TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sesli kitap

Sesli kitap haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sesli kitap haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Karşıyaka'da görme engelliler için sesli kitap projesi Haber

Karşıyaka'da görme engelliler için sesli kitap projesi

Proje kapsamında okunan kitapların Atatürk İl Halk Kütüphanesi ve Karşıyaka Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi’nde kullanıma sunulması hedefleniyor.   Karşıyaka Belediyesi, Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde birçok etkinlik ve kurs gerçekleştiriliyor. Katılımcıların ilgi alanları göz önünde bulundurularak uzmanların gözetiminde sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif pek çok etkinliğin ve kursun düzenlediği merkezde, yaş almış bireyler aktif bir kent hayatı yaşıyor. Ayrıca katılımcılar, hayat tecrübeleriyle de topluma katkı sunacak projeler geliştiriyor. Merkezde kurulan ‘Kitap Kulübü’ne katılan üyeler görme engellilerin kaynak erişimini kolaylaştırabilmek için başlattıkları proje kapsamında basılı eserleri sesli kitaba dönüştürüyor. Hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projesini büyük bir özveriyle yürüten kulüp üyeleri, diksiyon eğitmenlerinden de destek alıyor.  BİLGE ÇINARLAR SAĞLIKLI YAŞ ALMA MERKEZİ HAYATA BAĞLIYOR Merkezin sunduğu imkanları anlatan ‘Kitap Kulübü’ kurucusu tarih öğretmeni Mürşit Gündüz Özsoy, “Ankara Üniversitesi, Tarih Bölümü mezunuyum. 43 yıldır öğretmenlik mesleğini icra ediyorum. Bu merkez açıldığı zaman yaşım tutmadığı için kaydolamamıştım, yaşımı doldurunca hemen ilk olarak buraya geldim. Karşıyaka Belediyesinin yapmış olduğu 3. Yaş Üniversitesi’nin de mezunlarından biriyim. Mezuniyet sonrası, Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi çatısı altında üyeler ile kulüpler kurmaya başladık. Ben ve arkadaşlarım, ‘Kitap Kulübü’nü’ kurduk. Aylarca okuduğumuz kitapların bir araya gelerek, üzerinde konuşmalar yaptık. Okuduğumuz kitapların yazarlarını davet ettik veya çevrimiçi bağlantılar yaptık. Bu merkez bizim gibi ileri yaştaki insanları sosyal hayatın içinde tutuyor” diye konuştu.  SINAVA HAZIRLIK KİTAPLARINI DA SESLENDİRECEKLER Kitap kulübünde görme engelliler için kitap okuma kararı aldıklarını belirten Özsoy, “Kitap kulübümüz, 75 kişiye ulaştı. Böyle büyük bir grubun sağladığı güçle görme engellilerin kaynak erişimini kolaylaştırmak istedik. Atatürk İl Halk Kütüphanesi’ne giderek ses kayıt odasında denemeler yapmaya başladık. Daha iyi bir sonuç alabilmek için Karşıyaka Belediyesi imkanlarını kullanarak ücretsiz diksiyon dersleri aldık, eğitmenlerimizden destek almaya devam ediyoruz. Okumaya başladığımız 15 kitaptan 5 tanesinin kayıtları tamamlandı. Eylül ayında seslendirmelerin hız kazanmasını bekliyoruz. Sınava hazırlanan öğrenciler için test kitaplarını da seslendirmeye başlayacağız. Okuduğumuz kitapların tamamını, Atatürk İl Halk Kütüphanesi’ne ve Karşıyaka Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi’ne vereceğiz. İnsanın her yaşta toplumsal hayata faydalı olabileceğini düşünüyoruz. Bize bu projeyi hayata geçirebilmemiz için imkan sunanlara teşekkür ediyoruz” dedi. BÜLTEN

Sesli kitap çağrısı! Haber

Sesli kitap çağrısı!

TANER UYANIKER Görme engelliler kabartma ve sesli kitapların azlığından yakındı. Beyazay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan özellikle güncel kitaplara çok sonra erişebildiklerini söyledi. Arıkan, "Tüm eserler E-kitap kabartma kitap ve sesli kitap olarak yayınlandığı an elimizde olmalı" dedi. Piyasaya sürülen tüm kitaplara görme engelliler olarak sağlıklı bireylerle aynı anda erişmek istediklerinin altını çizen Arıkan, konu hakkında yayınevlerinin tedirginliğinin olduğunu ve gerekli hassasiyeti göstermediklerini ileri sürdü. Arıkan, "Yayınevleri gerekirse e-kitap satışları da yapabilir. Ama biz günümüz yazarlarının çıkardığı eserleri aynı anda okuyup yorumlamak istiyoruz. Kitaplar genel olarak e-kitap ya da sesli kitap olarak çoğaltılıyor ama belki 1 yıl belki de 10 yıl sonra oluyor bu. Bazen de bazı kitaplara gerek duyulmadığı için ya da talep olmadığı için e-kitap ya da sesli kitap formatında yayınlanmıyor. Ben kişisel olarak çıkan kitabı çıktığı zaman okumak istiyorum" dedi. TÜM KİTAPLAR E-KİTAP FORMATINDA OLSUN Bu konuda görme engellilere yardımcı olmak isteyen vatandaşların kitap seslendirmelerini öneren Arıkan, üniversitelerdeki akademisyenlere de çağrıda bulunarak, sosyal sorumluluk projelerinde görmeyenler için öğrencileri kitap seslendirmelerini yönlendirmelerini istedi. Arıkan, ağırlıklı olarak var olan kitapların e-kitap formatında olmasını talep ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:  "Bu konu hakkında yaklaşık 1,5 yıl önce bir yönetmelik çıktı. Tüm basılı eserlerin bir kopyasının Ankara Milli Kütüphanesi’ne e-kitap olarak verilmesini içeren bir yönetmelikti bu. Mevcut olan yönetmelik uygulansa hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırır. Ancak her nedense bu yönetmelik uygulanmıyor. Biz bu yönetmeliğin uygulanmasını istiyoruz. Tüm kitapların e-kitap formatının da olmasını talep ediyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.