TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Müşahit

Müşahit haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Müşahit haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Seçim Güvenliği Platformu’ndan müşahitlere davet Haber

Seçim Güvenliği Platformu’ndan müşahitlere davet

SULTAN GÜMÜŞ KAYA  Seçim Güvenliği Platformu, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı İkinci Tur Seçimine ilişkin bir çağrı yayımladı. Platform, tüm sandık kurulu üyelerini ve müşahitlerini, bir kez daha göreve çağırdı.  Platformun, seçim güvenliği için yayımladığı açıklama özetle şöyle: “Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü, dünyanın ilgiyle izlediği kritik bir seçim gerçekleştirdi. Seçim günü, sabahtan gece yarısına kadar sabırla çalışan tüm sandık görevlilerine, müşahitlere teşekkürü borç biliriz. Birinci tur seçiminin, maalesef başka bir yüzü de var!”  KOL KOLA SANDIK BAŞINA! Açıklamanın devamında ise şunlar yer alıyor: “Seçim gününün açıklanmasından itibaren sürecin nasıl eşitsiz koşullar altında gerçekleştiğini, kamu kaynaklarının ve medyanın nasıl hukuksuz bir şekilde kullanıldığını hep birlikte yaşadık, gözlemledik. Şimdi Türkiye’li seçmenler olarak son derece önemli ve hayati bir görev ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde hepimiz sandığa gitmeli, oyumuzu dilediğimiz adaya vermeliyiz. 14 Mayıs'ta sandığa gitmeyen yurttaşlarımıza oylarının ne kadar kıymetli olduğunu hatırlatmak isteriz. Sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerimiz görevlerini bir kez daha yerine getirmelidirler. Deprem bölgelerinde oyunu kullanacak olan ancak farklı kentlerde bulunan vatandaşlarımızın sandıklarının başına gitmesini sağlayacak organizasyonları tekrarlamalıyız. 28 Mayıs'ta kol kola, yan yana, nefes nefese, şeffaf ve adil bir seçim için hep birlikte sandık başına!”   

Müşahit ne demek? Müşahitin görevleri nelerdir? Haber

Müşahit ne demek? Müşahitin görevleri nelerdir?

28 Mayıs’ta yapılacak olan ikinci tur Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Milletvekili Genel Seçimi'nde sürekli merak olan müşahit kelimesi merak konusu oldu. Müşahit nedir? Görevleri nelerdir?  MÜŞAHİT NEDİR? Seçim zamanı sandıkların güvenliğini sağlamak ve gerekli oy kullanma işlemlerini takip etmek için müşahitler (gözlemleyici) görev alır. Seçimlerde yer alan müşahitler, seçimlerin dürüst, şeffaf ve adil bir şekilde süreci gözlemleyen ve denetleyen kişiler olarak adlandırılır. MÜŞAHİT NASIL BELİRLENİR? Müşahitler (gözlemleyiciler), siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirleyip İlçe Seçim Kurulu’na sundukları liste üzerinden kura ile belirlenirler. Kura sırasına göre belirlenen üyelerde ilk başta asıl ardından yedek üyeler seçilir. Parti üyesi olmayan vatandaşların müşahit olabilmeleri için bağımsız platformlar tarafından da faaliyetler yürütmekle beraber gönüllü müşahitlerin seçim günü görev yapabilmeleri için siyasi parti onaylı “Müşahit Görev Belgesi”ne sahip olmalıdır. MÜŞAHİT’İN GÖREVİ NELERDİR? Müşahitler; seçim sandıklarını denetlemek, oy sayımını izlemek, seçmenlerin kimliklerini doğrulamak, seçim usullerine uygunluğu gözetmek ve seçim sonuçlarını kaydetmek gibi sorumlulukları bulunur. Müşahitler, aynı zamanda seçim sürecinde herhangi bir usulsüzlük veya hile girişimini de tespit ederse bunları rapor edebilirler. HABER MERKEZİ  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.