TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#yaş çay

yaş çay haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, yaş çay haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kuru çaya zam geldi, üretici isyan etti! Haber

Kuru çaya zam geldi, üretici isyan etti!

KEMAL ÖZKURT - ÖZEL HABER Hatırlandığı üzere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaş çay alım fiyatlarına ortalama yüzde 43 oranında zam yaparak 11 lira 30 kuruşa çıkardıklarını açıklamıştı. Dün ise kuru çaya yüzde 43 oranında zam yapıldı. Bu zammın ardından açıklanan çay fiyatlarının zaten düşük olduğunu, üreticiyi kurtarmadığını ve yaş çay fiyatında yeni düzenlemenin getirilmesi gerektiğini dile getiren çay üreticisi Mesut Özkurt, "Yağmur çamur demeden her koşulda çay topluyoruz fakat emeğimizin karşılığını alamıyoruz" diyerek tepkisini dile getirirken, bir diğer çay üreticisi Hatice Kuyumcu, "Devleletimiz, çay üreticilerini, fırsatçı özel işletmelerin insafına bırakmasın" dedi. "ÇAY FİYATLARINA YENİ DÜZENLEME İSTİYORUZ" Kuru çaya gelen zam oranıyla yaş çaya gelen zammın bir birini hiç bir zaman karşılamadığını söyleyen Özkurt, "İşçi fiyatları, gübre fiyatları ve mazot fiyatları her geçen gün artıyor. Bahçeden topladığımız çayı fabrikaya götürüp satana kadar bize hiç bir şey kalmıyor. Yağmur çamur demeden her koşulda çay topluyoruz fakat emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Durum böyle olunca da çay üreticisi artık köyleri terk edip başka iş kollarına başvurmaya başladı. Bu yüzden, hükümet yetkilileri kuru çaya yapılan zamların ardından, yaş çaya tekrardan bir düzenleme getirmelerini ve  biraz daha yükseltmelerini istiyoruz" diye konuştu. Öte yandan, sadece üretici olarak değil tüketici olarakda zamlanan kuru çay fiyatlarından yakınan Özkurt, "Karadenizliler çok çay tüketen bir millettir. Biz de herkes gibi çayı marketten satın alıyoruz ve bu zamlar sebebiyle artık biz de çay almakta zorlanacağız dedi.  "DEVLETİMİZ BİZİ ÖZEL SEKTÖRÜN İNSAFINA BIRAKMASIN" Öte yandan bir diğer çay üreticisi olan Hatice Kuyumcu, devletin belirlediği 11 Lira 30 kuruşluk çay fiyatının aslında görünürde olduğunu, özellerde dahil olmak üzere yaş çayı daha düşük fiyatlara satacaklarını söyeleyerek tepki gösterdi. Tüm üreticiler gibi çaya verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını dile getiren Kuyumcu, "Devletin çay için belirlediği fiyat bizim beklentimizin çok altında. Bir de bize uyguladıkları bir kota var. Bu kota sebebiyle de biz tüm çaylarımızı devlete satamıyoruz. Özel işletmeler de bu durumu fırsat bilip bizim çaylarımızı daha düşük fiyatlara alıyor. Devleletimiz, çay üreticilerini  fırsatçı özel işletmelerin insafına bırakmasın. Çay üreticisinin daha fazla mağdur olmaması için yetkililerden 2. sürgün öncesi çay fiyatlarında iyileştirme yapmalarını istiyoruz" diye belirtti. 

ÇAYKUR 2023 yaş çay sezonunun başladığını duyurdu Haber

ÇAYKUR 2023 yaş çay sezonunun başladığını duyurdu

2023 yılı yaş çay sezonu için hazırlıklarını tamamlayan Rizeliler, ÇAYKUR tarafından yapılan yazılı açıklama ile açılan kampanya ile çaylıklarına girmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaş çay taban fiyatının destekleyerek 11 lira 30 kuruş açıklamasıyla beraber Rizeli çay müstahsilleri, çaylarını ÇAYKUR’a satmak istiyor. ÇAYKUR tarafından yapılan açıklamada, “Doğu Karadeniz'in yeşil altını yaş çay sezonu 10 Mayıs 2023 tarihi (bugün) itibari ile açılmıştır. Yaş çay hasadında geçen yıl olduğu gibi hava şartlarından kaynaklı bir gecikme olduğu görülmektedir. Olgunlaşmış yaş çayların hasadı yapılıp teslim edilmesi, hasat yapıp bekletilmemesi, hasadı yapılıp bekletilecekse en iyi bekletilecek yer bahçe olduğunu hatırlatmak isteriz. Ayrıca bilindiği gibi çayın kalitesi bahçeden başlamaktadır. Her türlü ot, kuru yaprak ve çöplerden arındırılmış çay hasadı yapmamız, kaliteden ödün vermememiz gerekir. Unutulmamalı ki uygunsuz her hasat, kalitesiz bir bahçe çocuklarımızın yarınlarını bugünden yok etmektir. Gelecek nesillere daha sürdürülebilir, sağlıklı, verimli çay ve çay bahçeleri bırakmanın şimdiden yapılacak çalışmalarla olacağının bilinmesini istirham ediyoruz. Çay sezonu özelinde bölgemize, genelde ülkemize hayırlı olmasını diler; sezonun sağlık, mutluluk, afiyet ve özellikle de bir bayram havasında geçmesini temenni ederiz” şeklinde konuştu. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.