TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Halk sağlığını tehlikeye atan üretim: ‘Sütsüz peynir’

Hileli üretimle süt kullanılmadan peynir elde edildiğini ve bununla halk sağlığının ciddi şekilde tehlikeye attığını belirten Prof.Dr. Uysal, “450 bin kilo çiğ süt kullanılması gereken yerde bir gram bile kullanmadan 45 bin kilo peynir üretebiliyorlar” dedi

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2022 07:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Halk sağlığını tehlikeye atan üretim: ‘Sütsüz peynir’

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nüfusun her geçen yıl artması, güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmayı zorlaştırıyor. Bu noktada taklit ve tağşişe başvuran üretici veya satıcılar halk sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atıyor. Özellikle süt ve süt ürünlerinde yapılan hilelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi ve aynı zamanda Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, süt kullanılmadan yapılan peynirin hem halk sağlığını hem de ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini vurguladı.

İTİBARI AYAKLAR ALTINA ALIYOR!

Süt ürünlerinde margarin kullanımının son yıllarda ciddi bir şekilde arttığına dikkat çeken Uysal, bu durumun sektörün geleceğini de tehlikeye attığını söyledi. Süt ürünlerinin itibarını ayaklar altına alındığını belirten Uysal, “Yaptığım saha araştırması sonucunda anladım ki; gıda hileleri sadece tüketici değil, üretici boyutuyla da vahim durumda. Gelen bilgilerde süt ürünlerinde margarin kullanımının son yıllarda son derece yaygınlaştığı görülüyor.Aslında bakanlığın yaptığı analizlerde saptanmasına ve defalarca katan firmalar teşhir edilmesine rağmen bunun önüne bir türlü geçilemiyor.Bu durum süt ürünlerinin itibarını ayaklar altına alırken, sektörün geleceğini de tehlikeye atıyor” diye konuştu.

SÜT KULLANMADAN PEYNİR ÜRETİYORLAR

Sütte yapılan hileyi bir örnekle açıklayan Uysal, şu ifadelere yer verdi: “20 bin kilo margarinin ne kadar çiğ süte tekabül ettiğini bir örnekle açıklayalım. Hilebazlar 20 bin kilo düşük kaliteli margarine miktarını artırmak için 15 bin kilo su katıyorlar. Su ve yağı birleştirmek için de karışıma 5 bin kilo nişasta ve 5 bin kilo da piyasadan toplanan iade peynirleri ilave ediyorlar. Böylece 45 bin kilo civarında ‘peynir benzeri bir ürün’ ortaya çıkıyor. ‘Tulum peyniri’ dedikleri bu karışım süte çevrildiğinde 450 bin kilo çiğ süte tekabül ediyor. Yani 450 bin kilo çiğ süt kullanmaları gerekirken bir gram bile kullanmadan 45 bin kilo peynir üretiyorlar. Tüketiciler de bilmeden bu karışımı ‘tulum peyniri’ diye satın alıp, iade peynirlerin içerisindeki muhtemel olan aflatoksinlerle birlikte afiyetle yiyorlar.”

DEVLETİ DE ZARARA UĞRATIYORLAR

Hile bazların bu şekilde aynı zamanda devleti de zarara uğrattığını dile getiren Uysal, “Sütsüz yapılan ve maliyeti düşük olan bu üretim modeli, hile yapan firmaların iştahını kabartıyor. Bir yandan bunlar olurken diğer taraftan Et ve Süt Kurumu da piyasadaki fazla sütü eritmek için süt fazlası olan bölgelerdeki işletmelere ilkbahar aylarında süttozu teşviki veriyor. Yani bu hilebazlar aynı zamanda devleti de zarara uğratıyorlar” dedi.

HAYVANCILIĞA BÜYÜK DARBE AMA…

Hileli üretim yapan firmaların elde ettiği büyük karların yanında kesilen cezaların ise caydırıcılıktan uzak kaldığını belirten Uysal, “Tüm Türkiye düşünüldüğünde bu tip üretimlerin süt sektörüne verdiği ciddi zarar daha iyi anlaşılıyor Ayrıca 500 bin litre sütün ortalama 20 bin inekten elde edildiği göz önünde bulundurulduğunda, hayvancılığa nasıl bir darbe vurulduğunu da daha iyi anlıyoruz. Hileli üretim yapan firmaların elde ettiği büyük karların yanında kesilen cezalar ise caydırıcılıktan uzak kalıyor. Bu olumsuz durumun önüne geçilebilmesi için gıdalarda hileyi bitirecek önlemlerin acilen alınması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.