TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#mayıs

mayıs haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, mayıs haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

27 Mayıs hangi burç? 27 Mayıs tarihinde doğanlar hangi burç? Haber

27 Mayıs hangi burç? 27 Mayıs tarihinde doğanlar hangi burç?

Astroloji eski zamanlardan bu yana merak uyandıran konular arasında yer alıyor. Astrolojiyi rehber olarak kullanan kişiler için artık astrolojik bilgilere ulaşmak çok kolay. 27 Mayıs tarihinde doğanlar için 27 Mayıs’ın hangi burç olduğunu derledik. Peki 27 Mayıs hangi burç? İşte 27 Mayıs tarihinde doğanların burcu ve özellikleri... Astrolojiye olan merak her geçen gün artıyor. Hangi burçtan olduğunu bilmeyenler doğdukları gün üzerinden hangi burç olduğunu araştırıyor. Eskiden burç yorumları için gazete ve dergilerin çıkmasını bekleyen kişiler şimdi internetten burçlar hakkındaki bilgileri hemen öğrenebiliyor. Bugün sizin için 27 Mayıs tarihinde doğanların hangi burç olduğunu derledik. Peki 27 Mayıs hangi burç? İşte 27 Mayıs tarihinde doğanların burcu ve özellikleri... 27 Mayıs Hangi Burç? 27 Mayıs tarihinde doğan kişiler hava grubu burçları içerisinde yer alan ikizler burcu olur. 21 Mayıs – 21 Haziran tarihleri arasında doğan bireyler ikizler burcu olur ve ikizler burcu özelliklerini taşır. İkizler Burcu Özellikleri İkizler burcu sonsuz merakı temsil eder. Konuşkan yapısıyla dikkat çeken ikizler burcu çevresi konusunda seçici değildir. Herkesle arkadaş olabilir. Herkesle her konu hakkında konuşma yeteneğine sahiptir. Seçici olmadığı için çoğu zaman arkadaşlıkları hüsranla sonuçlanır. Burçların özellikleri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterebilir. İşte ikizler burcu kadını ve ikizler burcu erkeği özellikleri... İkizler Burcu Erkeği Özellikleri İkizler burcu erkeği arkadaş canlısıdır. Cana yakın tavırları flörte yakındır. İkizler burcu erkeği flört ve arkadaşlık arası ilişkileri sever. Partnerlerini bu yönüyle zorlayabilir. Konuşkan bir yapıya sahip olan ikizler burcu erkeği kadınlarla kolayca arkadaş olabilir. İkizler burcu erkeği sıkılgandır, hayatında sürekli değişim arar. Bu yüzden bir maceradan başkasına sürüklenir ve 'Bunlar neden başıma geliyor?' diye yakınır. İkizler Burcu Kadını Özellikleri İkizler burcu kadını gezmeyi, eğlenmeyi, dedikodu yapmayı sever. Arkadaş ortamlarının arana kişisi ikizler burcu kadınıdır. Dedikodu yapılacaksa ikizler burcu kadını ile yapılır. Ama tavsiye verme konusunda ikizler burcu kadını iyi değildir. İkizler burcu kadını da ikizler burcu erkeği gibi çok çabuk sıkılır. İkizler burcu kadını yaşadığı en ufak bir şeyi büyüterek defalarca anlatır ve mağdur gözükmeyi sever. İkizler Burcunun Anlaştığı Burçlar Yay, Terazi, Kova İkizler Burcunun Anlaşamadığı burçlar Boğa, Oğlak, Yengeç 27 Mayıs’ta Doğan Ünlüler Levent BALIM (Levo) Devrim YAKUT Özgür ÇEVİK Gürkan UYGUN Necip MEMİLİ Cem ÖZKAN Güngör DİLMEN Tomris İNCER Mehmet OKUR Ayfer FERAY Feryal ÖZEL Harun ERDENAY Serhan ONAT HABER MERKEZİ

