TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#tüfe

tüfe haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, tüfe haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Merkez Bankası yıl sonu TÜFE beklentilerini açıkladı! 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini ne oldu? Haber

Merkez Bankası yıl sonu TÜFE beklentilerini açıkladı! 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini ne oldu?

Vatandaşlar tarafından büyük bir dikkatle takip edilen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, belirli dönemlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyu ile paylaşılıyor. Merkez Bankası tarafından belirlenen verilere göre aylık ve yıllık TÜFE miktarı ortaya çıkarılıyor. Her yılın sonunda ise yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi verileri belli oluyor. 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini nedir? Birlikte inceleyelim. Tüketici Fiyat Endeksi nedir? Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), belirli bir dönemde tüketicilerin genel olarak tüketmiş oldukları mal ve hizmetlerin fiyatlarının değişimini ölçen bir ekonomik göstergedir. TÜFE, bir ülkenin enflasyonunu ölçmek ve fiyat seviyelerindeki değişiklikleri izlemek için kullanılır. TÜFE'nin hesaplanması için belirli bir temel dönem seçilir ve bu dönemdeki fiyatlar 100 olarak kabul edilir. Daha sonra, belirli aralıklarla (genellikle aylık veya çeyreklik) temel döneme kıyasla mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimler kaydedilir. Bu değişimler, endeksin yeni değerlerini belirlemek için kullanılır. Yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi nedir? Yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), belirli bir yılın sonunda tüketicilerin genel olarak tüketmiş oldukları mal ve hizmetlerin fiyatlarını ölçen bir endekstir. Bu endeks, bir ülkenin ekonomik sağlığını değerlendirmek, enflasyon oranlarını izlemek ve fiyat seviyelerindeki değişimleri belirlemek için kullanılır. Tüketici Fiyat Endeksi, çeşitli mal ve hizmet kategorilerini içerir ve belirli bir dönemdeki fiyat değişimlerini ölçer. Bu endeks, temel tüketim mallarını ve hizmetlerini kapsar. Bu da genellikle yiyecek, konut, ulaşım, sağlık hizmetleri, eğitim gibi alanları içerir. Yıl sonu tüketici fiyat endeksi, bir yıl boyunca bu mal ve hizmetlerin fiyatlarında görülen değişiklikleri yılın sonunda bir önceki yıla göre yüzdelik olarak ifade eder. Bu, enflasyon oranlarını belirlemek ve fiyat istikrarını izlemek için önemli bir göstergedir. 2024 yılına TÜFE açısından nasıl başladık? 2024 yılının ilk ayı olan ocakta yıllık TÜFE değişim oranı 64.86 olarak açıklandı. Bu oran aylık olarak ise 6.70 şeklinde kaydedildi. Bu oran Şubat 2024 yıllık 67.07 olurken, aylık değişimi ise 4.53 olarak kamuoyu ile paylaşıldı. 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi anket sonuçları nedir? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayında piyasa katılımcılarının beklentilerini içeren anket sonuçlarını açıkladı. Gelecek 12 ay için TÜFE beklentisi 2024 yılı başında yapılan ankette yüzde 39,09 olurken, bu dönemde yüzde 37,78’e düştü. Bununla birlikye, gelecek 24 ay için TÜFE beklentisi de bir önceki ankette yüzde 23,69 iken, bu dönemde yüzde 23,05'e geriledi.

ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı mı? 2024 Şubat ayı TÜFE yüzde kaç oldu? Haber

ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklandı mı? 2024 Şubat ayı TÜFE yüzde kaç oldu?

