#niğde

niğde haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, niğde haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Niğde'de bir mahallede kuduz karantinası başlatıldı Haber

Niğde'de bir mahallede kuduz karantinası başlatıldı

Niğde Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, H.Ş, Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesi Cumhuriyet Mahallesi'nde 18 Haziran'da sahipsiz köpek tarafından ısırıldı. Olası kuduz şüphesi nedeniyle Bor Devlet Hastanesine başvuran H.Ş, tedavi altına alındı. Tedavisi hastanede devam eden kişi, sağlık durumu iyi olmakla beraber gözetim altında tutuluyor. Söz konusu köpeğin ölmesi üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapılan ihbar sonrası, görevli veteriner hekim tarafından alınan numune, kuduz yönünden incelenmek üzere 19 Haziran'da Konya Veteriner Kontrol ve Orman Müdürlüğüne gönderildi. Köpeğe ait kadavra, veteriner hekim gözetiminde dezenfekte edilerek gömüldü. Analizlerin tamamlanması ve raporlanmasına kadar geçecek süre zarfında olası kuduz hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla "Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele" yönetmeliği gereği Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu toplanarak Cumhuriyet Mahallesi'ni "kuduz şüpheli bölge" ilan etti. Öte yandan, komisyon, sahipsiz ya da başıboş hayvanların mahalleden toplanarak barınaklara nakledilmesine, ivedilikle aşılanmasına, mahallenin karantinaya alınmasına, tüm hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklanmasına karar verdi. Komisyon ayrıca, hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan tedbirlere uymayanlara idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Niğde'nin Obruk halısı kadınların elinde değerleniyor Haber

Niğde'nin Obruk halısı kadınların elinde değerleniyor

"Arısama" olarak da bilinen Obruk halısı, her bir motifinde derin anlamlar barındıran özel bir halı türüdür. Bu değerli halılar, yüzde yüz yün, yüzde yüz kök boya ve el ipiyle özenle dokunmaktadır. Bor Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Halı Atölyesi'nde tekrar üretilen Obruk halısı hakkında bilgi veren Usta Öğretici Kadriye Zariç, "Unutulmaya yüz tutmuş olan dokuma halıcığı yaşatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Bu çabalar, geleneksel el sanatlarının korunması ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir adımdır. Zariç, "Atölyemizde Bor’un hem maddi hem manevi kültürü olan halıcılığı yaşatmaya çalışıyoruz. Makine halılarından çok el dokuma halılarının yayılmasını istiyoruz ve burada da onun mücadelesini veriyoruz. Yöremizde bitkisel, hayvansal geometrik motifler kullanılmış ve hikayeleri de ortaya çıkıyor. Mesela eli belinde motifi var, kadını ve kadının gücünü, anaçlığı simgeliyor. Koç boynuzu motifi de erkeğin gücünü simgeliyor. Yıldız, akrep, tarak, elma çiçeği gibi bir sürü motiflerimiz var. Mesela Çavuşlu motifinde eşi askere gitmiş bir kadın yapmış, orada içine kapanıklık var. Eşine duyduğu özlemi araştırmalarımıza göre yani halıya nakşediyor" şeklinde konuştu. Atölyedeki amaçlarının hem yöre kadınına maddi destek olmak hem de Niğde motiflerini yeniden gün yüzüne çıkarmak olduğunu ifade eden Zariç, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kursumuzda amacımız kadınlara hem maddi hem manevi gelir sağlamak, unutulmaya yüz tutmuş olan Niğde motiflerimizi tekrar gün yüzüne çıkarmak." Halı atölyesinde çalışan kadınlar, yaptıkları açıklamalarda hem maddi kazanç sağladıklarını hem de sosyalleştiklerini belirttiler. Atölyede çalışmadan önce tarlalara gündeliğe gittiğini ifade eden Emine Kalkan, "3 yıldır burada devam ediyordum. Eşimize, evimize katkıda bulunuyoruz, kendi ihtiyacımızı görebiliyoruz" dedi. Halı dokumayı daha önce bilmemesine rağmen atölyede öğrendiğini söyleyen Nuray Erçoğul ise, "Ben de eşime, evime yardımda katkıda bulunuyorum. Ben ev hanımıydım ve daha önce hiç çalışmadım, burada başladım işte. Gayet de güzel gidiyor. Tüm hanımlara tavsiye ederim, yani boş durmasınlar" şeklinde konuştu.