Kiralık konut artışında İzmir İstanbul’u solladı Haber

Kiralık konut artışında İzmir İstanbul’u solladı

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Özel bir emlak sitesinin mayıs ayında yaptığı ‘Kiralık Konut Talepleri’ anketinden ilginç sonuçlar ortaya çıktı.  Söz konusu emlak verilerine göre şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrasında kiralık konutlara talepte artış devam ederken, mayıs ayında konut arayanlarda kiralık konut arayanların oranı yüzde 52 ile ilk kez satılık konut aramalarının önüne geçti. Nisan ayında kiralık-satılık konut talep oranları yüzde 50-50 olmuştu. Fiyat değişimlerine bakıldığında ise 5 büyük ilde kiralık ve satılık konut fiyat değişiminde Ankara mayıs ayında öne çıktı. Yaz mevsiminin gelişi ile birlikte İzmir ise yüzde 16’lık aylık kiralık fiyat artışı ile mayıs ayında birinci sıraya geldi. İZMİR’İ BURSA İZLEDİ  Ankara’da yıllık satılık konut fiyat artışı yüzde 106 olurken, yıllık kiralık fiyat artışı ise yüzde 188 oldu. Ankara’yı yıllık satılık fiyat artışında yüzde 99 ve yıllık kiralık fiyat artışında yüzde 183 ile Bursa izledi. Antalya yüzde 25’lik yıllık kiralık fiyat artışı ile 5 büyük il arasında bu kriterde en sonda yer alırken, İstanbul yıllık satılık ve kiralık fiyat artışlarında ilk kez diğer illerin gerisinde kaldı. İstanbul yüzde 63’lık yıllık satılık fiyat artışı ile 5 büyük il arasında en sonda yer aldı. Aylık fiyat değişimlerine bakıldığında ise Antalya, hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarında bir önceki aya göre değişim göstermezken, yaz mevsiminin gelişi ile birlikte İzmir yüzde 16’lık aylık kiralık fiyat artışı ile mayıs ayında birinci sıraya geldi. İzmir’i yüzde 13’lük aylık kiralık fiyat artışı ile Bursa izledi. Emlak aranan ilçeler bazında ise Ankara’nın Çankaya, Mamak ve Sincan ilçelerine yönelik ilgi nisan ayından sonra mayıs ayında da devam etti. Ankara’nın üç ilçesi, Türkiye’de en çok konut aranan ilçeler olurken, onları, İzmir’in Buca ve Bursa’nın Osmangazi ilçeleri takip etti. ANKETE KATILANLAR NE DİYOR?  Ankete katılan ev sahipleri, yüzde 87,4 gibi oldukça yüksek bir oranda evini kiraya vermeyi düşünmediğini belirtti. Ev sahiplerinin evini kiraya verme kararını etkileyen faktörler arasında ise yüzde 44,9 ile ‘Finansal Getiri-Yüksek Kira Geliri’ cevabı öne çıktı. Evini kiraya verme kararını etkileyen ikinci faktör ise yüzde 12 ile ‘evin bakım ve onarım masraflarının azalması’ oldu. Ev sahiplerinin evini kiraya verme sürecinde yaşadığı en büyük endişe ise yüzde 41,7 ile ‘kiracılarının ödemelerini zamanında yapmama ihtimali’ oldu. Eve zarar verme ve hukuki süreçler ve anlaşmazlık ise evini kiraya vermeyi düşünenlerin yaşadığı diğer endişeler olarak sıralandı.

