TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#tüketici fiyat endeksi

tüketici fiyat endeksi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, tüketici fiyat endeksi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Merkez Bankası yıl sonu TÜFE beklentilerini açıkladı! 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini ne oldu? Haber

Merkez Bankası yıl sonu TÜFE beklentilerini açıkladı! 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini ne oldu?

Vatandaşlar tarafından büyük bir dikkatle takip edilen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, belirli dönemlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyu ile paylaşılıyor. Merkez Bankası tarafından belirlenen verilere göre aylık ve yıllık TÜFE miktarı ortaya çıkarılıyor. Her yılın sonunda ise yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi verileri belli oluyor. 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini nedir? Birlikte inceleyelim. Tüketici Fiyat Endeksi nedir? Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), belirli bir dönemde tüketicilerin genel olarak tüketmiş oldukları mal ve hizmetlerin fiyatlarının değişimini ölçen bir ekonomik göstergedir. TÜFE, bir ülkenin enflasyonunu ölçmek ve fiyat seviyelerindeki değişiklikleri izlemek için kullanılır. TÜFE'nin hesaplanması için belirli bir temel dönem seçilir ve bu dönemdeki fiyatlar 100 olarak kabul edilir. Daha sonra, belirli aralıklarla (genellikle aylık veya çeyreklik) temel döneme kıyasla mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimler kaydedilir. Bu değişimler, endeksin yeni değerlerini belirlemek için kullanılır. Yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi nedir? Yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), belirli bir yılın sonunda tüketicilerin genel olarak tüketmiş oldukları mal ve hizmetlerin fiyatlarını ölçen bir endekstir. Bu endeks, bir ülkenin ekonomik sağlığını değerlendirmek, enflasyon oranlarını izlemek ve fiyat seviyelerindeki değişimleri belirlemek için kullanılır. Tüketici Fiyat Endeksi, çeşitli mal ve hizmet kategorilerini içerir ve belirli bir dönemdeki fiyat değişimlerini ölçer. Bu endeks, temel tüketim mallarını ve hizmetlerini kapsar. Bu da genellikle yiyecek, konut, ulaşım, sağlık hizmetleri, eğitim gibi alanları içerir. Yıl sonu tüketici fiyat endeksi, bir yıl boyunca bu mal ve hizmetlerin fiyatlarında görülen değişiklikleri yılın sonunda bir önceki yıla göre yüzdelik olarak ifade eder. Bu, enflasyon oranlarını belirlemek ve fiyat istikrarını izlemek için önemli bir göstergedir. 2024 yılına TÜFE açısından nasıl başladık? 2024 yılının ilk ayı olan ocakta yıllık TÜFE değişim oranı 64.86 olarak açıklandı. Bu oran aylık olarak ise 6.70 şeklinde kaydedildi. Bu oran Şubat 2024 yıllık 67.07 olurken, aylık değişimi ise 4.53 olarak kamuoyu ile paylaşıldı. 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi anket sonuçları nedir? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayında piyasa katılımcılarının beklentilerini içeren anket sonuçlarını açıkladı. Gelecek 12 ay için TÜFE beklentisi 2024 yılı başında yapılan ankette yüzde 39,09 olurken, bu dönemde yüzde 37,78’e düştü. Bununla birlikye, gelecek 24 ay için TÜFE beklentisi de bir önceki ankette yüzde 23,69 iken, bu dönemde yüzde 23,05'e geriledi.

ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı mı? 2024 Şubat ayı TÜFE yüzde kaç oldu? Haber

ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı mı? 2024 Şubat ayı TÜFE yüzde kaç oldu?

