TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her yıl 5 milyon kişi “sigaradan” ölüyor!

Dünyada sigara kullanımının her geçen gün arttığını söyleyen Oral Türkiye’nin bu konuda başı çeken ülkelerden bir tanesi olduğunu belirterek sigaranın ölümcül hastalıklara neden olduğunu vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2021 09:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Her yıl 5 milyon kişi  “sigaradan” ölüyor!

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Sigara kullanımı; sağlık için ciddi risk taşıyan bir alışkanlık. Pandemi sürecinde, sigara kullanımı sağlık için risk iken bu dönemde tehlikeyi katlayarak artırıyor. Azaltılması, hatta bırakılması gerekiyor. Sigaranın zararlarını bilerek bu alışkanlığı ortadan kaldırmak gerekiyor. Sigaranın neden sağlık için risk taşıdığı sorusunu cevaplayan Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Onur Oral, “Sigara, önlenebilir hastalıkların en büyük nedenidir. Sigara içildiğinde ortaya çıkabilecek hastalıklar, sigara bırakıldığında ortadan kalkabilir. Birçok insan sigara bırakma konusunda kararlılık gösteriyor, ancak bunu sonuçlandıramayanlarda var. Bunun farklı sebepleri var. Temel sebebi; sigarada bulunan nikotin maddesinin bağımlılık yapan etkisi olması. Bu kişinin sigaradan uzaklaşamamasına engel bir madde. Kişiyi sigaraya karşı bağımlı hale getiriyor. Pek çok insan sigarayı bırakmayı birkaç defa denese de başaramıyor. Sigara içen insanlar arasında; akciğer kanserine yakalanma olasılığı bir hayli yüksek. Korona pandemi sürecinde, virüsün etkili olduğu birçok organ var ama en etkili olduğu organ akciğer, sigara içen bir bireyin akciğerinin sağlığının bozulduğunu öngördüğümüz için korona pandemisi karşısında büyük risk taşlayacağını söyleyebiliriz. Bu hastalık için risk taşımakla beraber bulaşan bireylerde sigara içme alışkanlığı var ise virüsün tedavisinin de güç olduğunu akciğerin çok daha çabuk virüsten etkilenip, fonksiyon kayıplarına gideceğinin altını çizmek lazım. Bu nedenle pandemiden korunmak için sigaradan uzak durmak, pandemi sonrasında da sigaraya başlamayarak sağlığını koruması gerekiyor” dedi.

İÇERİĞİNDEKİ MADDELER ÖLÜM SEBEBİ

Sigaranın insan vücudunda pek çok olumsuz etkisi olduğunun altını çizen Doç.Dr. Onur Oral, “Felç, kalp hastalıkları, damar problemleri, birçok kanserin sebepleri arasında sigara kullanımı bulunuyor. Uzun dönem sigara içen kişilerde, bu problemlerin görülme sıklığının arttığını biliyoruz. Bu anlamda birçok ülkede uygulanan sigara kapalı alanlarının ortaya çıkarılması, tütünle mücadele konusunda son derece etkin bir güç olarak kabul edebiliriz. Sadece sigara içen değil, içmeyen pasif içicilerde sigaranın zararından kısmen de olsa etkileniyorlar. Bu bakımdan sigaraya kapalı alanların, insan sağlığı adına bir şans olduğunu belirtmek lazım. Bireylerin sigaraya kapalı alanlarda bulunmaları, zararlarını azaltma konusunda katkı sunacaktır. Sigara içerisinde bulunan katkı maddeleri nedeniyle sağlığa zararı olan bir duman çıkarmaktadır. Yapılan araştırmalarda; tütün dumanında yüzde 80 oranında kansere neden olabilecek kimyasal madde saptanmıştır. Bu çok ciddi bir oran. Kanser başlı başına bir problem iken sigara tarafından tetiklenmesi de ciddi bir risk. Sigara içeriğinde bulunan katran nedeniyle kanser olasılığını tetikleyen bir madde. Nikotin, bağımlılık yapan bir madde. Bağımlılığın en büyük nedeni. Karbonmonoksit; yanan sigaradan çıkan zehirli bir gaz. Bununla beraber amonyak, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin sebebi olan bir maddedir. Arsenik yine sigaranın içeriğinde bulunan bir maddedir. Sigara da bunun gibi bilinen binlerce zehirli madde var. Sigara içmenin organlar üzerinde ciddi hasara neden açtığını biliyoruz. Sigara sırasıyla akciğer, boğaz, nefes borusu, ağız, burun, ses telleri, yemek borusu, pankreas, karaciğer, böbrek, mesane, idrar yolları, yumurtalıklar gibi organları etkiler. Bunun yanında birçok hastalığa da neden olduğunu biliyoruz “ diye konuştu.

SİGARA İÇENLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ 18 YAŞINDA BAŞLIYOR

Sigara tüketiminin ortaya çıkardığı dramatik sonuçlardan bahseden Doç.Dr. Onur Oral, “Başta kanser olmak üzere birçok hastalığın sebebidir. Önemli bir risk faktörüdür. Araştırmalara göre 1 milyarı aşkın kişinin sigara kullandığı saptanmıştır. Buna bağlı olarak her yıl 5 milyon kişinin hayatını kaybettiği bilinir. Sigara tüketimi artarsa, ölümlerin artacağı konusunda tahmin yürütmek çok da zor olmaz. Araştırmalar; sigara alışkanlığının 18 yaşında başladığını gösteriyor. Tüm dünyada sigara içen insanların yüzde 80’i bu yaşlarda başlıyor. Bunun yanında birçok çevresel faktör var. Sigara; insan kayıp faktörü ve aynı zamanda ciddi bir ekonomik problem. Sigaraya bağlı kişilerin yaşadığı sağlık problemlerinin tedavisi büyük rakamları ortaya çıkartıyor. Hastalıklardan kurtulan kişilerde de birçok kalıcı hasar oluşuyor. Türkiye, sigara kullanımının yaygınlığında Avrupa’da başı çeken ülkelerden bir tanesi konumunda. Son yıllarda sigaraya karşı ortaya konulan kampanyaların, sigara içmeyen kesimin artmasına, sigara içenlerinde sigarayı bırakmasına katkısı olumlu karşılanmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.