ABD'de (Amerika Birleşik Devletleri) enflasyon verileri için uzun süren bekleyiş sona eriyor. FED'in faiz kararı öncesinde, kritik bir öneme sahip olan tüketici fiyat endeksi oranı için açıklanacak tarih nihayet belli oldu. ABD'nin enflasyon tablosunu görmek için geri sayım başladı. Enflasyon verilerinin ne zaman açıklanacağı merak konusu olmuştu ve sonunda tarih netleşti. Herkesin merakla beklediği ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ne zaman açıklanacak?  ABD Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerine dair tüm detayları haberimizin devamında sizin için derledik. ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi nedir? ABD'nin enflasyon verileri, yatırımcılar ve ekonomi analistleri tarafından büyük bir ilgiyle bekleniyor. Tüketici fiyat endeksi oranı, FED'in faiz politikalarına yönelik ipuçları sağlayacak ve ekonomik görünüm hakkında önemli bir bilgi sunacak. ABD enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih ve saat, piyasalar için kritik bir dönemeç olacak. 2024 yılı takviminde belirlenen tarihe göre, ABD'nin enflasyon tablosu resmiyet kazanacak. Özellikle TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,3 olarak açıklanması, ekonomi çevrelerinde dikkatle takip edilen bir gelişme oldu. Şubat 2024 ABD enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih, piyasaların ve yatırımcıların odak noktası haline geldi. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) şubat ayında aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,1 artması beklenirken, bu verinin beklentilerden sapması halinde varlık fiyatlarında oynaklığın artabileceği öngörülüyor. Fed'in faiz politikalarına yön verecek olan enflasyon verileri, piyasalarda yakından takip ediliyor ve geleceğe dair yol haritası çizme açısından büyük önem taşıyor. ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kaç oldu? ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 12 Mart Salı günü açıklandı. Saat 15:30'da duyurulan veriler ışığında ortaya çıkan sonuç, yüzde 3,2 oldu. Ekonomi çevrelerinde büyük bir ilgiyle takip edilen bu endeksin netleşmesi, ABD'nin ekonomik durumu hakkında uzmanlara önemli ipuçları sundu ve piyasalarda hareketliliğe yaşanmasına neden oldu. Yatırımcılar ve analistler, bu verilerin ardından olası piyasa tepkilerini dikkatle izliyor.

Ekim ayında en çok ne kazandırdı? TÜFE’de son durum nedir? Haber

Ekim ayında en çok ne kazandırdı? TÜFE’de son durum nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı açıkladı. Buna göre, aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,36, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 0,89 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından, Amerikan Doları yüzde 1,23, Euro yüzde 0,08 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 0,06 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; BIST 100 endeksi yüzde 2,87 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 6,88 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; Amerikan Doları yüzde 0,23, Euro yüzde 1,36, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,38, BIST 100 endeksi yüzde 4,27 ve DİBS yüzde 8,22 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,76, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,59 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 26,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 30,26 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 24,70, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 20,02 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 38,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 40,66 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. YILLIK DEĞERLENDİRMEDE EN YÜKSEK REEL GETİRİ BIST 100 ENDEKSİNDE GERÇEKLEŞTİ Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 54,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 33,16 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın yüzde 26,09, Euro yüzde 15,62 ve Amerikan Doları yüzde 7,55 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 17,48 ve DİBS yüzde 43,67 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 8,92 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Euro yüzde 0,12, Amerikan Doları yüzde 7,09, mevduat faizi (brüt) yüzde 28,72 ve DİBS yüzde 51,34 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. Bu haber de ilginizi çekebilir: Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde kaç arttı? İşte detaylar…

TÜİK, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı Haber

TÜİK, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustosa ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre, ağustosta en yüksek reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,32 ile BİST 100 endeksinde oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde de BİST 100 endeksi yatırımcısına yüzde 10,56 kazanç sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından avro yüzde 5,18, dolar yüzde 3,91, mevduat faizi (brüt) yüzde 3,97, külçe altın yüzde 4,36, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 10,44, TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yüzde 7,96, dolar yüzde 6,73, mevduat faizi (brüt) yüzde 6,78, külçe altın yüzde 7,17 ve DİBS yüzde 13,06 kaybettirdi. BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 35,73, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 33,47 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 27,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 28,35 ile en çok kaybettiren yatırım aracı olarak kayıtlara geçti. Altı aylık değerlendirmeye göre, BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 23,22, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 17,85 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 33,74, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 36,62 ile en çok kaybettiren yatırım aracı olarak hesaplandı. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 74,15, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 63,71 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak dikkati çekti. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırımcısına külçe altın yüzde 10,17, avro yüzde 7,84 ve dolar yüzde 0,13 reel getiri sağlarken, mevduat faizi (brüt) yüzde 22,07 ve DİBS yüzde 31,71 kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 3,56, avro yüzde 1,37 reel getiri sağlarken, doların yüzde 5,88, mevduat faizinin (brüt) yüzde 26,74 ve DİBS'in yüzde 35,81 oranında yatırımcısına kaybettirdiği görüldü. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ebebek Halka Arzı Çalışanları İsyan ettirdi! Ne Oluyor?

