TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türk Edebiyatı

Türk Edebiyatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türk Edebiyatı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

İzmir Öykü Günleri 14. kez merhaba dedi Haber

İzmir Öykü Günleri 14. kez merhaba dedi

Bu yıl 'Gençlik ve Barış' temasının işlendiği İzmir Öykü Günleri'nin açılış törenine onur konuğu Yazar Necati Tosuner'in yanı sıra çok sayıda yazar ve edebiyatsever katıldı.  TARIK DURSUN K. UNUTULMADI Üç gün sürecek etkinliğin ilk gününde geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden İzmirli edebiyat ustası Yazar Tarık Dursun K. anıldı. Gazeteci-Yazar Lütfü Dağtaş'ın usta yazarın fotoğraflarından oluşan sergisinin de yer aldığı etkinlik Tahsin İşbilen'in ölümünden hemen önce Tarık Dursun K. ile yaptığı kısa filmin gösterimiyle başladı. Filmin ardından Tarık Dursun K.'nın yeğeni Ayşem Üçer Kalyoncu söz alarak dayısı Tarık Dursun K. adına yapılan etkinlik için Konak Belediyesi'ne teşekkür etti. Kalyoncu'nun ardından İzmir Öykü Günleri'nin ilk günü 'Yazar Tarık Dursun K. ve Edebiyatı' konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü yazar Şükran Yücel'in yaptığı panelde yazarlar Ahmet Önel, Aydoğan Yavaşlı, Özlem Fedai ve Hasan Özkılıç, Tarık Dursun K.'nın edebi yönünü ve birlikte yaşadıkları anıları anlattı. Programının İkinci oturumda ise bu kez Tarık Dursun K.'nın sineması konuşuldu. Yazar, yayıncı, koleksiyoner Kemal Özdemir ve yazar, fotoğraf sanatçısı Lütfü Dağtaş'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde Tarık Dursun K.'nın filmlerinden seçkiler gösterilerek sinemacı yönü ele alındı. PLASTİKTEN YAZAR YAPAMAZSINIZ Edebiyatseverlerin ilgiyle izlediği panellerin ardından İzmir Öykü Günleri’nin onur konuğu olan Yazar Necati Tosuner okuyucularıyla buluştu. Yazdığı öyküleriyle pek çok ödül sahibi olan onur konuğu Tosuner, "Kendimin ardından söyleyeceğim tek söz kalmıştır. Kendi kulağını çekmeye bile boyu yetişmeyen adam hep en üst katlardaki düşlere yetişmeye çalıştı" diyerek yazın hayatında verdiği mücadeleye dikkat çekti. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'a İzmir Öykü Günleri'nin devam etmesi için verdiği emekten dolayı teşekkür eden Tosuner, "Plastikten çeşmeler yaparsınız, alt geçitler yapamazsınız. Ancak plastikten yazar yapamazsınız. Bu yüzden öykü günleri devam etmeli" dedi. GENÇLİĞİN ENERJİSİNE VE BARIŞA İHTİYACIMIZ VAR İzmir Öykü Günleri'nin onur konuğu Necati Tosuner'e günün anısına çini işlemeli tabak ve çiçek takdim eden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da "Çok zor zamanlardan geçtiğimiz bugünlerde gençliğin enerjisine ve barışa çok ihtiyacımız var. Öyküyle soluklanmak herkese iyi gelecektir diye düşündük. İzmir'in üç gününün yazın dünyasıyla, edebiyatla, öyküyle dolu dolu olmasını sağlamak bizim için onurdur" diye konuştu.  Edebiyat tutkunlarının yoğun ilgi gösterdiği 14. İzmir Öykü Günleri, onur konuğu Necati Tosuner'in fuayede kitaplarını imzalamasının ardından Timuçin Şahin Jazz Konseri ile son buldu. 14 Şubat’a kadar sürecek İzmir Öykü Günleri kapsamında Selahattin Akçiçek Eşrafpaşa Kültür Merkezi'nde çeşitli panel ve söyleşiler gerçekleştirilecek. (HABER MERKEZİ)

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi depremde zarar gördü Haber

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi depremde zarar gördü

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi depremde zarar gördüDulkadiroğlu ilçesinde 1850'li yıllarda inşa edilen ve 80 yıl farklı eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan tarihi Maraş Lisesi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince restore edilerek 6 Mart 2019'da Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Necip Fazıl Kısakürek ekolüyle bir neslin yetişmesini sağlayan şair ve düşünce adamlarından oluşan Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Ali Kutlay ve Alaeddin Özdenören'in şiir ve edebiyat çalışmalarının yer aldığı tarihi yapı da 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasara uğradı. Tarihi yapının duvarlarında sarsıntının şiddetiyle çatlaklar oluşurken, çatısının bir bölümü ise göçtü. Mekanın ahşap merdiveni ve pencereleri de depremde zarar görürken, müzenin kapıları tahribattan dolayı kilitlendi. BİRÇOK EDEBİYATÇI VE ŞAİRİN YOLLARININ KESİŞTİĞİ YER Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Mesut Serdar, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'nin 1800'lü yıllarda inşa edildiğini ve yıllarca farklı eğitim kurumlarına ev sahipliği yaptığını söyledi. Tarihi mekanda birçok edebiyatçı ve şairin yollarının kesiştiğini anlatan Serdar, müzenin Türk edebiyatı açısından önemli bir yapı olduğunu vurguladı. ESKİ GÖRKEMLİ HALİNİ KAZANDIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ Müzeyi Türkiye'nin birçok yerinden edebiyat tutkunlarının ziyaret ettiğini belirten Serdar, şunları kaydetti: "Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi hem bina olarak tarihi vasfıyla hem de şehrin edebiyat alanında kimliğini ortaya çıkaran yönü ile önemli bir kültürel varlığımız. Kahramanmaraşlı edebiyatçı, şair ve yazarların eserlerini barındıran ve yıl içerisinde düzenli olarak kültür sanat, edebiyat faaliyetlerinin gerçekleştirildiği müze, Kahramanmaraş'a gelen ziyaretçilerimizin uğrak mekanları arasında. Maalesef 6 Şubat'ta gerçekleşen depremlerde binamız büyük bir hasar gördü. Üst katımız tamamen çöktü ve binamızın değişik yerlerinde önemli hasarlar ortaya çıktı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak en kısa zamanda yapılacak restorasyon ve tekrardan inşa faaliyetleriyle eski görkemli halini kazandırmaya çalışacağız." Ayrıca, tarihi yapının arşiv görüntüleri depremin müzede neden olduğu hasarın boyutunu ortaya koydu. AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.