TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Hayvanlar arasında hastalık yayılma ihtimali artabilir”

Hayvan pazarlarının açılması besicileri sevindirse de birtakım tedbirlerin de elden bırakılmaması gerekiyor

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2023 11:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Hayvanlar arasında hastalık yayılma ihtimali artabilir”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin farklı illerinde geçtiğimiz aylarda görülen SAT-2 tipi şap virüsünün hayvanlar arasında yayılmasını önlemek için ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketlerini yasakladı.

Yapılan aşılama çalışmaları ve alınan diğer tedbirlerin ardından 28 Nisan’da kısıtlama ve yasaklar son buldu. Yasakların kalkmasının ardından ülkede hayvan hareketliliği de başladı. Hayvan pazarlarının açılması besicileri sevindirse de birtakım tedbirlerin de elden bırakılmaması gerekiyor.

NİHAT KÖSE

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, besiciler ve yetkililere Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulundu.Şap hastalığının birçok viral enfeksiyonu da beraberinde getirdiğini belirten Köse, Kurban Bayramı öncesi hayvan hareketliliğinin hızlanacağını, bundan dolayı sıkı önlem alınması gerektiğini söyledi. 

YAYILMA RİSKİ ARTACAK 

Bu hareketliliğin hayvanlar arasında hastalık yayılma ihtimalini arttıracağını anlatan Köse, “Birçok kente hayvan nakli olacak. Olası bir hastalığın yayılma riski artacak. Herhangi bir bulaşıcı hastalığın tekrardan yaşanmaması için aşılanmış, kulağında küpesi olan ve veteriner hekim tarafından sağlık raporu düzenlenen hayvanların nakline izin verilmelidir. Besiciler ise çiftliklerine yeni getirdikleri hayvanları 21 gün karantinada tutmalıdır. Bu tedbirlerin yerine getirilmemesi durumunda hastalık ortaya çıkarsa ciddi bir kırmızı et sorunu yaşanır. Hayvancılık sektörü derinden etkilenir. Bundan dolayı uzmanlar tarafından kontrol edilmemiş hiçbir hayvan pazarlara, çiftliklere sokulmamalıdır” ifadelerini kullandı. 
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.