TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#öğretmen

öğretmen haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, öğretmen haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ücretli öğretmenlik nedir? Ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? Haber

Ücretli öğretmenlik nedir? Ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır?

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan ve ataması yapılmadığı için ücretli olarak yaparak mesleğini icra eden öğretmen ve öğretmen adaylarının en fazla araştırdığı konuların başında ücretli öğretmenlik geliyor. Bu kapsamda milyonlarca kişi ücretli öğretmenlik nedir ve ücretli öğretmenlik nasıl oluyor konularında incelemelerde bulunuyor. Ücretli öğretmenlik hakkındaki temel bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik. Ücretli öğretmenlik nedir? Okullarda ve diğer eğitim kurumlarında, ders saati başına ücret alarak öğrencilere ders anlatan öğretmenlere, ücretli öğretmen adı verilir. Devlet okullarında ve özel okullarda görev alabilen ücretli öğretmenler, öğretmen eksikliği sebebiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilir. Ücretli öğretmen, ataması yapılmayan öğretmenlerden oluşur. Ücretli öğretmenlik şartları nelerdir? Ücretli öğretmenlik yapmak için başvuruda bulunacak olan kişilerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlar şu şekilde karşımıza çıkıyor: 1. Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) vatandaşı olmak 2. Kamu haklarından mahrum bulunmamak 3. Öğretmenlik mesleğini yapmasına engel herhangi bir suç işlememiş olmak 4. Sağlık durumunun öğretmenlik görevini yapmasına engel olmamak 5. Erkek adaylar için askerlikle ilişkisi bulunmamak (Askerliğini yapmış, muaf veya ertelemiş olmak) 6. Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar, öğrenimlerinin yurt içindeki yükseköğretim kuramlarına veya programlarına denkliği yapılmış olmak. 7. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmamak. 8-Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Lisans Programlarından birinden ve Çocuk Gelişimi ön lisans programından mezun olmak, İhtiyaç duyulması halinde diğer programlardan mezun olmak Ücretli öğretmenler neye göre seçiliyor? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda ve öncelik sırası baz alınarak, ilgili bölülerden mezun olan öğretmenler ücretli öğretmenlik yapabiliyor. Ücretli öğretmenlerin seçim aşamasında öncelik kazandığı durumlar şu şekildedir karşımıza çıkıyor: Lisans programlarından mezun olan kişiler için: 1- Eğitim Fakültesi Mezunları 2- Fen Edebiyat Fakültesi Mezunları (Formasyon Belgesi Olanlar) 3- Fen Edebiyat Fakültesi Mezunları (Formasyon Belgesi Olmayanlar) 4- Lisans Mezunu Olup Yan Alanı ve Sertifikası Olanlar (Eğitim Yönetimi, Özel Eğitim Belgesi V.b) Ön lisans programlarından mezun olan kişiler için: 1- Çocuk Gelişimi Programı Mezunları 2-Yukarıda belirtilen programların dışında bir programdan mezun olan kişi ya da kişiler, ihtiyaç duyulması halinde değerlendirmeye alınacaktır. Ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? Ücretli öğretmenlik başvurusu yapmak isteyen kişiler e-Devlet üzerinden hesaplarına giriş yaparak, “Milli Eğitim Ücretli Öğretmenlik Başvurusu” bölümünden, başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir.