ABD'de (Amerika Birleşik Devletleri) enflasyon verileri için uzun süren bekleyiş sona eriyor. FED'in faiz kararı öncesinde, kritik bir öneme sahip olan tüketici fiyat endeksi oranı için açıklanacak tarih nihayet belli oldu. ABD'nin enflasyon tablosunu görmek için geri sayım başladı. Enflasyon verilerinin ne zaman açıklanacağı merak konusu olmuştu ve sonunda tarih netleşti. Herkesin merakla beklediği ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ne zaman açıklanacak?  ABD Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerine dair tüm detayları haberimizin devamında sizin için derledik. ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi nedir? ABD'nin enflasyon verileri, yatırımcılar ve ekonomi analistleri tarafından büyük bir ilgiyle bekleniyor. Tüketici fiyat endeksi oranı, FED'in faiz politikalarına yönelik ipuçları sağlayacak ve ekonomik görünüm hakkında önemli bir bilgi sunacak. ABD enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih ve saat, piyasalar için kritik bir dönemeç olacak. 2024 yılı takviminde belirlenen tarihe göre, ABD'nin enflasyon tablosu resmiyet kazanacak. Özellikle TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,3 olarak açıklanması, ekonomi çevrelerinde dikkatle takip edilen bir gelişme oldu. Şubat 2024 ABD enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih, piyasaların ve yatırımcıların odak noktası haline geldi. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) şubat ayında aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,1 artması beklenirken, bu verinin beklentilerden sapması halinde varlık fiyatlarında oynaklığın artabileceği öngörülüyor. Fed'in faiz politikalarına yön verecek olan enflasyon verileri, piyasalarda yakından takip ediliyor ve geleceğe dair yol haritası çizme açısından büyük önem taşıyor. ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kaç oldu? ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 12 Mart Salı günü açıklandı. Saat 15:30'da duyurulan veriler ışığında ortaya çıkan sonuç, yüzde 3,2 oldu. Ekonomi çevrelerinde büyük bir ilgiyle takip edilen bu endeksin netleşmesi, ABD'nin ekonomik durumu hakkında uzmanlara önemli ipuçları sundu ve piyasalarda hareketliliğe yaşanmasına neden oldu. Yatırımcılar ve analistler, bu verilerin ardından olası piyasa tepkilerini dikkatle izliyor.

Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında Haber

Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"nı açıkladı. Buna göre, nisanda en yüksek reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,15 ile külçe altında oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde de külçe altın yatırımcısına yüzde 8,83 kazanç sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından avro yüzde 3,34, dolar 0,92, mevduat faizi (brüt) 0,65 yatırımcısına kazandırırken BİST 100 Endeksi yüzde 4,15, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 8,99 kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yüzde 1,75 reel getiri sağlarken dolar yüzde 0,63, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,90, BİST 100 Endeksi yüzde 5,63 ve DİBS yüzde 10,39 yatırımcısında kayba yol açtı. Külçe altın, üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,89, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,67 yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 13,34, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 17,50 yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak kayıtlara geçti. 6 AYLIK DEĞERLENDİRMEYE GÖRE... 6 aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 23,60, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,95 yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8,63, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17,99 yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak hesaplandı. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 34,32, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 42,20 yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak dikkati çekti. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından külçe altın yüzde 7,26, DİBS yüzde 11,95, avro yüzde 12,45, dolar yüzde 13,57 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 23,66 yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 1,82 yatırımcısına reel getiri sağlarken DİBS yüzde 6,78, avro yüzde 7,31, dolar yüzde 8,50 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 19,18 kaybettiren yatırım araçları oldu. AA

