TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#midye

midye haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, midye haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Midye avlanan alanların sayısı arttı Haber

Midye avlanan alanların sayısı arttı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çift kabuklu yumuşakça izleme programı çerçevesinde Karadeniz’de Şile Karaburun önlerinde izleme çalışması başlatılan kara midye üretim alanlarının ön sınıflandırması tamamlanarak, alan ürün alımına açıldı. Böylece İstanbul’da avcılığa açık çift kabuklu yumuşakça üretim alanı sayısı, 3'ü kara midye ve 2'si beyaz kum midyesi olmak üzere toplam 5 adet oldu. Program başlamadan önce sayı 4'dü. 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve ilgili diğer mevzuat gereği; izleme ve rutin program uygulanmayan alanlarda çift kabuklu yumuşakça avcılığı yapılamıyor. Avcılık alanı açtırmak isteyen kişi ve kurumların üretim alanının koordinatlarının işaretlenmiş olduğu bir haritayla ilgili il müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekiyor. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başvuruya ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda uygun bulunan başvurular bakanlığa iletiliyor. Bakanlığın uygun görüşüyle birlikte söz konusu alanda izleme çalışması başlatılıyor. İzleme çalışması başlatılan alanda her hafta ürün ve deniz suyu numunesi alınarak, analizler yapılıyor. En az 6 aylık süre boyunca alınan numune sonuçlarının mevzuata uygun olması halinde numune sonuçları, alanda yapılan sağlık survey çalışması ile birlikte bakanlığa gönderiliyor ve bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde alan sınıflandırması yapılarak avcılığa açılıyor. BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR- Midye tüketirken dikkat, zehirlenebilirsiniz!

Midye tüketirken dikkat, zehirlenebilirsiniz! Haber

Midye tüketirken dikkat, zehirlenebilirsiniz!

Hayvansal protein açısından son derece zengin olan su ürünleri, söz konusu kabuklu seçenekler olduğunda pek çok insan için lezzet oranını artırmaktadır. Midye ya da diğer bir deyişle midye dolma da bu sınıfa girmekte ve ülkemizde bol miktarda tüketilmektedir. Ancak bu ürün dikkatli tüketilmezse, istenmeyen sonuçlar ortaya koyabilmekte ve yaygın olarak midye zehirlenmesi yaşanabilmektedir. Midye nedir? Özellikle son yıllarda popülaritesini artıran ve günümüzde ülkemizin pek çok şehrinde satışa sunulan midye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabuktan meydana gelen yumuşakçalardır. Bivalvia sınıfında bulunan çoğu omurgasız midye olarak adlandırılırken, bazılarına istiridye denmektedir. Midyenin Türk Mutfağındaki yeri Çoğun insanın düşündüğünün aksine midyenin hayatımıza girişi yeni değildir. Türk yemek kültürüne uzun yıllar önce giren midye dolmanın gastronomi kültüründe yer alışı, Osmanlı Devleti dönemine denk gelmektedir. İstanbul’un Fethi’nin ardından midye dahil pek çok deniz ürünü, mutfağımızın bir parçası olmuştur. Günümüzde birçok insanın favori sokak lezzeti olarak tükettiği midyeler, oldukça yüksek protein miktarına sahiptir. Midye nasıl yapılır? Her geçen gün tüketim oranını artıran ve pek çok insan tarafından severek tüketilen midyenin nasıl yapıldığı ve içerisinde bulunan ürünler dikkat çekici olmaktadır. Özellikle ilk defa tadına bakacak insanlar için, bu kabuklu gıdanın içerisindeki malzemeler merak edilmektedir. Buna göre midye dolmanın içerisinde; temizlenmiş ve haşlanmış midye içi, pilavı için haşlanmış pirinç ile baharatlı iç pilav bulunmaktadır. Midye neden zehirler? Dikkatli tüketilmezse deniz ürünleri tüketiminden kaynaklı zehirlenmeler yaşanabilmektedir. Özellikle sıcak bölgelerde gıdaların daha hızlı bozulması ve bakteri sayılarındaki artış nedeniyle, bu tarz bölgelerde yaşayan kişiler son derece dikkatli olmalıdır. Midye gibi içerisinde bakteri barındıran ve nörotoksin salgılaması ile zehirlenmeye neden olan yiyeceklerin, doğru hijyenik koşullarda hazırlanması son derece önemlidir. Midye zehirlenmesinin belirtileri Söz konusu gıda zehirlenmesi olduğunda, hangi üründen kaynaklı olursa olsun ortak belirtiler bulunmaktadır. Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal en yaygın görülen zehirlenme belirtileridir. Ancak midyenin diğer gıdalara göre farklılık gösteren bazı belirtileri bulunmaktadır. İçerisinde yer alan bakteriler nedeniyle nörotoksin salgılayan midyelerden kaynaklı zehirlenme vakalarında; uyuşma, halsizlik ve bilinç kaybı gibi belirtiler görülebilmektedir. Herhangi bir gıda nedeniyle zehirlenen kişilerin şikayetleri genellikle 2 gün içerisinde geçmektedir. Bu süreçte bol su içmek önem arz etmektedir ama midyeden kaynaklı zehirlenme durumu yaşayan kişiler, salgılanan nörotoksin nedeniyle mutlaka hastaneye gitmelidir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.