TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#pakistan

pakistan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, pakistan haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Pakistan genel seçimlerinde sonuçlar açıklandı Haber

Pakistan genel seçimlerinde sonuçlar açıklandı

Pakistan'da Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için 8 Şubat’ta düzenlenen seçimleri, eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekilleri birinci, eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ise ikinci sırada tamamladı. Seçim Komisyonunun paylaştığı verilere göre, 266 sandalye için yarışılan Ulusal Mecliste tutuklu PTI destekli bağımsız milletvekilleri 101, PML-N 75 ve Bilaval Butto Zerdari'nin liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi (PPP) 55 sandalye kazandı. Ulusal Meclisteki 2 sandalye için seçimler, sırasıyla bir milletvekili adayının ölümü ve oy verme işleminin tamamlanamaması nedeniyle daha sonra gerçekleştirilecek. Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için 8 Şubat’ta düzenlenen seçimleri, eski Başbakan İmran Han'ın partisi PTI destekli bağımsız milletvekilleri birinci, eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı PML-N ise ikinci sırada tamamladı. Eyalet meclislerinde sonuçlar Pencap Eyalet Meclisinde PTI 138, PML-N 137, PPP ise 10 sandalye elde etti. Hayber Pahtunhva’da Eyalet Meclisi için açıklanan sonuçlara göre, PTI 90 sandalye kazandı, PML-N 5, PPP ise 4 sandalye elde etti. PTI, Hayber Pahtunhva eyaletinde seçimleri açık ara önde tamamladı. Belucistan Eyalet Meclisinde PPP 11, PML-N 10 ve PTI 6 sandalye kazandı. Sind Eyalet Meclisinde PPP, seçimi önde tamamladı. Eyalet Meclisinde PTI 13, MQM-P 28 ve PPP 84 sandalye kazandı. Seçime katılım oranı henüz paylaşılmadı Seçime katılım oranına ilişkin henüz veri açıklanmadı. Pakistan'da 2013'te seçime katılım oranı yüzde 55,02, 2018'de yüzde 51,7 olarak gerçekleşmişti. Ülkede 5 yıl yasama görevini yürütecek Pakistan Ulusal Meclisi ve eyalet meclislerinin seçimi için yerel saatle 8 Şubat 08.00'de başlayan oy verme işlemi, 17.00'de sona ermişti. Son genel seçimler 2018'de yapılmıştı Pakistan'da son genel seçimler, 25 Temmuz 2018'de yapılmış ve İmran Han hükümeti göreve gelmişti. Pakistan Ulusal Meclisinde 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü. Üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022'de Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmiş ve ülkeyi Ağustos 2023'e kadar yönetmişti. Ülkeyi genel seçimlere kadar yönetecek geçici hükümetin Başbakanı Anvarul Hak Kakar ise 14 Ağustos 2023'te yemin ederek göreve başlamıştı.

Pakistan’da genel seçimler ne zaman yapılacak? Haber

Pakistan’da genel seçimler ne zaman yapılacak?

Pakistan’da genel seçimlerin tarihi belli oldu. Pakistan’da 9 Ağustos'ta parlamentonun feshedilmesinin ardından Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ve Pakistan Seçim Komisyonu Başkanı Sikandar Sultan Raja ile beraberindeki heyet yaptıkları toplantının ardından daha önce 11 Şubat 2024 yapılacağı açıklanan genel seçimlerin 8 Şubat 2024’de yapılması konusunda uzlaştı. Pakistan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada,  seçim tarihini oy birliği ile alındığı aktarıldı. Seçim tarihi yarın Yüksek Mahkeme’ye bildirilecek Pakistan Seçim Komisyonu, genel seçimlerin 11 Şubat’ta yapılması yönündeki dilekçesini Yüksek Mahkeme’ye sunmasının ardından Yüksek Mahkeme, Pakistan Seçim Komisyonu’nun Cumhurbaşkanı Alvi ile istişarede bulunması talimatı vermişti. Cumhurbaşkanı Alvi ve Pakistan Seçim Komisyonu arasındaki uzlaşmanın yarın Yüksek Mahkeme’ye bildirilecek. Başbakan Şerif, parlamentoyu feshetmişti Pakistan’da Başbakan Şahbaz Şerif, genel seçimler öncesi 9 Ağustos'ta parlamentoyu feshetmişti. Anayasaya göre seçimlerin 90 gün içinde yapılması gerekirken, son nüfus sayımının ardından seçim bölgelerinin yeniden belirlenebilmesi için daha uzun bir süreye ihtiyaç duyulduğu belirtilmişti. Anwaarul Hak Kakar, genel seçimlere kadar geçici hükümetin başbakanı olmuştu. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Pakistan’da kum fırtınası: Gökyüzünü turuncuya boyadı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.