Enflasyon rakamları açıklandı Haber

Enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta aylık bazda yüzde 3,15, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,56 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 55,18, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 76,61 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, şubat ayında 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 71,83, yurt içi üretici fiyatları yüzde 120,72 arttı. Aylık bazda TÜFE yüzde 3,15, Yİ-ÜFE yüzde 1,56 artış gösterdi. TÜFE, şubatta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 10, Yİ-ÜFE ise 5,78 yükseldi. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 55,18, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 76,61 oldu. Böylece yıllık enflasyon, son 12 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Söz konusu enflasyon Şubat 2022'de yüzde 54,44 seviyesinde gerçekleşmişti. Yurt içi üretici fiyatları ise son 15 ayın en düşük seviyesinde oluştu. Söz konusu değer Aralık 2021'de 79,89 olarak kaydedilmişti. Öte yandan, TÜİK, Türkiye'de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle şubatta Gaziantep, Malatya ve Hatay bölge müdürlüklerine bağlı illerde "alan (saha) fiyatları"nın derlenemediğini bildirdi. Bu üç bölge müdürlüğüne bağlı illerde "iş yeri barkod tarama verileri" ve "veri kazıma yöntemi" ile "internetten derlenen fiyat verilerinin" kullanımına ise devam edildi. Sanayinin 4 sektörünün şubatta yıllık bazda değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 93,92, imalatta yüzde 65,68, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 152,11 ve su temininde yüzde 103,6 artış olarak gerçekleşti. Bu grupların aylık değişimlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 2,39, imalatta yüzde 2,63 ve su temininde yüzde 0,9 artış ve elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 6,78 azalış oldu. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri incelendiğinde, ara malında yüzde 57,05, dayanıklı tüketim malında yüzde 60,34, dayanıksız tüketim malında yüzde 92,95, enerjide yüzde 129,5 ve sermaye malında yüzde 58,04 artış yaşandı. Bu grupların aylık değişimlerine bakıldığında ara malında yüzde 2,76, dayanıklı tüketim malında yüzde 1,89, dayanıksız tüketim malında yüzde 3,14, sermaye malında yüzde 3,38 artış ve enerjide ise yüzde 4,47 azalış görüldü. Yıllık en düşük artış yüzde 29,4 ile ana metaller, yüzde 40,03 ile kağıt ve kağıt ürünleri, yüzde 43,08 ile metal cevherleri alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 152,11, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri yüzde 144,73, içecekler yüzde 133,17 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu. Aylık en yüksek azalış yüzde 6,78 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, yüzde 1,46 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 0,69 ile metal cevherleri alt sektörlerinde gerçekleşti. Öte yandan elektrikli teçhizat yüzde 6,89, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri yüzde 4,98, basım ve kayıt hizmetleri yüzde 4,69 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler olarak kayda geçti. YILLIK DEĞİŞİMLER TÜFE, şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,15, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55,18, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 71,83 artış gösterdi. Ana harcama grupları itibarıyla şubatta aylık bazda artışın en yüksek olduğu gruplar yüzde 7,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 5,69 ile eğitim, yüzde 4,07 ile lokantalar ve oteller oldu. Şubatta aylık bazda azalış gösteren ana gruplar ise yüzde 1,76 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 0,43 ile alkollü içecekler ve tütün olarak kaydedildi. TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 74,34 ile lokanta ve oteller, yüzde 70,08 ile sağlık, yüzde 69,33 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda görüldü. Şubat 2022'ye göre artışın düşük olduğu ana gruplar sırasıyla yüzde 21,69, ile giyim ve ayakkabı, yüzde 36,44 ile haberleşme, yüzde 44,15 ile eğitim olarak belirlendi. Aynı ayda, endekste kapsanan 143 temel başlıktan 23 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 3 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 117 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. AA

Ocakta en yüksek aylık reel getiri külçe altında Haber

Ocakta en yüksek aylık reel getiri külçe altında

Türkiye İstatistik Kurumu, ocak ayına ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları"nı açıkladı. Buna göre, ocakta en yüksek reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,04 ile külçe altında oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde de külçe altın yatırımcısına yüzde 2,44 kazanç sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından avro yüzde 1,65, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,93, mevduat faizi (brüt) yüzde 2,77, dolar yüzde 3,36 ve BIST 100 endeksi yüzde 3,56 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yüzde 3,96, DİBS yüzde 4,23, mevduat faizi (brüt) yüzde 5,04, dolar yüzde 5,63 ve BIST 100 endeksi yüzde 5,82 oranlarında yatırımcısını üzdü. BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 34,28, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 26,61 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, dolar Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,47, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,98 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak kayıtlara geçti. 6 aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 75,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 76,43 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, aynı dönemde dolar Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,31, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,66 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 40,24, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 65,84 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak dikkati çekti. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından DİBS yüzde 14,78, külçe altın yüzde 21,6, dolar yüzde 25,59, avro yüzde 29,19 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 37,04 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise DİBS yüzde 0,78 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, külçe altın yüzde 7,29, dolar yüzde 12,01, avro yüzde 16,26 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 25,55 oranlarında kaybettiren yatırım araçları oldu. AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.