2023’te kaç tane şirket ve kooperatif kapandı? Haber

2023’te kaç tane şirket ve kooperatif kapandı?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 2023 Mayıs’a ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Mayıs ayında 2 bin 79 şirket daha kapandı ve yılın ilk 5 ayında toplam 7 bin 914 şirket kapanmış oldu. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 41, kapanan kooperatif sayısı yüzde 105,7 ve kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 49,8 arttı. Mayıs 2023'de, kapanan şirket sayısı 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 0,4, kapanan kooperatif sayısı yüzde 33,3 ve kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 138,5 yükseldi. 2023’ÜN İLK 5 AYINDA…  2023'ün ilk 5 ayında ise, 2022'in ilk 5 ayına göre kapanan şirket sayısı yüzde 4,2, kapanan kooperatif sayısı yüzde 4,7 ve kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 13,6 arttı. Öte yandan, mayıs ayında bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 9,4, kurulan kooperatif sayısı yüzde 31 oranında artarken; kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,3 azaldı. Mayıs 2023'de, Mayıs 2022'ye göre kurulan şirket sayısı yüzde 6,4, kurulan kooperatif sayısı yüzde 150,9 oranında artarken; kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,9 azaldı. 2023'ün ilk 5 ayında, 2022'in ilk 5 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 3,1, kurulan kooperatif sayısı yüzde 69,1 artarken; kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 8,1 azaldı. TOBB verilerine göre, Mayıs 2023'de şirket ve kooperatiflerin 3 bin 466'sı ticaret, 1.584'ü inşaat ve 1.430'u imalat sektöründe kuruldu. Mayısta kapanan şirket ve kooperatiflerin; 691'i toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 270'i inşaat, 256'sı imalat sektöründe yer aldı.  

