TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#saat kulesi

saat kulesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, saat kulesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Antalya'nın tarihi Saat Kulesi yeni saati ile donatıldı Haber

Antalya'nın tarihi Saat Kulesi yeni saati ile donatıldı

Tarihi Kaleiçi'nin girişinde bulunan ve Kalekapısı bölgesinde yer alan kulede, 2021 yılından beri uzman ekipler tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları başarıyla tamamlandı. Eser, milattan sonra 9. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilmiş ve daha sonra 2. Abdülhamid döneminde saat kulesine dönüştürülmüştür. Restorasyon sürecinin bir parçası olarak, kuleye aslına uygun bir saat mekanizması ve kadranlar yerleştirildi, bu işlem vinç yardımıyla gerçekleştirildi. Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi'nden sorumlu koruma ve restorasyon uzmanı Cemil Karabayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, kuledeki restorasyon çalışmalarının 2021 yılında başladığını belirtti. Karabayram, çalışmaların üç aşamada gerçekleştirildiğini açıkladı. İlk aşamada proje çalışmalarının yapıldığını, ikinci aşamada kubbe kısmı ve genel restorasyonun tamamlandığını aktardı. Üçüncü ve son aşamanın ise en önemli aşama olduğunu vurgulayan Karabayram, saat kadranının kuleye yerleştirilmesinin bu aşamada gerçekleştirildiğini dile getirdi. Saat mekanizmasının kuleye taşındığını ve kadranların tek tek yerleştirilmeye başlandığını belirten Karabayram, bu çalışmaların tamamlanmasıyla Antalya'nın simgesi haline gelen saat kulesinin kent için önemli bir tarihi ve kültürel miras olduğunu vurguladı. Karabayram, kule çevresindeki çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiğini ve ilerleyen günlerde bir açılış organizasyonu planladıklarını belirtti. "3 milyon 600 bin liralık ödenek harcandı" Kuledeki saatin çalındığı veya kaybolduğu iddialarına ilişkin Karabayram, "Bu saat 1985'li yıllarda ortadan yok oluyor ama bugün artık o saatin bir ikizi, bir eş değeri aynı karakter, aynı özgün malzemeyle yapılmış bir saat kadranı, mekanizması getirildi ve buraya yerleştirildi. Bu işin üstadı Recep Gürgen bizzat bir zanaatkar olarak işin başından sonuna kadar burada yer aldı. Projemizde toplam bedel olarak 3 milyon 600 bin liralık ödenek harcandı. Saat kulemiz Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün teknik elemanlarının denetimi doğrultusunda yapıldı. Temel katmandan, üst katmana, restorasyondan ve statiğe kadar tüm aşamalarda Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün inşaat mühendisleri, mimar ve teknik elemanları görev aldı." dedi. Çalışmalara, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Antalya Valisi Hulusi Şahin başta olmak üzere katkı sunanlara teşekkür eden Karabayram, kentte restorasyon, teknik ve ara eleman yetiştirilmesine yönelik bir projenin başlatılacağını duyurdu. Saat ustası Recep Gürgen ise orijinal saatin benzerini temin ettiklerini belirterek, "Saatin makinesi aynı dönemindi fakat başka bir kuleye ait bir makinaydı. Biz kulemize göre, saat üzerinde bir nevi AR-GE çalışması yürüttük. Çünkü hem günümüze uyarlamamız hem de makineyi bu kuleye göre yapmamız gerekiyordu. Bu çalışmaları yaptık. Bir iki gün içerisinde de tamamıyla çalışır hale gelecek." şeklinde konuştu.

İzmir Saat Kulesi neden yapıldı? Kule'nin başına neler geldi? Haber

İzmir Saat Kulesi neden yapıldı? Kule'nin başına neler geldi?

Konak Meydanı’nda yıllardır yerini koruyan, İzmir’in en önemli sembollerinden biri olan ‘Saat Kulesi’ 1901 yılında, Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak için İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa, Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa tarafından oluşan bir komisyon tarafından yaptırıldı.   SAAT KULESİ’NİN MİMARİ ÜSLUBU   İzmirli mimar Raymond Charles Pere tarafından inşa edilen yapının boyu 25. yıl şerefine olması sebebiyle 25 metredir. Dört katlı ve sekizgen planlıdır. Kolonlar Kuzey Afrika temasıdır. Kule’nin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Dış cephesinde baklava dilimi şeklinde kabartmalar vardır ve dört farklı cepheye bakan 75 cm çapında saatler bulunur.    Kule’yle aynı tarihlerde, yine padişahın 25. yılı olması sebebiyle 25 musluklu sekizgen bir havuz da inşa edilmiştir ancak günümüze ulaşamamıştır.   KULE’NİN ALDIĞI HASARLAR    1908 yılındaki meşruiyet kutlamalarında kule üzerindeki saatler zarar görmüştür. 1928’de ise  6,5’lik Torbalı depremi kuleye en büyük hasarlardan birini vermiştir. Bu deprem sonrasında Mustafa Kemal Atatürk, İzmir’e on bin liralık yardımda bulunmuştur.   1974 yılında 5,2 şiddetinde gerçekleşen depremde hasar almıştır ve kulenin saati depremin gerçekleştiği saatte durmuştur. İki yıl içinde tekrar onarılmıştır. O tarihten sonra 2016’ya kadar saati kusursuz çalışmıştır. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında meydanda gösteri yapılırken kalabalık dolayısıyla tekrar zarara uğramıştır.   2019’da ise kule restorasyona girerek ve tekrar açılmıştır. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.