TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İkinci tur ne zaman? Adaylar miting yapabilecek mi? Yasaklar neler?

Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi olmayan rakamlarına göre seçimin ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılırken, yeni seçim takvim süreci de başladı

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2023 12:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İkinci tur ne zaman? Adaylar miting yapabilecek mi? Yasaklar neler?

KEMAL ÖZKURT

Türkiye'nin merakla beklediği 14 Mayıs genel seçimleri sona erdi vatandaşlar kararını verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur ittifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan 49,42 oy alırken Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,95 oy aldı.  Ata İttifakının Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan ise yüzde 5,24 oy aldı. bu sonuçlara bakıldığında ise seçimin ikinci tura kalması kesin gözüyle bakılıyor. Vatandaşların bu durumda merak ettiği konulardan biri ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci oylamasına ilişkin hazırlanan seçim takviminin nasıl işleyeceği.

PROPAGANDA DÖNEMİ BAŞLIYOR

Henüz resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, seçimlerin ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.  Yüksek Seçim Kurulu (YSK) takvimine göre 28 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan ikinci turda seçmenlerin ve adayların uyması gereken kurallar da yürüleğe girecek. Buna göre ikinci tura kalan adayların 15 Mayıs itibariyle tekrardan propaganda dönemi başlayacak ve  27 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek.

İTİRAZ SÜRESİ NE ZAMAN SON BULUYOR?

YSK takvinin işleme girmesiyle birliklte itiraz sürecide başladı. İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi saat 17.00'de son bulacak ve yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak. 17 Mayıs Çarşamba günü , İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK'ya yapılacak itiraz süresi 17.00'de sona erecek ve SEÇSİS'e işlenmesine başlanacak.

KESİN SONUÇ 19 MAYIS'TA

YSK, il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar, 18 Mayıs Perşembe günü karara bağlayacak ve kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere 19 Mayıs Cuma günü ilgili mercilere gönderilecek.

Ardından ikinci tur hazırlıkları başlayacak ve ilçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin durumunda değişiklik olması halinde, SEÇSİS'e işlenmesi işlemi tamamlanacak ve yeni görev alanlara ilişkin düzenleme yapılacak. Ölen seçmenlere ait bilgiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınarak, sandık seçmen listelerine şerh düşülmesi için gerekli işlemler gerçekleştirilecek.

YURT DIŞI OY VERME İŞLEMİ 20 MAYIS'TA

YSK seçim takvimine göre ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurt dışı oy kullanma işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü başlayacak ve 24 Mayıs Çarşamba günü sona erecek.

ADAYLARIN TRT PROPAGANDASI 24 MAYIS'TA

Seçim takvimine göre 21 Mayıs Pazar günü ilçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanılacak. Adayların radyo ve televizyon propaganda başvuruları, sırası ve YSK bildirimleri aynı gün son bulacak. 22 Mayıs Pazartesi günü ise propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK'da kura çekilecek. Kura çekimlerinşn ardından 24 Mayıs Çarşamba günü adayların radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

İKİNCİ TUR OYLAMASI 28 MAYIS'TA

YSK takvimine göre ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimleri 28 Mayıs Pazar yapılacak.  29 Mayıs Pazartesş günü geçici Cumhurbaşkanı seçimi  sonuçları ilan edilecek. Sonuçlara itiraz etme isteyen taraflar ise 31 Mayıs Çarşamba gününe kadar YSK' ya başvurmaları gerekmektedir.

İKİNCİ TUR KESİN SONUÇLARI

YSK tarafından kesin seçim sonuçları ise 1 Haziran Perşembe günü Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.