Batur: Kadınların istihdamına öncelik veren belediyeyiz Haber

Batur: Kadınların istihdamına öncelik veren belediyeyiz

Konak Belediyesi ile İzmir Soroptimist Kulübü işbirliğinde gerçekleştirilen “Kız Kardeşler El Ele” projesinin kapanış töreninde konuşan Başkan Batur, kadın derneklerine proje getirmeleri için çağrı yaptı. Batur, “Kadın derneklerimize seslenmek istiyorum; Konak’ta proje için hazır bir belediye var. Kadın dostu bir belediye olarak, onların bize getirdikleri projeleri hayata geçirmek adın elimizden gelen katkıyı sunuyoruz” dedi. İSTİHDAMA ve KADINA YÖNELİK BİR PROJE Konak Belediyesi’nin Kemer’deki Gençlik Destek Merkezi’nde düzenlenen proje kapanış törenine Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’la birlikte İzmir Soroptimist Kulübü 2021-2023 Dönem Başkanı Şükran Karaok, Kız kardeşler El Ele Projesi Koordinatör Yardımcısı Ece Tekin Tansev, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu İzmir Bölge Sorumlusu Gül Gürses, İzmir Soroptimist Kulübü 2023-2025 Dönem Başkanı Beril İşçioğlu Özüner, İzmir Gazeteciler Cemiyeti önceki dönem Başkanı Misket Dikmen, kadın dernekleri ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, proje kapsamında eğitim veren uzman eğitmenler ve projede eğitim gören Konak Belediyesi semt merkezleri kursiyerleri katıldı. Konak Belediyesi’nin semt merkezlerine devam eden 36 kursiyerin yedi kategoride yedi hafta boyunca eğitim aldığı ve Doğuş Üniversitesi onaylı e-ticaret eğitim sertifikası almaya hak kazandığı projenin kapanış töreninde konuşan Başkan Batur, projenin tüm bileşenlerini, emeği geçenleri ve kurslara katılan kadınları yürekten kutladı ve “Kadınların istihdamıyla ilgili projelere özellikle öncelik veren bir belediyeyiz. Bu projede de bize cazip gelen en önemli unsur, istihdama ve kadına yönelik bir proje olmasıydı” dedi. ''SİVİL TOPLUM ÖNCELİĞİMİZ'' Başkan Batur, Konak Belediyesi’nin kadınlara yönelik çalışmalarını da özetlediği konuşmasında geçtiğimiz yıl kadın çalıştayı düzenlediklerini, Kadın ve Sosyal Politikalar Merkezi kurduklarını, Kadın Kooperatifini hayata geçirdiklerini hatırlattı. Konak Belediyesi’nin kadın dostu bir belediye olduğunu ve özellikle son dört yıldır kadın sivil toplum örgütlerinin projelerine öncelik verdiklerini vurgulayan Başkan Batur, kadın derneklerinin projeleri için hazır olduklarını söyledi. Başkan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Sivil toplumla yerel yönetimin en önemli, en güzel projelerinden bir tanesi gerçekleşti. Konak Belediyemizin önceliği, özellikle son dört yıldır sivil toplum örgütleriyle beraber proje yapmak. Kadın dostu bir belediye olarak, onların bize getirdikleri projeleri hayata geçirmek adın elimizden gelen katkıyı sunuyoruz. Tecrübeli ve yetenekli bir ekibimiz var. Buradan bir kez daha kadın derneklerimize seslenmek istiyorum; Konak’ta proje için hazır bir belediye var.” ''KADINLAR GELECEĞİMİZ'' İzmir Soroptimist Kulübü 2021-2023 Dönem Başkanı Şükran Karaok, kulüp olarak amaçlarının kadınların toplumdaki statülerini iyileştirmek olduğunu dile getirdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi:  “Kadınlar, çocuklar ve çevre konularında, farklı alanlarda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Hazırladığımız projelerle kadınların ve çocukların hayatında farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Amacımız kadınların toplum içindeki statülerini iyileştirmek. Bu dönemki mottomuz da çok güzel; ‘Gücümüz Birliğimiz Kadınlar Geleceğimiz’ diyoruz. Bu projeye de katılımı için başta Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a teşekkür ediyorum, bize çok büyük imkanlar sağladı. Ideasoft firmasına ve projede eğitim veren değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum.” E-TİCARET HAKKINDA Kızkardeşler El Ele Projesi Koordinatör Yardımcısı Ece Tekin Tansev de proje eğitimlerine dahil ettikleri e-ticaretin önemine değindi. Tansev, “Konak Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz projenin son dersini bugün tamamladık. Değerli hocalarımızın sunduğu iletişim ve farkındalık eğitimiyle kadınların güçlenmesi, istihdama katılmaları yönünde farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Kadınların talepleri doğrultusunda e-ticaret eğitimini de programımıza dahil ettik. Ülkemiz ekonomik anlamda zor bir dönem yaşıyor ve kadınlar iş bulmakta, işe yerleşmekte veya mevcut işleriyle günlük giderlerini karşılamakta güçlük yaşıyorlar. Diğer yandan ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımı gibi sorumluluklar da kadınlarda olunca evden çalışılabilecek alternatif iş arayışları öne çıktı. Dünyada da e-ticaret yöntemleri popüler konular. Biz de bu konuda kadınları teşvik etmek istedik” diye konuştu.  KADIN ODAKLI ÇALIŞIYORUZ Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu İzmir Bölge Sorumlusu Gül Gürses de İzmir’de Konak Belediyesi işbirliğiyle önemli bir projeyi gerçekleştirdiklerini ifade etti ve “Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu olarak kadın odaklı çalışıyoruz. İzmir’de de beş kulübümüz var. Konak Belediyesi işbirliğindeki Kız kardeşler El Ele Projesi kapanış töreninde olmaktan çok mutlu ve gururluyum. Katılımcı kadınlara çok yararlı olacağına inanıyorum. Tüm emeği geçenlere içten teşekkür ediyorum” dedi. ''HEP BERABER ÇALŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'' İzmir Soroptimist Kulübü 2023-2025 Dönem Başkanı Beril İşçioğlu Özüner ise önümüzdeki dönemde hep birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirterek, “Kadınların toplumdaki statüsünü yükseltmek için çalışan kulübümüzün bu projeyle kadınlara katkıda bulunduğuna inanıyorum. Tüm katılımcıların yolunun açık olmasını diliyorum. Önümüzdeki dönem hep beraber çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Proje kapanış konuşmalarının ardından katılımcılara sertifikaları verildi. HABER MERKEZİ  

