TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İl başkanlarından ‘İktisat Kongresi’ değerlendirmesi

İkinci yüzyılın İktisat Kongresi’nin sona ermesinin ardından 6’lı masanın İzmir il başkanları kongreyi değerlendirirken “Kongrede siyaset yapıldı” eleştirilerine de yanıt verdiler

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2023 05:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İl başkanlarından ‘İktisat  Kongresi’ değerlendirmesi

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sivil bir girişim olarak 15-21 Mart tarihleri arasında düzenlediği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi geçtiğimiz günlerde sona erdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Geleceğin Türkiyesi’nin ekonomi politikalarına yol gösterici olacak” ifadeleriyle tanımladığı kongrede 61 ilke ve 211 madde kabul edildi. Kongrede birçok akademisyen, yedi başlık altında geleceğin politikalarına ilişkin önerilerini dile getirirken kongreye 6’lı masa liderlerinin davet edilmesi ve konuşma yamalar kamuoyunda “siyaset yapıldı” eleştirilerine neden oldu. Öte yandan; 6’lı masanın İzmir’deki il başkanları kongreyi İLKSES’e değerlendirdi.

ASLANOĞLU: YENİ BİR ÇAĞA  ADIM ATTIK

Kongreye ilişkin genel değerlendirmede bulunan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “O kadar ufuk açıcı ve bir arada olması o kadar zor konuşmacılar vardı ki… Her biri sadece Türkiye’nin değil, dünyanın yüzyılına ışık tutacak konuşmalar yaptılar. Biz yeni çağa adım attık. Bu da yeni çağımıza ışık tutsun fener olsun diye yapılmış bir organizasyon” ifadelerini kullandı.

“KATILDILARSA KONUŞMALARI DOĞAL”

Kongreye davet edilen konuşmacılar ve 6’lı masa liderlerinin de davet edilip konuşma yapmaları sonrasında “siyaset yapıldı” eleştirilerine yanıt veren Aslanoğlu, “Herkesin davet edildiği bir etkinlikti. Dolayısıyla katılanların konuşması kadar doğal bir şey yok. Zaten bu bir iktisat kongresi. Memleketin bundan sonraki yüzyılı nasıl olmalı sorusu soruluyor. Ülkeyi yönetmeye talip insanların da buna ilişkin fikir vermesi çok normal ve doğal. Çok başarılı ve heyecan vericiydi. Bütün İzmirliler de iş dünyasında, emek dünyasında çiftçilerin dünyasında büyük heyecan yarattığını düşünüyorum. İktidar değişecek. Yeni gelen iktidar bilimden ve akıldan olan bu çıktıları uygulayacaktır. Buna gönülden inanıyoruz” diye konuştu.

FARALYALI: DEMOKRASİ AÇISINDAN BAKINCA…

Kongre sırasında sıkça dillendirilen “demokrasi” olgusuyla ilişkisini değerlendiren Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Serdar Faralyalı, “Katılımcıların kalitesi, organizasyon, en sonunda Tunç Soyer Başkanın moderatörlüğünde bütün kesimlerin oylayarak aldıkları kararlar… Çok olumlu buldum bunu. Kendim de bireysel olarak çok istifade ettim.Kongrede bütün ekonomistlerin bugüne ilişkin yaptıkları yorumlardaki temel nokta, sorunun ekonomiyle değil hukuk ve adaletle ilgili olduydu. Dolayısıyla buna demokrasi açısından bakınca, ülkeyi sadece özgürlüklerden değil iktisadi kalkınmadan da mahrum bıraktığını, insanları fakirleştirdiğini ortaya koydular. O bence çok çarpıcıydı” dedi.

“İKTİDAR DEĞİŞMEZSE ÇIKTILAR UYGULANMAZ”

Kongre çıktılarının ulusal ölçekte uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin seçim sonuçlarını işaret eden Faralyalı, “Eğer iktidar değişmezse bu çıktıları kendilerine yol haritası benimsemezler. Ama bu kongrenin çıktıları ulusala uygulanabilecek niteliktedir ve uygulanmalıdır da. Ben Sayın Tunç Soyer’in 50 gün sonra iktidar değişikliğine gittiğimizi düşündüğü ve o konuda ümitli olduğu biliyorum. Yani seçime 50 gün kala ‘Biz bu çıktıları iktidara sunacağız ve takipçisi olacağız’ demesi aslında ‘Kemal Kılıçdaroğlu ve onu hükümetine sunup takipçisi olacağız’ demek. Bunu da hep birlikte yapacağız. Ama bugün iktidarın bunları benimsemesi… Mehmet Şimşek örneğine bakalım. Kendisi, iktisat kongresinde konuşma yapan iktisatçılardan ne kadar farklı düşünüyor olabilir ki… Kendisi bugün batının finans kurumlarında göre yapıyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı ya da Merkez Bankası Başkanı olmak yerine batıdaki bir kuruluşta yöneticilik yapmayı tercih ediyor. Bu aslında bize bir şeyi gösteriyor. Sistemik demokratik olmadığını, çağdaş uygulamaları benimsemediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“SOYER’İN İRADESİ KARŞILIK GÖRMEDİ”

