TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Marmara Bölgesi

Marmara Bölgesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Marmara Bölgesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Marmara hafta sonu soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giriyor Haber

Marmara hafta sonu soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giriyor

Bölgede cuma günü yaklaşık 17 ila 18 derece arasında olması beklenen hava sıcaklığının, Balkanlardan gelecek soğuk hava kütlesiyle 8-9 derece kadar düşeceği; kuzeybatı tarafında kar, İstanbul'da ise yağmurun etkili olacağı tahmin ediliyor. "Sis ve buzlanma görülebilir" İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi ve meteoroloji mühendisi Dr. Güven Özdemir, Marmara Bölgesi'nde bu günlerde lodosun etkili olduğunu belirterek, az da olsa yağışların yaşandığını söyledi. Bölgenin çarşamba ve perşembe günü yüksek basıncın etkisi altında olacağını dile getiren Özdemir, "Bundan dolayı sis ve buzlanma görülebilir. Perşembe gününden itibaren tekrar lodosu güneyden, Afrika üzerinden alacağız." diye konuştu. Özdemir, lodosla birlikte cuma günü İstanbul'da hava sıcaklığının 13-17 dereceye kadar çıkacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Cuma akşamından itibaren rüzgarın kuzeye dönmesiyle sıcaklıklar hızla düşmeye başlayacak. Sıcaklıklar 8 ila 9 derece düşecek. Soğuk hava kütlesi Marmara Bölgesi'ne Karadeniz ve Balkanlar üzerinden geliyor. Yeni sistemle cumartesi, pazar ve pazartesi yağış olacak. Marmara Bölgesi'nin deniz seviyesinde bulunan alanlarında karla karışık yağmur, zaman zaman da kuvvetli yağış almasını bekliyoruz. Edirne ve Kırklareli'nde kar yağışı bekliyoruz. Yüksek kesimlerde Anadolu'ya doğru gittikçe kar yağışı daha artacak. İstanbul'da kar yağışı 4 derecenin altına düştüğü zaman az da olsa görülme ihtimali olabilir." Ocak sonunda kar yağışı ihtimali Salı gününden itibaren Marmara Bölgesi'nin tekrar yüksek basınç etkisi altına gireceği, buzlanma ve don yaşanacağı, sisin etkili olacağı uyarılarında da bulunan Özdemir, yağışın İstanbul'daki barajlarda su seviyesini artıracağına dikkati çekti. Bölgeye yağan her bir damlanın önemli olduğunu anlatan Özdemir, İstanbul'da ocak ayı sonunda kar ihtimalinin yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Marmara'da nisan yağışlarında artış yaşandı Haber

Marmara'da nisan yağışlarında artış yaşandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, Marmara Bölgesi'nde nisan ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 51,9 milimetre olarak gerçekleşti. Bölgeye geçen yıl nisanda 49,6, bu yılın aynı döneminde ise 94,5 milimetre yağış düştü. Nisanda, Trakya ve Balıkesir'de yağışlar yüzde 100'den fazla artış gösterdi. Ayrıca Kırklareli'nde son 63 yılın, Edirne ise son 41 yılın en yüksek nisan ayı yağışı kayıtlara geçti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, 2022'nin ikinci döneminden itibaren Türkiye'de şubat ayının sonuna kadar kuraklık yaşandığını söyledi. "ALÇAK BASINÇ BOL YAĞIŞ BIRAKTI" Aynı süreçte yağışların Marmara Bölgesi'nde de azaldığını belirten Toros, "Bu dönemde baraj doluluk oranı son derece düşük seviyelere ulaştı. Geçtiğimiz martta yağışlı dönemler, Marmara Bölgesi'nde son derece etkili oldu ve bu yağışlı dönemler nisan ayında da kendini hissettirdi. Nisanda ülkemiz uzun süre alçak basınç alan etkisinde kaldı, bu durum bol miktarda yağış bıraktı" değerlendirmesinde bulundu. Prof. Dr. Toros, nisan ayında Marmara Bölgesi'nde yağışların normal seviyesine göre yüzde 82, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 91 arttığının altını çizerek, şu bilgileri aktardı: "Yağışların artması hem ülkemiz hem de bölge için son derece sevindirici bir haber. İstanbul'da barajlardaki seviye, ocak ayında yüzde 28'lere düşmüştü. Şu anda barajlardaki seviyenin yüzde 50'lere ulaşması son derece sevindirici. Marmara Bölgesi'nde barajlardaki su seviyesi, suyu idareli kullandığımız, tasarruf yapmaya devam ettiğimiz takdirde bu yılı rahat bir şekilde atlatacağımızı gösteriyor. Anadolu'nun bazı bölgelerinde hala su sıkıntısı var. O bölgelerdeki çiftçilerimiz, suyu daha verimli kullanmalı, daha az su ihtiyacı olan bitkileri ekmelidir. " "ÇİFTÇİLERE UYARI" Toros, su sıkıntısı olan bölgelerde çiftçilere ayrıca damlama, sızma gibi teknolojik yöntemleri kullanarak, daha az su tüketmelerini tavsiye etti. Önümüzdeki günlerde de Türkiye'de yağışların görüleceğine işaret eden Toros, "Ülkemiz yeni bir alçak basınç etkisi altına giriyor. Bu alçak basınç alanında, ülkemize bol miktarda yağışın meydana geleceğini ve doğanın suyla buluşacağını tahmin ediyoruz." dedi. AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.