Eğitimcilerden taban maaş talebi: “1 Ekimde Meclisteyiz” Video Galeri

Eğitimcilerden taban maaş talebi: “1 Ekimde Meclisteyiz”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler olarak kurumların ücret politikasına isyan ettiklerini belirten Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İzmir İl Temsilciliği, 1 Ekim, saat 13.00’da Mecliste olacaklarını duyurdu. #1EkimdeMeclisteyiz etiketi yapan Sendika, “Taban maaş uygulaması, TBMM kararı ile acilen geri getirilmelidir. Mücadelemizi yaymak için herkesten destek bekliyoruz. Buradan sendika üyesi olan-olmayan tüm meslektaşlarımıza sesleniyoruz. Artık kaybedecek hiçbir şeyimiz yok! Bu haklı mücadelemizde bir arada olmak için, sesimizi duyurmak için!” çağrısında bulundu. “Bugün İzmir Bayraklı üst geçide astığımız pankartla bu isyanımızı yer-gök-dağ-taş duysun istedik” denilen açıklamada, “Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndaki taban maaş hükmü, 2014 yılında hiçbir gerekçe gösterilmeksizin, özel okul patronlarının bastırmasıyla iptal edildi. İptal edilen hükme göre özel eğitim ve öğretim kurumlarında çalışan yüz binlerce öğretmene, kamuda çalışan denklerinden daha az ücretler verilmeye başlandı” bilgisi paylaşıldı. YAŞAYAMAZ HALE GELDİK Öte yandan Sendika, “Asgari ücret seviyesinde maaşlarla çalıştırılan kurs merkezi, kolej, anaokulları, rehabilitasyon merkezlerindeki tüm özel sektör öğretmenleri olarak, bu yoksulluk ötesi koşullarda yaşayamaz hale geldik. Üstelik her asgari ücret artışında, maaşlarımızın asgarinin altında kalmasından dolayı kurumların hesaba asgariyi yatırıp, maaşın üzerini elden geri istemesi de sömürünün ahlaki boyutunu çok net ortaya çıkarmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüklerine şikâyet edilse dahi yeterli denetim ve caydırıcı yaptırım olmadığı için bizler bu kölelik koşullarında çalışmaya mahkum ediliyoruz” sözlerine de yer verdi. KAYBEDECEK HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK “Bizlerin en büyük sorunlarından biri olan maaş konusunu gündeme getirmek istedik” ifadelerini de kullanan Sendika, “Tüm eğitim emekçilerini ‘Asgari ücrete ret, altına isyan! Taban maaş hemen!’ yazılı pankartımızla İzmir’den selamlıyoruz. Talebimizin arkasındayız. Bu nedenle de 1 Ekim 2023 tarihinde, TBMM’nin açılışında bir kez de orada haykırmak için Türkiye’nin her yerinden Ankara’ya gideceğiz. Bizler vasıflı iş yapan ve tam zamanlı çalışan öğretmenler olarak asgari ücret ile çalıştırılamayız. Taban maaş uygulaması, TBMM kararı ile acilen geri getirilmelidir. Mücadelemizi yaymak için herkesten destek bekliyoruz. Buradan sendika üyesi olan-olmayan tüm meslektaşlarımıza sesleniyoruz. Artık kaybedecek hiçbir şeyimiz yok! Bu haklı mücadelemizde bir arada olmak için, sesimizi duyurmak için!” çağrısında bulundu.

MEB'in beyaz önlüğüne 900 bin öğretmenden talep Haber

MEB'in beyaz önlüğüne 900 bin öğretmenden talep

Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinden talepte bulunabilen önlükler 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde isteyen öğretmenlere verilecek. Önlükler, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Olgunlaşma Enstitülerinde iki farklı model halinde tasarlandı ve dikildi. Önlüklerden biri ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri için klasik "beyaz önlük", diğeri, anaokulu öğretmenlerinin etkinlik sırasında rahat kullanımına uygun üretildi. Klasik beyaz önlüğün ön kısmındaki iki cebinin üzerinde "bilimin öncülüğünde sonsuzluğa uzanan yol"u temsilen gümüş renkli nakış tasarım, yaka kısmında ise yine gümüş renkli hilal bulunuyor. Şu ana kadar devlet okullarının anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise bölümlerinden 900 bin öğretmenin MEBBİS üzerinden beyaz önlük için talepte bulunduğu öğrenildi. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda yaklaşık 1 milyon öğretmen görev yapıyor. Genelge ağustos ayında yayımlanmıştı Milli Eğitim Bakanlığının 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına ilişkin iş ve işlemler konulu 21 Ağustos 2023 tarihli genelgesinde, öğretmenlerin mesleki temsil ve öğrencilere rol model olma bakımından önlük giymeyi tercih etmelerinin teşvik edilmesine yönelik madde de yer almıştı. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Okullarda ilk ara tatili başladı - Ara tatil ne kadar sürecek?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.