‘Kongrede siyaset yapıldı’ eleştirilerine de yanıt veren Faralyalı, “Bu eleştireler haksız eleştiriler. Çünkü ben biliyorum ki Tunç Soyer, bu organizasyonla ilgili olarak hem bakanlıklar hem valilik hem de iktidar partileriyle birlikte çalışma iradesini ortaya koydu ama karşılık görmedi” diye konuştu.

BEZİRCİLİOĞLU: KONUYU SİYASETLE İLİŞKİLENDİRENLERE SORMAK LAZIM

Kongreye ilişkin genel bir değerlendirme yapan İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kongreye katılmama nedenini de söyledi ve “Belediyenin çok güzel bir çalışması oldu. Ciddi bir ses de getirdi. Organizasyon anlamında bir sıkıntı da görmedim. Halkımızın da teveccühünün de güzel olduğunu düşünüyorum. Konuyu siyasetle ilişkilendirenlere neden bunu yaptıklarını sormak lazım. O bir bakış açısı. Hiçbir yorum yapamam Sayın Meral Akşener’in daha önceden belirlenmiş bir programı olduğu için gelemedi. Ama ben dünya gözüyle Bob Geldof’u görmüş oldum. Biz bir İzmirli olarak takip edebildiğimiz kadar takip ettik” dedi.

ERDURAN: KISA DA OLSA SİYASİ SÖYLEMLER OLDU AMA…

‘Siyaset yapıldı’ eleştirilerine yanıt veren Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran ise şunları söyledi: “Bütün siyasi partilere davetiye gönderildiği kanaatindeyim. 6 siyasi parti temsilcileri geldi. Hem iktisat kongresinin ruhuyla ilgili konuşmalar yapıldı hem de konuşanların siyasi olmasından kaynaklı kısa da olsa bazı siyasi şeyler konuşuldu ama asla başka siyasi partiler üzerinden eleştirel bir konuşma yapılmadı. Konuşmacıların tamamı ilk iktisat kongresinin ruhunu anlatan konuşmalarla başlayarak bu döneme bağladırlar ve bu iktisat kongresinin önümüzdeki yüzyılda gerekliliğini ifade ettiler. Elbette ki seçim dönemi olduğu için kısa da olsa siyasi söylemler oldu ama bu söylemler hiçbir şekilde hiçbir temsili ya da kanaati üzen ya da rencide eden konuşmalar olmadı. Kongrenin çıktısının özetinde bizim üstüne bastığımız liyakat var. Liyakatin, adaletin, şeffaflığın ve denetimin olmadığı bir sistemde ülkenin çarkları dönmüyor. Elbette ki bunu tamamlayan ana unsur da Parlamenter Sistem’di. Mevcut sistemde tek adamın talimatlarıyla yürüdüğü için de zaten demokrasiyi konuşamıyoruz. Dolayısıyla bu 5 maddenin ve kongrenin çıktılarının Türkiye’nin önünü açacağı kanaatindeyiz.”

SİVASLI: SUÇLULUK DUYGUSUYLA…

Genel olarak kongreyi değerlendiren Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, gelen eleştirilere de ‘gündem değiştirme’ çabası olarak yorumladı ve “Şu anda cumhuriyetin en önemli eşiklerinden birini yaşıyoruz. Bir sistem değişimine gideceğiz. Ayrıca ülkemiz ağır bir ekonomik kriz yaşıyor. Bu krizde de sadece devlet erkanlarının düzelmesi değil ekonomik ve iktisadi politikaların da düzelmesi büyük önem taşıyor. Bu anlamda İzmir İktisat Kongresi verimliydi.  6’lı masanın liderleri geldi ve konuştular ama hiçbirinin ağzından kendi partileriyle alakalı bir şey çıkmadı. Hiçbiri konuşmasında kendi partisini lanse etmedi. Zaten salonda da sadece İzmir İktisat Kongresi afişleri vardı. Hiçbir yerde CHP bayrağı yoktu. Parti bayrakları, flamaları, sloganları yoktu. Hiç kimse partisiyle ilgili bir şey de paylaşmadı. Tamamı algı yaratmak amacıyla yapılmış eleştiriler. Ama iktidar cephesi bunu baltalayıp konuyu başka yere çekmeye çalışıyor. Gündemi değiştirmeye çalışıyor.  Depremin etkisi hala devam ederken suçluluk duygusuyla böyle eleştiriler yapıyorlar” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.