TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

HES koduna güncelleme geldi! Kapanma olacak mı?

Pandemide hayatımızın merkezinde olan HES kodu yani “Hayat Eve Sığar" tekrar kullanılmaya mı başlayacak?

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2023 08:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
HES koduna güncelleme geldi! Kapanma olacak mı?

Pandemi dönemlerinde “Hayat Eve Sığar” (HES) Kodu telefonlarda bir uygulama ile hayatımızın ortasındaydı. Pandeminin etkileri azalmaya başlayınca HES kodunun da pek önemi kalmadı ve bu sebeple bu uygulamaya aylarca herhangi bir güncelleme gelmemişti. Ancak aylar sonra HES kodu uygulamasına güncelleme geldi. Güncelleme sonrası herkes kapanmalar geri dönecek mi diye merak etmeye başladı.

HES KODUNA GÜNCELLEME

Covid-19 virüsüyle girilen pandemi döneminde Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, Sağlık Bakanlığı talimatı uyarınca ulaşım ve ziyaret işlemlerinde, kurumlarla ve kişilerle, bireylerin Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşabilmesi için bir kod oluşturuldu. HES Kodu adı verilen bu uygulama telefonlara indirilebiliyordu. Bu uygulamaya aylar sonra güncelleme geldi.

koca7

BAKAN KOCA KAPANMA YOK DEDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ülkemizde “Eris Varyantının” tespit edildiğini duyurmuş ve “Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmediğini söylemiş, bir daha kapanma olmayacağını da eklemişti. Ancak HES Kodu uygulamasına aylar sonra yapılan güncelleme akıllara “Yeni bir pandemi sürecine mi giriyoruz?”, “Tekrar kapanma olacak mı?” sorularını getirdi.

hes kod7

HES KODU NEDİR?

HES, yani uzun adıyla Hayat Eve Sığar Kodu, kontrollü sosyal hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerde kişinin virüs taşıyıp taşımadığının bilinmesi için kullanılan bir koddur. Koronavirüs pandemisi döneminde HES kodu olmadan seyahat edilmemektedir. Şehir içindeki yolculuklarda bile HES kodu gerektiğinden birçok ilde HES kodları ulaşım kartlarına entegre edilmiştir. Lokanta, kafe ve alışveriş merkezlerine HES kodu olmadan girilmemektedir. HES kodu, telefonunuza indirdiğini uygulamadan okuttuğunuz bir kare kod olarak, gittiğiniz her yerde sizinle birlikte olan bir koddur. HES kodunuzu karşı taraftaki görevliye okuttuğunuzda, karşı tarafın sizin risksiz olduğunuzu görmesi gerekmektedir. Bir riskiniz var ise istediğiniz hizmeti alamaz ve kapıdan çevrilirsiniz.

aşı9

TEKRAR AŞI OLACAK MIYIZ?

Koronavirüs, kış aylarının gelmesiyle yeni varyantlarla kendini göstermeye başladı. Eris varyantı başta olmak üzere farklı varyantlar ortaya çıktı. Tüm dünyada tekrar aşılanma konuşuluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce yaptığı açıklamasında tekrar aşılanma gibi bir durumun söz konusu olmadığını duyurdu.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Eris varyantı Omicron’dan daha mı bulaşıcı?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.