir rol oynuyor. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu olarak her zaman sizlere desteğimizi sunuyoruz. Bu iş birliği her iki taraf için önümüzde yıllar dahilinde faydalı olacaktır” dedi. İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.