TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Halk ilacı olarak bilinen ada çayının faydaları nelerdir?

Depresyon ve bir çok hastalığa iyi geldiği bilinen ada çayının faydaları nelerdir, nasıl kullanılmalıdır? Tüm sorularınızın cevabını sizler için derledik...

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 11:40
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Halk ilacı olarak bilinen ada çayının faydaları nelerdir?

ADA ÇAYI NEDİR VE NE İÇİN KULLANILIR?
Eski çağlarda da şifalı bitki olarak tanınan Ada çayı, sayısız faydası bulunurken içerisinde A, B3, B6, B9, C ve K vitamini gibi birçok vitamin ve potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi minareler içeren bitkidir. Ilıman iklimi seven ada çayı bitkisi, besin bakımından zengin toprakları bulunan Ortadoğu ve Akdeniz bölgesinde yetişir.
Akdeniz ülkelerinde “Halk ilacı” olarak bilinen ada çayı, Antimikrobiyal ve antioksidan içeriğinden dolayı birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Aromatik kokusu da bulunan ada çayı, parfüm ve sabun yapımında sıkça kullanılmaktadır. Ada çayının bir diğer kullanım alanlarından biri de mutfaklarımızdır. Ada çayı mutfaklarda baharat ve aroma vermesi için kullanılmaktadır.

ADA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Yaprakları kaynatıldığında çay olarak içilebilen ve bunun dışında damıtma yöntemiyle uçuğu yağı elde edilerek kullanılabilen ada çayının faydaları şu şekilde açıklanabilir:

  • Depresyona iyi gelir
  • Beyin fonksiyonlarını geliştirir
  • Stresi azaltır ve sakinleştirir
  • Terlemeyi azaltır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Cilde parlak bir görünüm kazandırır
  • Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır
  • Aç olarak tüketildiğinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur
  • Gaz söktürücü ve ishal kesici olarak kullanılır 
  • Diş sağlığını destekler
  • Yaşlılığı geciktirir
  • Boğaz ağrısını alır
  • Ağız gargarası olarak kullanılır
  • Kanser hücreleriyle savaşır

ADA ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Faydaları saymakla bitmeyen ada çayı, çoğu zaman hazırlanırken yapılan yanlışlardan dolayı sağlığa zararlı bir hale gelir. Peki, ada çayının faydalarından yararlanmak için nasıl demlememiz gerekir?
Ada çayının en doğru demleme yöntemi kaynamış bir bardak suyun içerisine 2 dal taze ya da kurumuş ada çayı dalını bardağa koyun, çay 5 dakika demlendikten sonra dalı sudan çıkararak tüketebilirsiniz. Tercihinize göre çayınıza birkaç damla limon sıkabilir ve diyabet hastası değilseniz 1 çay kaşığı bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

yeşilçay

ADA ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?
Faydaları saymakla bitmeyen ada çayı, çok fazla tüketildiğinde toksit bir etki yaratarak zehirlenmeye neden olabilmektedir. Ada çayının günde 2-3 fincandan fazla tüketiminde ortaya çıkabilecek yan etkiler şunladır; Huzursuzluk, kusma, baş dönmesi, hızlı kalp ritmi, titreme nöbeti ve böbrek hasarı.
Ada çayı bitkisinin yağı ağızdan alınmamalı ve aynı şekilde cilde seyreltilmeden kullanılması durumda tahriş ve kızarıklığa neden olabilmektedir.
 

ADA ÇAYI KİLO VERDİRİR Mİ?

Hazmı kolaylaştıran ve enerji metabolizmasına katkı sağlayan ada çayı kilo vermek isteyen insanların diyet listelerinde tercih edebileceği çaylardandır.
 

ADA ÇAYINI KİMLER TÜKETMEMELİDİR?
Kadınlarda adet olmayı kolaylaştırdığından dolayı ada çayının kullanımı hamile kadınlara düşük riskinden dolayı önerilmemektedir. 
Ada çayının anne sütünü azaltıcı etkisi bulundan dolayı emziren annelere de ada çayı önerilmemektedir.
Düşük tansiyona sahip olan insanlara ada çayının sık tüketilmesi önerilmemektedir.
Düşük kanseri sorunu yaşayan insanların ada çayını dikkatli bir şekilde tüketmesi önerilmektedir.
Ada çayı kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime geçebildiğinden dolayı doktora danışmadan kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
Şifalı bitkilerin aşırı tüketimi vücuda zarar verebilmektedir. Her bitkinin her insanda reaksiyonu farklı olabilmektedir bu yüzden doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.

HABER MERKEZİ
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.