İhracatta en yüksek mayıs ayı değerine ulaşıldı Haber

İhracatta en yüksek mayıs ayı değerine ulaşıldı

Mayıs ayında ihracatın yüzde 14,4 artışla 21,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Muş, "Bu, tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracat değeridir. İhracatımız büyümenin itici gücü olmaya devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu. TÜRKİYE EKONOMİSİ DAYANIKLI SEYRETTİ Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada da küresel ekonomide büyümenin düşük seyretmesi ve enflasyonun beklenenden daha kalıcı olmasının toparlanmayı kırılgan hale getirdiğine ve son dönemde finans sektöründeki çalkantıların beklentileri kötüleştirdiğine işaret edildi. Bu yılın başlarında enerji fiyatlarının 2022 yılındaki zirvelerin oldukça altında seyretmesinin ve Çin'in yeniden açılmasının küresel ekonomiyi olumlu etkilemesinin beklendiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "ABD ve Avrupa'daki bankacılık sorunları riskleri artırmıştır. IMF'nin nisan ayı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel büyümenin 2023 yılında yüzde 2,8 olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. IMF'nin 2023 yılı reel GSYH tahminlerine göre, Avro Bölgesi'nde yüzde 0,8, ABD'de yüzde 1,6 büyüme, İngiltere'de ise yüzde 0,3 daralma gerçekleşmesi öngörülmektedir. Küresel ölçekte İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri (PMI) endeksleri de ekonomik aktivitede ivme kaybına işaret etmekte olup, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde PMI endekslerinin eşik değer olan 50'nin altında kaldığı görülmektedir. Mayıs ayı verilerine göre söz konusu endeks değerleri, en büyük ihracat pazarımız olan Avro Bölgesi'nde 45,8'den 44,8'e; İngiltere'de 47,8'den 47,1'e; Almanya'da 44,5'ten 43,2'ye gerilemiştir. ABD'de ise 50,2'den 48,5'e düşüş söz konusudur. Ayrıca açıklanan son verilere göre Alman ekonomisi, üst üste iki çeyrek daralarak teknik olarak resesyona girmiştir." Açıklamada, küresel ekonomik aktivitedeki ivme kaybına ve yaşanan deprem felaketlerine rağmen Türkiye ekonomisinin 2023 yılında oldukça dayanıklı seyrettiğinin görüldüğü vurgulanarak, "2022 yılında yüzde 5,6 ile Orta Vadeli Program (2023-2025) tahmini olan yüzde 5'in üzerinde büyüyen Türkiye ekonomisinde, depremin olumsuz etkilerine rağmen 2023 yılı ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüme kaydedilmiştir" ifadesi kullanıldı. Olumlu büyüme performansının etkilerinin diğer makro göstergelerde de açıkça görüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "İstihdamda, mart ayında geçen yılın aynı ayına göre 1,5 milyon kişi artış gerçekleşmesi bu güçlü seyri destekler niteliktedir. Deprem felaketlerinin yaşandığı şubat ayında, aylık bazda yüzde 5,9 azalan sanayi üretim endeksi (mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış) hızlı bir şekilde toparlanarak mart ayında yüzde 5,5 artış göstermiştir. Mayıs ayında 51,5 olarak gerçekleşen Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), üst üste beşinci ay eşik değerin üzerinde kayıtlara geçmiştir. İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, mayıs ayında (mevsim etkilerinden arındırılmış) yüzde 76,3 ile 2023 yılının en yüksek değerini almıştır. Tüketici Güven Endeksi (mevsim etkisinden arındırılmış), mayıs ayında yüzde 4 artarak son 58 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştır. Ekonomik Güven Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4 artarak 103,7 değerini almış ve 2021 Eylül ayındaki 103,7 değeriyle birlikte son 62 ayın en yüksek değerine ulaşmıştır." Açıklamada, OECD verilerine göre, hizmet ihracatının 2023 yılı ilk çeyreğinde mevsimsellikten arındırılmış olarak bir önceki çeyreğe göre yüzde 18,1 arttığı, verisi açıklanan G-20 ülkeleri (13 ülke) içinde Türkiye'nin hizmet ihracatını en fazla artıran ülke olduğu belirtildi. OCAK-MAYIS İHRACATI 102,5 MİLYAR DOLAR OLDU Tüm bu verilerin yaşanan büyük deprem felaketi sonrası ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını gösterdiğine işaret edilen açıklamada, "Deprem felaketinin üretim ile tedarikte oluşturduğu olumsuzluklara ve küresel ekonomideki belirsiz sürece rağmen mayıs ayında ihracatımız yüzde 14,4 artışla 21,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Mayıs ayında gerçekleştirilen ihracatla tüm zamanların en yüksek mayıs ayı rakamına ulaşılmıştır. 2023 yılı ocak-mayıs döneminde ise ihracatımız 102,5 milyar dolara ulaşmıştır" ifadesi kullanıldı. ENERJİ İTHALATI YÜZDE 23,6 AZALDI Açıklamada, mayıs ayında ithalatın ise yüzde 16 artarak 34,3 milyar dolar olarak gerçekleştiği ifade edilerek, "Mayıs ayında toplam enerji ithalatı yüzde 23,6 azalarak 5,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Enerji ithalatındaki düşüşte, 2022 yılında enerji fiyatlarının gerilemesi önemli ölçüde etkili olmuştur. Son dönemde ithalatta izlenen artışta önemli bir etkisi olan altın ithalatı ise bir önceki yıla göre yüzde 114,1 artışla 3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca motorlu kara taşıtları ithalatı yüzde 113,6 artışla 2,9 milyar dolar, makine ithalatı ise yüzde 51,1 artışla 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" bilgisi verildi. AA

