TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Nöroloji

Nöroloji haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nöroloji haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Nöroloji uzmanları bu besinlerin tüketilmesini öneriyor: Bu besinler beyin hücre yeniliyor Haber

Nöroloji uzmanları bu besinlerin tüketilmesini öneriyor: Bu besinler beyin hücre yeniliyor

Araştırmalara göre antioksidan yönünden zengin olan besinlerin hücre yenilenmesine katkısı var. Özellikle beyin hücrelerinin yenilenmesine antioksidanın görevi oldukça önemlidir.   Beyin hücrelerini yenileyen besin içeriği nedir? Beyin hücrelerini yenileyen besinlerin içerisinde genellikle Omega 3 bulunur. Omega 3 bulunan besinler sık olarak tüketildiğinde beyin hücreleri hızlı olarak yenilenir. Unutkanlık durumları, sürekli halsizlik ve kafa karışıklığı gibi görünmekte olan problemler günlük hayatımızda bizlere zorluk çıkarır. Beynim işlevsel açıdan sağlıklı olarak çalışması açısından sık olarak tüketilmelidir. Beyin hücre yenilenmesi gerçekleştiren besinler Bir porsiyon kullanımda bile etkisini hemen gösteren besinler; Kuruyemiş: Omega 3 vitamini yağ asitlerinde zengin bir şekilde bulunur. Bu sebeple kuruyemişlerin sık sık tüketilmesi beyin fonksiyonlarının sağlıklı sürdürülmesi açısından önemlidir. Özellikle kuruyemişler içerisinden badem, ceviz ve de fındık tüketim durumu antioksidan ve E vitamini yönünden beyin hücre yenilenmesini arttırıyor. Baharatlar: Kekik, biberiye ve zerdeçal gibi baharatlar da beyin hücrelerine iyi gelen antioksidanlar bulunuyor. Meyve ve Sebzeler: Antioksidan yönünden zengin bulunan meyve ve sebzeler hafıza geliştirme durumlarına katkıda bulunuyor. Antioksidanlar beyin içerisinde serbest durumda olan radikalleri koruyuculuk sağlıyor. Böğürtlen, yaban mersini, çilek ve turunçgiller antioksidan yönünden zengin olan besinler arasında yer alıyor. maddeleri Yeşil bitkiler: pazı, roka, ıspanak ve lahana gibi olan yeşil bitkiler B vitamini ve folik asit yönünden zengindir. Bu besinler hafızayı güçlendirip beyin fonksiyonlarını desteklemektedir. Hurma püresi: Hurma mineral, vitamin ve antioksidan yönünden oldukça zengindir. C vitamini, A vitamini, demir, potasyum ve magnezyum içermektedir. Hurma küresinin içermiş olduğu bu besinler bağışıklığı destekleyerek vücutta bulunan radikaller ile savaşır. Aynı zamanda beyin hücrelerinin yenilenme durumunu da arttırır.

Unutkanlığın sebebi ‘beyin sisi’ olabilir. Beyin sisi nedir? Haber

Unutkanlığın sebebi ‘beyin sisi’ olabilir. Beyin sisi nedir?

