TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kolonoskopi

kolonoskopi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kolonoskopi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır? Haber

Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır?

Sağlık söz konusu olduğunda karşımıza çıkan kavramlardan biri olan kolonoskopi, pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Kolonoskopi nedir ve nasıl yapılır sorularının cevaplarını sizin için derledik. Kolonoskopi nedir? Kolonoskopi; uç kısmında bir kamera ve ışık olan, farklı yönlere bükülebilen ve boyutu yaklaşık olarak birinsanın parmağı kadar olan tıbbi bir cihazdır. Bağırsak ile ilgili yakınma ya da çeşitli bulguların incelenmesi gerektiğinde kolonoskopi yöntemine başvurulur. Kolonoskopi aracılığı ile ayrıca kolon ve rektum kanseri için tarama da yapılır. Kalın bağırsağı incelemeye yarayan kolonoskopi cihazı ile vücudun makat kısmından başlayarak muayene işlemi gerçekleştirilir. Kolonoskopi nasıl yapılır? Hastanın kolonoskopi cihazı ile muayene edilebilmesi için iki bacağını da göğüs bölgesine çekecek şekilde, sol yan kısmına doğru uzanması gerekir. Bu yatma pozisyonunun oluşturulması ile anestezi hekimi tarafından hastaya yüzeysel anestezi uygulanır. Hasta bu sayede derin bir uykuya dalar. Anestezinin tam olarak etki ettiğinden emin olunduktan sonra, kolonoskopi işlemi başlar. Hekim kontrolünde gerçekleşen işlemde; öncelikle cihaz kalın bağırsağın rektum kısmına (son kısım) doğru ilerletilir. Kolonoskopi ile bölgeye hava verilir ve bağırsaklar şişirilir. Bu sayede bağırsağın iç yüzeyi görünür hale getirilir. Kolonoskopi cihazı ile ileri geri şeklinde itme hareketi yapılır ve ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim noktasına kadar olan bağırsağın bütün bölümleri incelenir. Böylelikle anormal olan bir durum saptanırsa müdahale edilir. Ortalama 20 ila 30 dakika arasında süren bu işlem sonrasında, kalın bağırsaktan ince bağırsağa geçilir. Tüm bu işlemlerin sonrasında ince bağırsak incelenir ve burada terminal ileum (ince bağırsağın son kısmı) da gözlemlenir. Gerekli görülmesi durumunda bağırsağın farklı yerlerine biyopsi de uygulanabilir. Kolonoskopi yapılması gerekebilecek hastalıklar Hastanın şikayetleri dinlendikten ve uygun teşhis koyulduktan sonra, kolonoskopi cihazı ile kontroller sağlanabilir. Kolonoskopi ile müdahale gerektirecek hastalıklar şu şekilde sıralanabilir: Kanser Karında bitmeyen ağrı Kabızlık (Kronik) İshal (Kronik) Kansızlık, anemi ya da demir eksikliği (Açıklanamadığı durumlarda) Rektal kanama Kilo kaybı (Sebebi açıklanamadığı durumlarda).  BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Odaklanma sorununu dikkat eksikliği ile karıştırmayın!

Tüm kanser türleri arasında görülme sıklığı 3'üncü sırada Haber

Tüm kanser türleri arasında görülme sıklığı 3'üncü sırada

Erken teşhisin tedavi sürecini olumlu etkilediğini ifade eden Op. Dr. Özgür Çavdaroğlu “Kolorektal kanseri, eğer polipken yani henüz kanserleşmemişken teşhis edilirse, tedavi başarısı çok daha yüksek seviyede olmaktadır. Eğer kanser geliştiyse bu ameliyatı açık ve kapalı yöntemlerle yapabiliyoruz. Kapalı yöntemde, Laparoskopik ve Robotik cerrahi yöntemlerini başarıyla uyguluyoruz. Ege bölgesinde bu alanda önemli deneyime sahip hekimlerden birisi olarak (Çekum) yani kalın bağırsağın sağ tarafında görülen kolon kanserinde, Robotik Sağ Hemikolektomi (kalın bağırsağın sağ tarafının alınması) yöntemi uyguluyoruz” diye konuştu.  ROBOTİK CERRAHİ, BİR ÇOK AVANTAJ SUNUYOR Robotik cerrahinin hem hastalara hem de hekimlere birçok avantaj sağladığını söyleyen Op. Dr. Özgür Çavdaroğlu şu bilgileri verdi: “Robotik cerrahi ya da robot yardımlı cerrahi, küçük kesilerden girilerek bazı ameliyatların gerçekleştirilmesi işlemidir. Hem hasta hem de cerrah için avantajları olan robotik cerrahide, el bileğini model almış kollar yardımıyla yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görüntülerin eşliğinde cerrahi müdahale yapılmaktadır. Bu robotik sistemin üzerinde yer alan kollar, 7 kademeli serbest hareket etme özelliğine sahip küçük aletler olarak tanımlanabilir.  İnsan eliyle yapılabilen manevralar kısıtlıyken robot kolları 540 derecelik açılarla hassas bir şekilde operasyon yapma imkanı sunar. Böylece daha dar ve küçük alanlara ulaşabiliriz. Robotik cerrahide el titremesi ortadan kalkar ve riskli bölgelerde oluşabilecek hataların da önüne geçilmiş olur.  Geleneksel yöntemlere göre daha fazla hassasiyet, esneklik ve kontrol sağlayan bu teknoloji hekim hatasını en aza indirir. Küçük kesi ile gerçekleştirilen operasyon hastanın vücudundaki travma ve kanamayı da en aza indirger. Böylelikle hastanın iyileşme ve normal yaşamına dönme süresi de kısalır. Ameliyat sonrasında hasta ve hasta yakınları açısından avantaj sağlar ve operasyon başarısını da artırır.” ÇEVRESEL FAKTÖRLER BELİRLEYİCİ OLUYOR  Kalın bağırsak kanserinde çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarının belirleyici olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Özgür Çavdaroğlu, “Kalın bağırsak kanserine yüzde 10 genetik, yüzde 90 ise çevresel faktörler neden olur. Aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, alkol, sigara kullanımı, işlenmiş gıdalar ve kırmızı etin çok tüketilmesi ve ileri yaş gibi nedenler bu kansere neden olmaktadır. Sebze ağırlıklı Akdeniz tipi beslenme ise bu kanser türünden korunmak için çok önemlidir” dedi. Op. Dr. Özgür Çavdaroğlu, 70 yaşındaki Behiç Gökman'ın Robotik kolorektal kanseri ameliyatıyla eski sağlığına kavuştuğunu söyledi. HABER MERKEZİ  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.