TÜİK’ten ‘sıfır fiyat’ açıklaması Haber

TÜİK’ten ‘sıfır fiyat’ açıklaması

SULTAN GÜMÜŞ KAYA  Mayıs ayı itibarıyla uygulanmaya başlanan bir ay ücretsiz ve bir yıl indirimli doğalgaz kararı enflasyon hesaplamasını değiştirildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs’taki enflasyon hesaplanmasında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ yöntemi uygulanacağını açıkladı. Ayrıca TÜİK, 2023 Haziran’dan başlamak üzere 2024 yılı Mayıs ayına kadar enflasyon hesaplamalarının 25 m³’ün üzerindeki doğalgaz kullanımı başına ödenen ortalama fiyat ile hesaplanacağını duyurdu. TÜİK’TEN GELEN AÇIKLAMA  TÜİK’in kamuoyuna yaptığı açıklama şu şekilde: “Avrupa genelinde artan enerji fiyatlarıyla başa çıkabilmek için geçtiğimiz yıl içerisinde birçok Avrupa Birliği ülkesinin hane halklarının desteklenmesine yönelik benzeri tedbirler almış olması nedeniyle Eurostat 16 Aralık 2022 tarihinde bu konuya özel bir metodolojik doküman yayımlamıştır. Gerek Eurostat ile gerçekleştirilen yazışmalar, gerek Eurostat tarafından yayınlanan ilgili dokumanın incelenmesi neticesinde, 2023 yılı Mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğalgaz için 'sıfır fiyat' (zero price) yöntemi uygulanacaktır. Eurostat'ın bu konuda almış olduğu karar, TÜFE hesaplamalarında esas alınan fiyatın, tüketiciye doğrudan yansıyan fiyat olması temel prensibine dayanmaktadır.” ZAM PAZARLIĞINA ETKİSİ NE OLACAK?  TÜİK açıklamasında, doğalgazın enflasyon hesaplamalarındaki ağırlığından kaynaklı olarak Mayıs’ta düşüş gerçekleşeceğini belirtti. Ancak doğalgaz indiriminin bitmesiyle beraber yılsonuna doğru enflasyonun kuvvetli şekilde artacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesinde etkili olacak doğalgaz faturalarının enflasyona yansıtılmaması, Temmuz ayında yapılacak asgari ücret görüşmelerinde zam pazarlığına etki edecek.  