Genç ve orta yaş grupta, özellikle aktif çalışan kişilerde günlük yaşamı etkileyecek derecede olan unutkanlık, ‘beyin sisi’ denilen durumun habercisi olabilir. Nöroloji Uzmanı Dr. Melek Karaçam, “Unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği ve uykusuzluk yaşıyorsanız bir nöroloji uzmanına başvurun” dedi. Zihinsen yorgunluk ve beyin işlevlerinde aksama ile kendini gösteren beyin sisi rahatsızlığının genç ve orta yaş grubunda sıkça görüldüğünü söyleyen Melek Karaçam, “Bu rahatsızlığın en belirgin özelliği unutkanlıktır. Kelime bulma güçlüğü gibi unutkanlıklara ek olarak beyin performansında düşme, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon güçlüğü, sorumlulukları yerine getirmekte zorlanmalar görülebilir. Ayrıca ‘beyin sisi’ dediğimiz tabloda, kronik yorgunluk, uyku bozuklukları, bağırsak problemleri, stres, öfke patlamaları, uykuda diş sıkmaya bağlı çene ağrılarının eşlik edebilecek diğer yakınmalar görülebilir” diye konuştu. Ailede demans varsa dikkat Bu şikayetlerle gelen hastalarda belirtilerin seyri, sıklığı ve süresini değerlendirdiklerini söyleyen Karaçam, özellikle ailesinde demans tanısı olan ve 40 yaş üzeri kişilerin bu tür yakınmaları olduğunda nöroloji hekimine başvurmaları gerektiğini söyleyerek tedavi hakkında şu bilgileri verdi: “Beyin sisi tanısı ile değerlendirilen hastada yapılan incelemeler sonucu, kişide kronik bir hastalık varsa tedavi kontrolü sağlanır. Mineral, vitamin eksiklikleri varsa değerler normalize edilir. Bu hastalarda beslenme şekli önemlidir. Glutensiz diyet, Akdeniz diyeti ve kabuklu yemiş tüketimi tercih edilmelidir.  Ağır metal içeren ürünlerden kaçınılması gerekir. Günlük yaşamda düzenli fiziksel aktivitenin yapılması,  dinlendirici ve düzenli uykunun sağlanması, beraberinde dijital teknolojik ürünlerin yoğun, uzun süreli kullanımından kaçınılması beyin sisi tedavisinde oldukça önemlidir.”

Hazır ve işlenmiş gıdalarda  ‘Alzheimer tehlikesi’ Haber

Hazır ve işlenmiş gıdalarda ‘Alzheimer tehlikesi’

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Nöroloji Uzmanı Dr. Bengi Bahar Demirbağ, Alzheimer hastalığını tetikleyen hazır ve işlenmiş gıdalara dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Beyne faydalı ve zararlı olan besinler hakkında da bilgi veren Demirbağ, “Kuruyemişlerden özellikle susam, kaju ve ceviz triptofandan zengin olduğu için serotonin sentezinde oldukça önemli rol oynar” dedi. Demirbağ öte yandan, hafızayı güçlendiren besinleri ve vitaminleri ise şöyle sıraladı: “Balık, ceviz, badem, yer fıstığı, kırmızı et, tavuk, yoğurt, yumurta…” BEYİN HÜCRESİNİ YOK EDER  Alzheimer hastalığının öğrenme, hafıza ve diğer bilişsel aktivitelerde ilerleyici kayıp ile karakterize bir hastalık olduğunu belirten Demirbağ, “Alzheimer hastalarının beyninde nörofibriler ve amiloid plaklar saptanmıştır. Bu iki madde nöron dediğimiz beyin hücresini yok eder, bu maddelerin oluşumunda oksidatif maddeler (hazır ve işlenmiş gıdaların yol açtığı maddeler) rol oynar. Oksidatif gıdaların fazla tüketilmesi nedeniyle insülin direncinin yol açtığı enerji metabolizmasındaki bozulma da beyin hücrelerini olumsuz etkiler” bilgisini paylaştı.  BALIK, CEVİZ, YUMURTA…  Bol sebze ve meyve tüketiminin serotonin sentezini artırdığının altını çizen Demirbağ, şu bilgileri paylaştı: “Serotonin, bir nörotransmitter görevi gören ve insan vücudu tarafından üretilebilen bir kimyasaldır. Beyin ve ruh sağlığımız için vazgeçilmez bir moleküldür. Kuruyemişlerden özellikle susam, kaju ve ceviz triptofandan zengin olduğu için serotonin sentezinde oldukça önemli rol oynar.” Demirbağ öte yandan, hafızayı güçlendiren besinleri ve vitaminleri ise şöyle sıraladı: “Balık, ceviz, badem, yer fıstığı, kırmızı et, tavuk, yoğurt, yumurta…”   

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.