TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#tütün

tütün haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, tütün haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kalbin en büyük düşmanı: Tütün ve tütün mamülleri Haber

Kalbin en büyük düşmanı: Tütün ve tütün mamülleri

Kalp Sağlığı Haftası sebebiyle açıklama yapan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, kalbin en büyük düşmanlarından birinin tütün ve tütün mamulleri olduğunu söyledi. Sigara kullanımının kalp krizi riskini artırdığını belirten Doç. Dr. Aydın, “Sigaranın biri de bir, bini de bir. ‘Ben az sigara içiyorum, bir şey olmaz’ diyenlerin yanı sıra sigara dumanına maruz kalanların bile kalp krizi geçirme olasılığı artıyor” diye konuştu. “Kalp ve damar hastalıklarının en büyük tetikleyicisi” Sigaranın kandaki kolesterol dengesini bozarak iyi kolesterolü azaltıp kötü kolesterolü yükselttiğini belirten Doç. Dr. Aydın, bu durumun da başta damar sertliği olmak üzere kalp ve damar hastalıklarının en büyük tetikleyicisi olduğunu dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) dünya üzerinde kalp rahatsızlıkları nedeniyle her sene yaşanan 20 milyon ölümün yüzde 17'sinin sebebinin sigara olduğunu açıkladığını söyleyen Doç. Dr. Aydın, “Bu, 4 milyona yakın insanın doğrudan sigara nedeniyle hayatını kaybettiği anlamına geliyor. Uzmanlara göre nargile, elektronik sigara ve tütün mamullerinin hepsi kalbe direk ya da dolaylı olarak zarar veriyor. Çok uzun yıllar sigaranın sadece akciğer üzerine olumsuz etkilerini konuştuk. Ancak şu bir gerçek ki sigara, kalp üzerinde de doğrudan ve çok ciddi etkiler oluşturmaktadır. Sigaranın damar sertliği, damar tıkanıklığı gibi ölümcül birçok sonucu var” ifadelerini kullandı. “Sigara yıkıcı etkiye sahip bir zehir” Ülkemizde görülen kalp ve damar hastalıklarının yüzde 70 ile akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigaradan kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Aydın, “Sigara içen insanların kalp krizi geçirme ihtimali sigara içmeyen insanlara göre beş kat daha fazladır. Günde 1 adet sigara içmek bile kalp damar hastalıkları riskini artırmaktadır. Bunun yanı sıra gırtlak kanserine yakalanma riskinin sigara içen insanlarda 20 kat daha fazla olduğu da bilinmektedir. Birçok kanser türünde riski arttıran önemli unsur olan sigara, sağlık üzerinde ciddi yıkıcı etkiye sahip bir zehir” olduğunu söyledi. “Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şimdi!” Sigara kullananlar arasında yaygın olan “Ben yıllardır sigara kullanıyorum, artık bıraksam da bir faydası olmaz” düşüncesinin son derece yanlış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aydın, “Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Zira yapılan çalışmalara göre, sigaranın bırakılmasından sonraki 3 yıl içinde kalp krizi geçirme riski yarıya düşüyor, 6 yılın sonunda da risk sigara içmeyen kişilerin düzeyine iniyor. Dolayısıyla sigarayı bırakmak için en doğru zaman şimdidir. Kalp sağlığı için sigaradan uzak durmanın yanında sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz gibi noktalara da dikkat edilmeli” diyerek açıklamasını noktaladı. Bu haber de ilginizi çekebilir: Kalp sağlığı hakkında en çok sorulan 5 soru

Tütün mamullerinde gramaj sınırlaması! Haber

Tütün mamullerinde gramaj sınırlaması!

