TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Seçim Güvenliği Platformu

Seçim Güvenliği Platformu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Seçim Güvenliği Platformu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Seçim Güvenliği Platformu’ndan müşahitlere davet Haber

Seçim Güvenliği Platformu’ndan müşahitlere davet

SULTAN GÜMÜŞ KAYA  Seçim Güvenliği Platformu, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı İkinci Tur Seçimine ilişkin bir çağrı yayımladı. Platform, tüm sandık kurulu üyelerini ve müşahitlerini, bir kez daha göreve çağırdı.  Platformun, seçim güvenliği için yayımladığı açıklama özetle şöyle: “Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü, dünyanın ilgiyle izlediği kritik bir seçim gerçekleştirdi. Seçim günü, sabahtan gece yarısına kadar sabırla çalışan tüm sandık görevlilerine, müşahitlere teşekkürü borç biliriz. Birinci tur seçiminin, maalesef başka bir yüzü de var!”  KOL KOLA SANDIK BAŞINA! Açıklamanın devamında ise şunlar yer alıyor: “Seçim gününün açıklanmasından itibaren sürecin nasıl eşitsiz koşullar altında gerçekleştiğini, kamu kaynaklarının ve medyanın nasıl hukuksuz bir şekilde kullanıldığını hep birlikte yaşadık, gözlemledik. Şimdi Türkiye’li seçmenler olarak son derece önemli ve hayati bir görev ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde hepimiz sandığa gitmeli, oyumuzu dilediğimiz adaya vermeliyiz. 14 Mayıs'ta sandığa gitmeyen yurttaşlarımıza oylarının ne kadar kıymetli olduğunu hatırlatmak isteriz. Sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerimiz görevlerini bir kez daha yerine getirmelidirler. Deprem bölgelerinde oyunu kullanacak olan ancak farklı kentlerde bulunan vatandaşlarımızın sandıklarının başına gitmesini sağlayacak organizasyonları tekrarlamalıyız. 28 Mayıs'ta kol kola, yan yana, nefes nefese, şeffaf ve adil bir seçim için hep birlikte sandık başına!”   

Seçim güvenliği raporu yayınlandı Haber

Seçim güvenliği raporu yayınlandı

SULTAN GÜMÜŞ KAYA  Seçim Güvenliği Platformu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) seçim güvenliğiyle ilgili raporuna dair yazılı açıklama yaptı. Platform, rapordaki seçim güvenliğine dair taleplerin dikkate alınmadığını ifade etti. Bakanlıklar, YSK, RTÜK ve partilerin yanında Seçim Güvenliği Platformu ile de görüşen AGİT Raporunda, Mart 2022’de TBMM’de kabul edilen seçim kanunu değişikliklerinde AGİT’in önceki tavsiyelerinin ve görüştükleri kurum ve kuruluşların görüşlerinin önemli bir kısmının dikkate alınmadığını belirtti. RAPORDAN ÖNE ÇIKANLAR  AGİT raporundan öne çıkanlar şöyle: “2018 seçimlerinde il ve ilçe seçim kurulu üyelerinin yüzde 12’si, sandık kurulu üyelerinin yüzde 24’ü, sandık başkanlarının ise ancak yüzde 19’u kadın. YSK’nın 11 üyesinden hiçbiri kadın değil. 7393 Sayılı Kanun, siyasi partilerin parlamento seçimlerine katılabilmeleri için daha katı uygunluk şartları getirmiş olup Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tarafından aşırı ve ayrımcı olarak nitelendirildi. Seçim kampanyaları finansmanının düzenlenmesinde çeşitli boşluklar bulunuyor. Kanun, daha önce AGİT tavsiyeleri arasında yer alan seçimlerden önce herhangi bir ara mali rapor ya da adayların mali raporlarının zamanında yayınlanmasını sağlamıyor. AGİT’in daha önceki tavsiyesine rağmen ‘hakaret’ suç olmaya devam etmektedir. Seçim kampanyaları sırasında medya kanunen tarafsız yayın yapmak ve adaylara eşit erişim sağlamakla yükümlüdür. Keza, kamu ve özel kanallarda ücretli siyasi reklamlara izin verilmelidir. Seçim mevzuatı, seçim sürecinin vatandaşlar ve uluslararası gözlemciler tarafından izlenmesine gereken imkanı vermemektedir. Anayasa, YSK kararlarının temyizini engellemektedir.” AGİT SEÇİMLERİ İZLEYECEK  Raporda ortaya konulan çekincelere ek olarak AGİT 2023 genel seçimlerini değerlendirmek için bir Seçim Gözlem Misyonu kurulmasını önerdi. AGİT üyesi 28 devletten uzun süreli gözlemcinin yanı sıra seçim günü işlemlerini takip etmek üzere 350 kısa süreli gözlemcinin görevlendirilmesini talep edecek. Seçim Güvenliği Platformu, “AGİT Raporu 2018 seçimlerinin adil olmadığı noktasında 2023 seçimlerinin adil olması için kamuoyunun eleştiri ve baskılarının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor” dedi. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.osce.org/files/f/documents/2/1/537636_0.pdf

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.