Niğde'de altyapı borusu üreten makine geliştiren işçiler ülke sınırlarını aştı Haber

Niğde'de altyapı borusu üreten makine geliştiren işçiler ülke sınırlarını aştı

CTP (cam elyaf takviyeli boru) imalatı yapan fabrikalarda uzun yıllar çalışan Terzi ve Mişe, 8 yıl önce kendi işlerini kurmaya karar verdiler. Yurt dışından ithal edilen makineyi geliştirmek için büyük çaba sarf eden iki girişimci, Türk mühendislerin desteği ve finansörlerin yardımıyla kendi tasarladıkları altyapı borularını üretebilen bir makineyi geliştirdiler. Fabrika kurma kararı aldıktan sonra 30 kişiye istihdam sağlayan girişimciler, yılda yaklaşık 200 kilometre boru üretim kapasitesine ulaştılar. Bu süreçte işçilikten kendi işlerinin sahibi olmaya adım atan Terzi ve Mişe, kendi başarı hikayelerine imza attılar. Süleyman Terzi, yaptığı açıklamada, ortağıyla birlikte CTP borularını Türkiye'ye getiren bir firmada 12 yıl, Aksaray'da faaliyet gösteren başka bir firmada ise 8 yıl çalıştıklarını belirtti. Kendi firmalarını 2016 yılında faaliyete geçirdiklerini ifade eden Terzi, ürettikleri boruları Devlet Su İşleri (DSİ), belediyeler, İller Bankası ve DSİ'ye iş yapan müteahhitlere verdiklerini dile getirdi. Ayrıca, Irak ve Gürcistan'a ihracat yaptıklarını ve Suriye ile Afrika'da birkaç ülke ile görüşmelerin sürdüğünü aktardı. Üretimlerini gelecek yıl 400 kilometreye çıkarmayı planladıklarını belirten Terzi, mevcut durumda 30 kişi istihdam ettiklerini ve ikinci hatta çıktıklarında bu sayının 60'a çıkacağını söyledi. Terzi, yerli makine ve ekipmanlarının Türkiye'de imal edildiğini ve tamamen öz sermayeyle kurulan bir firma olduklarını vurguladı. Boruları dünya genelinde ihraç etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. Bilgin Mişe ise fabrikada 300 ila 2 bin 600 milimetre çaplarında boru ürettiklerini belirtti. Mişe, makinelerin, teknolojinin ve otomasyonun tamamen yerli olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de uzun yıllardır sektörde faaliyet gösterdiklerini ve 2016 yılında kendi tasarımlarıyla yerli bir firmayı kurduklarını ifade etti. Yerli mühendislerle çalıştıklarını ve yerli hammaddelerle üretim yaptıklarını vurguladı. Boruların Avrupa standartlarında üretildiğini ve içme suyu, kanalizasyon ve atık sulara uygun olduğunu belirtti.

CHP Niğde Belediye Başkan Adayı Hulusi Özen kimdir? Haber

CHP Niğde Belediye Başkan Adayı Hulusi Özen kimdir?

Yaklaşan yerel seçimlerde adaylar tek tek açıklanırken CHP’de belirlenen Belediye Başkan Adayları da açıklandı. Buna göre CHP Niğde Belediye Başkan Adayı Hulusi Özen oldu. Peki Hulusi Özen kimdir? Hulusi Özen kaç yaşında? İşte tüm detaylar… 1986’da Niğde’de doğan Hulusi Özen, Niğde Endüstri Meslek Lisesi Mobilya Bölümü’nü okudu. Hukuk alanındaki kariyerine Niğde Barosunda başlayan Özen, baronun avukatlarından Ergün Kurucu ve Mukadder Adem'in katipliğini yaptı. Hulusi Özen daha sonra Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu katipliğine atandı. Uzun yıllar bu görevini sürdüren Özen, 2023 yılının Ağustos ayında yemin edip avukatlık mesleğine merhaba dedi. Cumhuriyet Halk Partisi İl Belediye Başkan adayları listesi Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı: Zeydan Karalar Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı: Vahap Seçer Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı: Özlem Çerçioğlu Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı: Lütfü Savaş Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı: Ayşen Ünlüce Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan adayı: Candan Yüceer Afyonkarahisar Büyükşehir Belediye Başkan adayı: Burcu Köksal Bolu Belediye Başkan adayı: Tanju Özcan Bayburt Belediye Başkan adayı :Kubilay Erel Elazığ Belediye Başkan adayı: Coşkun Çağlar Gümüşhane Belediye Başkan adayı: Bedri Ağaç Karaman Belediye Başkan adayı: Recep Sertçelik Nevşehir Belediye Başkan adayı: Mehmet Bilgin Kütahya Belediye Başkan adayı: Eyüp Kahveci Ardahan Belediye Başkan adayı: Faruk Demir Amasya Belediye Başkan adayı: Turgay Sevindi BartınBelediye Başkan adayı: Muhammet Rıza Yalçınkaya Konya Belediye Başkan adayı: İsmail Sonkaya Manisa Belediye Başkan adayı: Ferdi Zeyrek Samsun Belediye Başkan adayı: Cevat Öncü Çanakkale Belediye Başkan adayı: Muharrem Erkek Kırşehir Belediye Başkan adayı: Selahattin Ekicioğlu

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.