Tarım ve Orman Bakanlığının puro ve sigarillo, nargilelik tütün mamulü, sarmalık tütün mamulü ve pipoluk tütün mamulü teknik düzenlemelerine ilişkin tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre belirtilen kategorilerdeki tütün mamullerinin anılan TS standartlarına uyumlu olarak piyasaya arz edilmelerinin yeniden zorunlu hale getirilmesi, aykırı davranışlarda uygulanacak idari yaptırımlara ilişkin hükümler ile geçiş dönemine ilişkin süreler belirlendi. Bu çerçevede nargilelik tütün mamulü, pipoluk tütün mamulü ve sarmalık kıyılmış tütün mamulünün piyasaya arzında gramaj çeşitliliği açısından sınırlama getirildi. Aromasız nargilelik tütün mamulü 100 gramlık ambalajlarda, aromalı nargilelik tütün mamulü ise 25 gramlık ambalajlarda olmak üzere tek gramajla piyasaya arz edilebilecek. Geleneksel ve harmanlanmış sarmalık kıyılmış tütün mamulü 50 ve 100 gramlık ambalajlarda, tek tütün çeşidinden üretilen sarmalık kıyılmış tütün mamulü ise 50 gram, 100 gram ve 200 gramlık ambalajlarda; pipoluk tütün mamulü 50 ve 100 gramlık ambalajlarda piyasaya arz edilebilecek. Ayrıca puro ve sigarillo en fazla 25 adet olarak ambalajlanabilecek. Firmalar, TSE standartlarının yürürlükteki haline uygun olmayan tütün mamulü çeşitlerini bu yıl sonuna kadar piyasaya arz edebilecek. Farklı gramajlardaki ürünler 30 Haziran 2024'e kadar piyasada bulunabilecek. Geçmiş tebliğler çerçevesinde söz konusu ürünler daha fazla seçenekli gramajlarda piyasaya sunulabiliyordu. BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: 

Türkiye İstatistik Kurumundan sağlık araştırması Haber

Türkiye İstatistik Kurumundan sağlık araştırması

KEMAL ÖZKURT Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Sağlık araştırması verilerini açıkladı. Araştırmada obez birey oranlarının yanı sıra genç bireylerin alkol ve tütün ürünleri tüketim alışkanlıklarını ve başlama sebelerine ilşkin verilere de yer verildi. TÜRKİYE'DE OBEZ BİREYLERİN ORANINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR Kurumdan paylaşılan verilere göre; boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanan vücut kitle indeksi incelendiğinde, 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2019 yılında yüzde 21,1 iken, 2022 yılında yüzde 20,2 oldu. Cinsiyet ayrımında bakıldığında; 2022 yılında kadınların yüzde 23,6'sının obez ve yüzde 30,9'unun obez öncesi, erkeklerin ise yüzde 16,8'inin obez ve yüzde 40,4'ünün obez öncesi olduğu görüldü. TÜTÜN ÜRÜNLERİ KULLANIM MİKTARI ARTTI TÜİK verilerine göre, her gün tütün mamulü kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı 2019 yılında yüzde 28,0 iken 2022 yılında artarak bu oran yüzde 28,3 oldu. Kullanım miktarında cinsiyet ayrımına bakıldığına ise bu oranın 2022 yılında erkeklerde yüzde 41,3, kadınlarda ise yüzde 15,5 olduğu tespit edildi. Tütün mamulü kullanmayan bireylerin (bırakanlar ve hiç kullanmayanlar) oranı ise, 2019 yılında yüzde 68,7 iken 2022 yılında azalarak yüzde 68,0 oldu. Bu oranların içinde her gün tütün ürünü kullanan bireylerin yaş aralığına bakıldığında ise 35-44 yaş arası bireyler yüzde 35,2 ile ilk sırada yer alırken, 25-34 yaş arası bireylerin oranı 33.2 oldu. ALKOL KULLANIM ORANI YÜZDE 12,1 OLDU Son 12 ay içinde, alkol kullanan 15 yaş ve üstü bireylerin oranı 2019 yılında yüzde 14,9 iken 2022 yılında azalarak yüzde 12,1 oldu. Bu oranın 2022 yılında erkeklerde yüzde 18,4, kadınlarda ise yüzde 5,9 olduğu tespit edildi. Alkol kullanmayan bireylerin (daha önce kullanan ve hiç kullanmayanlar) oranı ise, 2019 yılında %85,1 iken 2022 yılında artarak %87,9 oldu. BİREYLERİN ALKOL KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENİ: MERAK TÜİK, alkol kullanmaya başlayan bireylerin nedenlerine ilişkin verileri de paylaştı. Bu verilere göre bireylerin yüzde 30,6'sı meraktan, yüzde 26,4'ü eğlence amaçlı ve yüzde 22,9'u arkadaş etkisiyle alkol kullanmaya başlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.