TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ters lale

Ters lale haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ters lale haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ters laleleri iklim değişikliği vurdu Haber

Ters laleleri iklim değişikliği vurdu

Denizli’nin Bozkurt ilçesine bağlı Hayrettin Mahallesinde yetişen, ticaretinin yapılması ve güzelliğini herkesin görmesi için turizm faaliyetleri de başlanılan ters laleyi iklim değişikliği vurdu. Kış soğuğu ve kar yağışı olmayınca, laleler bu yıl açmadı. Türkiye’deki ender çiçeklerden olan ve Bozkurt ilçesine bağlı Hayrettin Mahallesinde de bolca yetişen Ters laleler, iklim değişikliğine yenildi. Ters laleler, Ekim, Kasım aylarında 1400 rakımlı mahallede toprak sıcaklığının -15, -20’lere düşmemesi nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da açmadı. Halk arasında ağlayan gelin, Kerbale çiçeği veya Tuşaya isimleriyle bilinen 1878 yılında Bulgaristan Deliorman Bölgesinden göçen muhacirlerin yanlarında getirdikleri soğanlardan bütün mahalleye yayılan fotoğraf ve doğa tutkunlarının merakla beklediği Ters laleler bu yılda açmadı. Hayrettin Mahallesi Muhtarı Salih Aktaş, Ters lalenin soğuğu seven bir çiçek türü olduğunu söyledi. Muhtar Aktaş, ‘Ters lale soğuğu çok seven bir çiçek. Eksi 15'leri 20 leri görmesi gerekir toprakta. Onu da görmediği için son iki yıldır, pek açmıyor, istediğimiz verimi alamıyoruz. Ters lalelerin soğanlarını köstebek yemez. Bu bir nevi köstebek savar bir çiçektir. Atalarımızda buna sahip olmuşlar ama şu anda istediğimiz verim olmadığından mahallemizde çiçek olarak ta açmadı, üzgünüm. Ters laleye bizim lisanımızda 'Tuşaya' denir. Hristiyanların kutsal saydığı bir çiçektir. Hz. İsa'nın vefatında bu çiçek boynunu yere eğdiğini, daha önceden yukarıya baktığını söylerler. Hristiyanlık alemi de çiçeği kutsal kabul ederler" diye konuştu.

Denizli'nin doğal güzellikleri tanıtılıyor Haber

Denizli'nin doğal güzellikleri tanıtılıyor

Denizli’nin doğal güzelliklerini tanıtmak için her hafta sonu farklı bir bölgeye doğa yürüyüşü düzenleyen Denizli Doğa Yürüyüş Spor Kulübü Derneğinin (DOĞADEN) son rotası Beşparmak Dağı üzerinde kurulu ters laleleriyle ünlü Bozkurt ilçesine bağlı Hayrettin Mahallesi oldu. Bozkurt ilçesinden yürüyüşe başlayan dağcılar, ormanlık alandan yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüşle Hayrettin Mahallesi’ne ulaştı. Yürüyüşü tamamlayan dağcılar, mahalle meydanında kurulu cıngırağa binerek gönüllerince eğledi. ÇINGIRAK GELENEĞİ YAŞATILDI Yürüyüşe katılan dağcıların ters lale, nergis ve sümbül tarlalarını da yakından görme imkanına kavuştuğunu belirten Başkan İbrahim Yavuz Keskin, “Kulüp olarak bu hafta ters laleleriyle ünlü Bozkurt ilçesine bağlı Hayrettin Mahallesi’ne doğa yürüyüşü düzenledik. Yaklaşık 60 dağcı yürüyüşümüze katıldı. Ormanlık alan içinden çok eğlenceli bir parkurla Beşparmak Dağı’nın zirvesindeki Hayrettin Mahallesi’ne ulaştık. Mahallenin meydanında daha önceden düzenlenen festivalde kullanılmak üzere kurulu çıngırak, dağcılarımızın ilgisini çekti. Yürüyüşü bitiren dağcılarımız çıngırak üzerinde dönerek çocuklar gibi eğlendi. Yürüyüşümle birlikte unutulmaya yüz tutmuş çıngırak geleneğimizi de tekrar yaşatmış olduk. Çok güzel bir yürüyüş oldu. Katılımcılara teşekkür ederim” dedi. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.