TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Köfte

Köfte haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Köfte haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türk mutfağının vazgeçilmezi Ekşili köfte nasıl yapılır? Haber

Türk mutfağının vazgeçilmezi Ekşili köfte nasıl yapılır?

Canınız ekşili lezzetler mi çekti? Bugün ne yesem diye mi düşünüyorsunuz? Çok fazla düşünmenize gerek yok. Bu tarif buram buram anne eli kokuyor. 500 gram kıymanız e bir de limonunuz varsa koşun ekşili köfte yapmaya. Bu tarif yaz kış araştırılıyor. Bu eşsiz lezzetin sofraları süslemesini isteyen herkes ekşili köfte nasıl yapılır diye araştırırken bizler de ekşili köfte tarifini sizler için derledik. Gelin birlikte pişirelim… EKŞİLİ KÖFTE MALZEMELERİ Köftesi için Kıyma (500 gram) Soğan (1 adet) Pirinç ( Yarım çay bardağı) Pirinç ( 1 çay kaşığı) Tuz (1 çay kaşığı) Karabiber Pulbiber Un ( Yarım su bardağı) Köfte harici malzemeler: Ayçiçek yağı (2 yemek kaşığı) Patates (1 adet) Havuç ( 1 adet) Sarımsak (1 diş) Domates Salçası (1 yemek kaşığı) Su ( 8 bardak) Su Kekik (1 çay kaşığı) Karabiber (1 çay kaşığı) Tuz (1,5 çay kaşığı) Limonun köfteyle buluştuğu nokta (Terbiyesi için) Yumurta sarısı (1 adet) Limon suyu (1 adet) Yoğurt (3 yemek kaşığı) EKŞİLİ KÖFTE NASIL YAPILIR? Öncelikle köftemizi hazırlayalım. Bunun için 500 gram kıymayı, yıkanmış pirinç, suyu sıkılmış soğan ve baharatlarla birlikte bir kaseye alıp yoğuralım. Yoğurduğumuz kıymadan parçalar alıp irili ufaklı büyüklükte köfteler oluşturun. Aynı zamanda başka bir kaba ya da tepsiye un dökelim. Daha sonra hazırladığımız köfteleri una bulayalım. Havuç ve patatesleri de küp küp doğrayalım. Ayçiçek yağı ile sarımsak patates ve havuçları kavuralım. Salça ekleyip biraz daha kavuralım. Tencereye 8 bardak suyu ekledikten sonra kapağı kapalı olacak şekilde pişmeye bırakalım. Kaynadıktan sonra köfte harici malzemeler listesinde yazılı olan baharatları ekleyelim ve hazırladığımız köfteleri kavurduğumuz sebzelerin üstüne ekleyelim. Ekşili köfteyi pişmeye bırakalım. Pişirdikten sonra yumurta sarısı, limon ve yoğurdu çırparak elde ettiğimiz terbiyeli karışımı yemeğin suyundan bir kepçe aldığımız suyla karıştırıp tencerenin içine ekleyelim. Son olarak kısık ateşte 10 dakika pişirelim. Şimdiden afiyet olsun. EKŞİLİ KÖFTE HANGİ YÖREYE AİTTİR? Türk mutfağının olmazsa olmaz yemeği, sofralara bayram havası katan yöresel mi yöresel ekşili köfte tarifi birçok vatandaş tarafından araştırılırken gerçek gurmeler ekşili köftenin hangi yöreye ait olduğunu da araştırıyor. Araştırmaların sonucu ise doğu bölgesine ait olduğu yönünde. Evet bu bilgi doğru. Ekşili köfte Gaziantep yöresine ait bir yemektir.

Dünya’da en zengin köfte çeşidi Türk mutfağında Haber

Dünya’da en zengin köfte çeşidi Türk mutfağında

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gastronominin duayen isimlerinden dünyaca ünlü yiyecek ve içecek danışmanı Osman Serim, Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün konuğu oldu. Üniversitenin uygulama mutfağında gerçekleştirilen “Orta Asya’dan Orta Avrupa’ya; Türk Mutfağının 2 Bin Yıllık Yolculuğu” isimli seminere İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Karaçanta, Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Komesli, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç ve çok sayıda davetli katıldı. Türk Mutfağının 2 bin yıllık tarihini anlatan Osman Serim, “Mutfak, bir milleti tanımlayan bayrak, dil ve kültür kadar önemli bir unsurdur. Türkler, göçer bir toplumdur. Bu nedenle tarım yapacak vakti yoktu. Mutfağın en önemli kaynağı da et oluyor. Gıdayı muhafaza edemezseniz ayakta kalamazsınız. Eti, kendi yağında kavurarak kurutuyorlar. Türk mutfağı, en pratik mutfaktır. 2 bin yıllık geçmişine baktığımız zaman Türk mutfağının iyi bir koleksiyoner olduğunu görüyoruz. 2 bin yıl önce ne yeniliyorsa bugün de aynı şekilde o yiyecek ve içecekler tüketiliyor” dedi. “5 FARKLI DÖNEM VAR” Türklerde bitkilerin kurutularak yapıldığı aktarlık geleneğinin olduğunun da altını çizen Serim, “Türk mutfağının 5 evresi vardır. Bunlar Orta Asya’ya gelinen ‘Göçer Dönem’, Orta Asya’dan Afganistan ve Arap coğrafyasına girişi kapsayan ‘Büyük Yolculuk’, Anadolu coğrafyasına girişle birlikte ‘Türk Mozaiği’, Osmanlı Devleti’nin ‘İmparatorluk’ dönemi ile son olarak ‘Cumhuriyet’ dönemidir. Türkler, göçer toplum olarak her geçtiği toplumdan bir şeyler almış ve bir şeyleri de o coğrafyalara bırakmıştır. 2 bin yıllık süreç böyle ilerlemiştir” diye konuştu. “KÖFTE SAYISI ARTIYOR” Dünyada en fazla köfte çeşidinin Türk mutfağında olduğunu belirten Osman Serim, “Türk mutfağının en yaygın yiyeceklerinden bir tanesi köftedir. Özellikle Osmanlı Devleti’nin hakim olduğu topraklara bakıldığında, bugün hala o coğrafyalarda çok sayıda köfte çeşidinin olduğunu görebilirsiniz. ‘Türkiye’nin Köfteleri’ isimli kitabımı yazarken 86 farklı köfte çeşidi vardı. Her geçen gün köfte çeşitleri artıyor. Şimdi bu sayı 100’ü geçer. Mutfakların gelişmesi durmaz. Hayatımıza fast-food kültürü girdi. Türk mutfağını dünyaya tanıtıyoruz. Bunu da Türk mutfağının fast-food’u olarak kabul edilen döner ve lahmacun gibi yiyecekler ile yapıyoruz” şeklinde konuştu. Seminerin ardından gerçekleştirilen kokteyl ve fotoğraf çekimi ile etkinlik sona erdi. İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.