Ekonomist Öngel'den enflasyon açıklamas: Risk devam ediyor Haber

Ekonomist Öngel'den enflasyon açıklamas: Risk devam ediyor

Enflasyon verilerini değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Volkan Öngel, “TÜFE-ÜFE oranları arasındaki makasın azalmış olmasına rağmen halen TÜFE’den yüksek ÜFE oranı mücadelenin bundan sonraki aşamalarının da zorlu olacağını ve risklerin devam ettiğini gösteriyor” dedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre haziran ayında aylık enflasyon yüzde 3,92, emekli ve memur maaşlarını belirleyecek 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 oldu. Verilere göre enflasyon yıllık bazda 18 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Haziran ayı enflasyon verilerini değerlendiren Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Volkan Öngel, “Seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi ile birlikte makroekonomik istikrar için atılacak adımlar herkes tarafından merakla bekleniyorken yıllık enflasyon rakamlarının az da olsa aşağıya çekilmesi moral verici oldu” ifadelerini kullandı. “TÜFE-ÜFE oranları arasında makas azaldı” Öngel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yıllık bazda yüzde 40'ın altında bir şekilde yavaşta olsa düşüş trendinde olan TÜFE rakamları, uzun soluklu enflasyon mücadelesinin haziran cephesinin kazanıldığı şeklinde değerlendirilebilir. Fakat özellikle çekirdek enflasyon tarafındaki inatçılığın devamı ve TÜFE-ÜFE oranları arasında makasın azalmış olmasına rağmen halen TÜFE'den yüksek ÜFE oranı mücadelenin bundan sonraki aşamalarının da zorlu olacağını ve risklerin devam ettiğini gösteriyor.” İHA

TÜİK Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı Haber

TÜİK Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık bazda yüzde 0,04, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,65 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 39,59 ile son 17 ayın, yurt içi üretici fiyatlarında da yüzde 40,76 ile son 24 ayın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mayısta 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 63,72, yurt içi üretici fiyatları yüzde 95,8 arttı. Aylık bazda TÜFE yüzde 0,04, Yİ-ÜFE yüzde 0,65 artış gösterdi. TÜFE, mayısta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 15,26, Yİ-ÜFE ise yüzde 7,81 yükseldi. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 39,59, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 40,76 oldu. Böylece yıllık enflasyon, TÜFE'de son 17, Yİ-ÜFE'de ise son 24 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. TÜFE, Aralık 2021'de yüzde 36,08, Yİ-ÜFE de Mayıs 2021'de 38,33 seviyesinde gerçekleşmişti. Yİ-ÜFE, MAYISTA BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 0,65 ARTTI Sanayinin 4 sektörünün mayısta yıllık bazda değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 56,84, imalatta yüzde 42,34, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 0,53, su temininde yüzde 66,27 artış olarak gerçekleşti. Bu grupların aylık değişimlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,66, imalatta yüzde 1,26 ve su temininde yüzde 0,71 artış olurken elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,36 azalış görüldü. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri incelendiğinde, ara malında yüzde 35,82, dayanıklı tüketim malında yüzde 49,1, dayanıksız tüketim malında yüzde 64,92, enerjide yüzde 9,62 ve sermaye malında yüzde 49,97 artış hesaplandı. Bu grupların aylık değişimlerine bakıldığında, ara malında yüzde 1,06, dayanıklı tüketim malında yüzde 2,57, dayanıksız tüketim malında yüzde 2,57 ve sermaye malında yüzde 3,09 artış görülürken enerjide yüzde 6,67 azalış gerçekleşti. Yıllık Yİ-ÜFE'ye göre 12 alt sektör daha düşük, 17 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık azalış gösteren tek alt sektör yüzde 15,39 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu. Buna karşılık diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri yüzde 98,13, içecekler yüzde 92,97, temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları yüzde 91,82 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler olarak kayıtlara geçti. Aylık Yİ-ÜFE'ye göre 7 alt sektör daha düşük, 22 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi. Aylık en yüksek azalış yüzde 8,6 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 7,36 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, yüzde 0,05 ile kömür ve linyit alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz yüzde 6,19, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) yüzde 3,72, motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork yüzde 3,67 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler olarak kayıtlara geçti. BEKLENTİLER AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, TÜFE'nin mayısta aylık bazda yüzde 0,07 artacağını öngörmüştü. Ekonomistler, bir önceki ay yüzde 43,68 olan yıllık enflasyonun yüzde 39,62'ye gerileyeceğini hesaplamıştı. Öte yandan TÜİK, konut doğal gaz abonelerinin 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadarki fatura kullanım bedellerinin devlet tarafından karşılanmasına yönelik karar doğrultusunda, TÜFE kapsamında yer alan doğal gaz fiyatının, Mayıs 2023 dönemine ilişkin hesaplamalar yapılırken dikkate alınacağını duyurmuştu. Buna göre, mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğal gaz için 'sıfır fiyat' yöntemi uygulandı. AA

Haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu? Haber

Haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu?

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte haziran ayı kira artış oranları merak edilmeye başladı. Haziran ayı kira artış oranı normal şartlarda TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenecekti fakat hükümet tarafından getirilen kira zammı sınırlandırmasıyla birlikte haziran ayında yapılacak artış oranı belli oldu. Peki, haziran kira zammı ne kadar, kaç TL? KİRA ZAMLARINA 2023 TEMMUZ'A KADAR SINIRLAMA Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkânı getiriliyor" demişti.   HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR? Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Yüzde 25'lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.   HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA   Mevcut Kira Bedeli: 8 bin TL Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2023 Girdiğiniz Artış Oranı: %25 Kira Artış Tutarı: 2000 TL Aylık Yeni Kira Tutarı: 10 bin TL   12 AYLIK TÜFE'YE GÖRE KİRA ZAMMI HESAPLANSAYDI Mevcut Kira Bedeli:8 bin TL Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran 2023 Girdiğiniz Artış Oranı: %63,72 Kira Artış Tutarı: 5 bin 97 TL Aylık Yeni Kira Tutarı: 13 bin 97 TL  NTV

TÜİK’ten ‘sıfır fiyat’ açıklaması Haber

TÜİK’ten ‘sıfır fiyat’ açıklaması

SULTAN GÜMÜŞ KAYA  Mayıs ayı itibarıyla uygulanmaya başlanan bir ay ücretsiz ve bir yıl indirimli doğalgaz kararı enflasyon hesaplamasını değiştirildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs’taki enflasyon hesaplanmasında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemi uygulanacağını açıkladı. Ayrıca TÜİK, 2023 Haziran’dan başlamak üzere 2024 yılı Mayıs ayına kadar enflasyon hesaplamalarının 25 m³’ün üzerindeki doğalgaz kullanımı başına ödenen ortalama fiyat ile hesaplanacağını duyurdu. TÜİK’TEN GELEN AÇIKLAMA  TÜİK’in kamuoyuna yaptığı açıklama şu şekilde: “Avrupa genelinde artan enerji fiyatlarıyla başa çıkabilmek için geçtiğimiz yıl içerisinde birçok Avrupa Birliği ülkesinin hane halklarının desteklenmesine yönelik benzeri tedbirler almış olması nedeniyle Eurostat 16 Aralık 2022 tarihinde bu konuya özel bir metodolojik doküman yayımlamıştır. Gerek Eurostat ile gerçekleştirilen yazışmalar, gerek Eurostat tarafından yayınlanan ilgili dokumanın incelenmesi neticesinde, 2023 yılı Mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğalgaz için 'sıfır fiyat' (zero price) yöntemi uygulanacaktır. Eurostat'ın bu konuda almış olduğu karar, TÜFE hesaplamalarında esas alınan fiyatın, tüketiciye doğrudan yansıyan fiyat olması temel prensibine dayanmaktadır.” ZAM PAZARLIĞINA ETKİSİ NE OLACAK?  TÜİK açıklamasında, doğalgazın enflasyon hesaplamalarındaki ağırlığından kaynaklı olarak Mayıs’ta düşüş gerçekleşeceğini belirtti. Ancak doğalgaz indiriminin bitmesiyle beraber yılsonuna doğru enflasyonun kuvvetli şekilde artacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesinde etkili olacak doğalgaz faturalarının enflasyona yansıtılmaması, Temmuz ayında yapılacak asgari ücret görüşmelerinde zam pazarlığına etki edecek.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.