TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#roket

roket haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, roket haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Japonya’nın H3 roketi başarıyla fırlatıldı Haber

Japonya’nın H3 roketi başarıyla fırlatıldı

JAXA, Mitsubishi ile ortaklaşa geliştirilen H3 roketinin, geçtiğimiz yıl yapılan başarısız ilk denemenin ardından ikinci denemede başarılı bir şekilde fırlatıldığını açıkladı. Roketin, yerel saatle 09.22'de Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi'nden havalandığı belirtildi. Geliştirilmiş ateşleme sistemine sahip olan H3 roketinin, yörüngeye bir yapay uydu ile iki işlevsel mikro uydu taşıdığı kaydedildi. İlk etapta 2020'de uzaya gönderilmesi planlanan ancak motor tasarımındaki bir değişiklik nedeniyle fırlatılması geciken H3 roketi, Japonya'nın önceki amiral gemisi taşıyıcı roketi H2A'nın yerini alması için geliştirildi. H3, uzaya yaklaşık 1.3 kat daha fazla yük taşıyabilme kapasitesine sahip olarak tasarlandı ve fırlatma maliyetlerini yarı yarıya düşürmesi bekleniyor. Ayrıca, H3'ün denizaşırı kuruluşlar için uydu fırlatma gibi çeşitli ticari talepleri karşılayacak geniş bir yelpazede kullanılabileceği öngörülüyor. Uzay taşımacılığında uluslararası alanda rekabet edebilmek amacıyla geliştirilen H3, son teknoloji sıvı yakıt teknolojisinden güç alıyor. H3 roketinin ikinci kez fırlatılması Perşembe günü planlanmış ancak kötü hava koşulları nedeniyle bu tarih ertelenmişti. İlk fırlatma denemesi 7 Mart 2023 tarihinde Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi'nde gerçekleştirilmişti. Ancak, fırlatılan roketin ikinci aşama motorunun çalışmadığı belirlenmiş ve rokete kendini imha etme talimatı verilmişti.

İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlatıldı Haber

İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlatıldı

Gazze Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, İsrail'e karşı başlattıkları Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu. Dayf, İzzeddin Kassam Tugaylarının İsrail'e yönelik başlattığı saldırıya ilişkin yüzünün görülmediği bir videoda konuştu. Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." dedi. Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında İsrail yönüne 5 bin kadar roket ve havan fırlattıklarını açıklayan Dayf, İsrail ile güvenlik koordinasyonunun sona erdiğini belirtti. Dayf, Aksa Tufanı'nın İsrail'in düşündüğü ve beklediğinden çok daha büyük olacağını belirterek İslam ve Arap dünyasını İsrail'in işgalini silmek için birleşme, "elinde tüfeği olan herkese bunu çıkarma çağrısı" yaptı. Aksa Tufanı operasyonuna katılamayanlardan dayanışmayı desteklemesini talep eden Dayf, yayınladıkları talimatların ve açıklamaların takip edilmesini istedi. Dayf, ilk aşamada İsrail'in askeri bölgeleri ve hava üstlerini hedef aldıklarını dile getirerek, İsrail yönüne roket atmaya devam edeceklerini kaydetti. İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, roketlerin fırlatıldığı Gazze'deki hedeflere doğru saldırı başlattı. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) haberine göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri göreve çağıran kararnameyi imzaladı. Hamas'ın silahlı kanadı, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlattığını ve ilk aşamada İsrail'e 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Oğuzhan Uğur, yapay zekayı konuk olarak programına çıkardı. Yapay zeka Robot Sophia'dan şaşırtan cevaplar!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.