Denizli'de milli otomobil Togg ilgi odağı oldu Haber

Denizli'de milli otomobil Togg ilgi odağı oldu

Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili Togg, Denizli’nin Çameli ilçesinde vatandaşlarla buluştu. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde Çameli Kapalı Pazar Yeri önünde sergilenmeye başlayan Anadolu kırmızısı Togg, büyük beğeni topladı. Yerli ve milli otomobili görmek için toplanan 7’den 7’ye her yaş grubundan vatandaşlar, incelemede bulunmak ve fotoğraf çektirmek için adeta birbiriyle yarıştı. Bagajından motoruna, döşemesinden kullanılan teknolojiye kadar aracın tüm aksamlarını inceleyen vatandaşlar, Togg’un yapımında emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. ''BU GURUR HEPİMİZİN'' Togg’un sürücü koltuğuna oturan ve eşi İlkin Arslan ile birlikte şehir turu atan AK Partili Belediye Başkanı Cengiz Arslan, “Türkiye Yüzyılı’mızı temsil eden eserlerden biri olan Togg, ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun. Bu gurur milletimizin. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. ''TÜM DÜNYAYA GÖSTERDİK'' Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili Togg’u Çameli’nde görmekten dolayı gururlu ve mutlu olduklarını kaydeden Başkan Arslan, “Yerli ve milli otomobilimizi bugün ilçemizde gördüğümüz için çok mutluyuz. Bize bu sevinci yaşatan Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’a çok teşekkür ederiz. Devletimiz yerli ve milli gerçekten çok güzel bir aracı yapmış. Türkiye’nin bunu yapabildiğini tüm dünyaya gösterdik. Aracı yakından canlı canlı görünce de ne kadar kaliteli bir otomobil olduğunu anlayabiliyorsunuz” diye konuştu. İHA

19 Mayıs coşkusu Manisa'da kutlandı Haber

19 Mayıs coşkusu Manisa'da kutlandı

Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattığı tarih olan 19 Mayıs 1919’un 104’üncü yılı düzenlenen törenle kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için ilk tören Cumhuriyet Meydanındaki Milli Egemenlik Anıtına Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürü Yunus Öztürk’ün çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhuriyet Meydanında Manisa Valiliği tarafından düzenlenen kutlama programına geçildi. Törenlere Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, daire müdürleri, sporcular ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. ''MESELE MEMLEKETSE YAŞIMIZ HEP ON DOKUZ'' Törende konuşma yapan Manisa İl Gençlik ve Spor Müdür Yardımcısı Güler Sökmen, “19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'da, millet egemenliği ve tam bağımsızlığımız için yaktığı meşalenin, heyecanını ve coşkusunu, Cumhuriyetin 100. yılında aynı ruh ve heyecanla yaşamaktayız. Gençlik ve Spor Bakanlığımızca Bu yıl tüm yurtta ‘Mesele memleketse yaşımız hep on dokuz’ temasıyla bayramımızı kutluyoruz. İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs gününün sizlere armağan edilmesi Gazi Mustafa Kemal’in sizlere verdiği değerin ve duyduğu güvenin bir göstergesidir. Mesele memleketse Türkiye'nin geleceğe olan yürüyüşünde bilim, spor, sanat ve hayatın tüm alanlarında daha güçlü ve daha mutlu bir Türkiye hedeflerine siz gençlerimizle ulaşacağız. Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Mesele memleketse, bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur. Bu duygu ve düşüncelerle, cumhuriyetimizin kurucusu ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; siz gençlerimizin bayramını kutluyorum” ifadelerini kullandı. Törende, Atatürk’ün gençliğe hitabesi ve gençliğin Atatürk’e cevabı ise Halit Görgülü Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından seslendirildi. Manisa İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesindeki halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından tekvando, judo, güreş ve cimnastik gösterileri ise büyük beğeni topladı. Törenin ardından meydanda oluşturulan spor panayırı ise Manisa protokolünden ve Manisalılardan büyük ilgi gördü. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.