TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kış

kış haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kış haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tunceli aynı anda iki farklı mevsimi yaşıyor Haber

Tunceli aynı anda iki farklı mevsimi yaşıyor

Türkiye'nin genelinde bahar ayları kendini iyiden iyiye gösterirken, Tunceli'de ilginç bir durum yaşanıyor. Aynı anda iki mevsimi deneyimleyen birkaç ilçe bulunuyor. Yüksek rakımlı Pülümür ve Ovacık ilçelerinde kar yağışı devam ederken, Çemişgezek ilçesinde ise bahar esintileri hissediliyor. Keş aylarının zorlu geçtiği kentte, vatandaşlar bu duruma alışmaya başladı. Pülümür ilçesinde yaşayan Nazım Tanık, bu yıl kar yağışının geçmiş yıllara göre daha az olduğunu belirtti. Tanık, "İlkbaharın gelmesine az bir süre kala ilçemiz beyaz örtüyle kaplandı. Mazgirt, Çemişgezek ve Pertek ilçelerinde badem ağaçlarının çiçek açtığını gördük. Kar yağışı bizim için her zaman önemlidir çünkü doğamızda yaban hayatı, barajlar ve su kaynakları genellikle kar ve yağmurdan beslenir. Bu nedenle kar yağışı bizim için çok önemli. İnşallah önümüzdeki yıllarda beklenen kar yağışı yoğun bir şekilde gerçekleşir" şeklinde konuştu. Tarık Dursun adlı vatandaş, ilçelerinde geçmiş yıllarda ocak ve şubat aylarında metrelerce kar yağdığını ancak son yıllarda kar yağışının azaldığını ifade etti. Dursun, "Dönem dönem belli aralıklarla kar yağdı ancak bu kar yağışı azaldı. Mart ayındayız ve ilçemize kar yağdı, oysa şu anda Çemişgezek'te badem ağaçları çiçek açarken biz burada karla yüz yüze kaldık. Bu azalan kar yağışını aslında iklim değişikliğine bağlıyoruz. Azalan kar yağışı yer altı ve yer üstü sularının azalmasına neden oluyor, bu da doğamız için kötü bir durum. Sonuç olarak, hayvancılık ve arıcılığı etkiliyor, yeterli miktarda ot ve çiçek olmuyor, bu da verimi düşürüyor. Umarım Mayıs ayında yağmur yağar ve bu denge sağlanır. Pülümür ve Munzur çayı, doğamız için olmazsa olmazımız. Umuyorum ki gelecek yıllarda doğanın eski dengesine kavuşması için gerektiği zaman kar yağışı gerçekleşir" şeklinde konuştu. Zeynep Eslem Çelebi, aynı anda iki mevsimi yaşamanın ayrıcalığını vurgulayarak, "Tunceli'nin bazı ilçelerinde kar yağıyor, ancak Çemişgezek ilçemizde çiçekler açıyor. Bu durum kentimizin doğal güzelliklerinin ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Karın yağdığı yerlerde çiçekler açıyor, aynı anda farklı iklimler yaşanıyor. Bu gerçekten çok güzel bir görüntü. Burada çiçekler açarken orada kar yağıyor. Aynı anda 2 farklı iklim yaşanıyor. Bence bu çok güzel. Sizlere de buraları görmeyi tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu. Bahar havası yaşadıklarını ifade eden Bayram Ekici ise, "Güzel Tunceli'mizin diğer ilçelerinde yoğun kar yağışı olsa da, Çemişgezek ilçemizde insanlar piknik havası yaşıyorlar. İnsanlarımız pikniğe gidiyor. Badem ağaçlarımız çiçek açtı. Yani Tunceli'de 2 mevsimi birlikte yaşıyoruz. Tunceli gerçekten doğal anlamda güzel bir kentimiz. Tunceli'mizi çok seviyoruz" dedi. Yöre sakinlerinden Hüseyin Balcı ise, "Tunceli'nin Ovacık ve Pülümür ilçelerinde kar yağışı etkili olmasına rağmen, Pertek ve Çemişgezek ilçelerimizde baharı yaşıyoruz. Badem ağaçlarımız çiçekler açtı. Çemişgezek ilçemizde bahar havasını yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hakkari'de kardan evlere yoğun ilgi Haber

Hakkari'de kardan evlere yoğun ilgi

Yüksek rakımlı dağları ve uzun süre yerde kalan kar örtüsüyle kış sporlarının merkezi haline gelen Hakkari'de, kış ve doğa turizminin geliştirilmesi amacıyla Valilik ve Belediye tarafından düzenlenen "5. Kar Festivali" sürüyor. Kentteki 2 bin 800 rakamlı kayak merkezinde dün başlayan festival, folklor gösterileri, halaylar, paraşüt gösterisi, konser ve kayak aktiviteleriyle renkli görüntülere sahne oluyor. Etkinliğe katılan binlerce vatandaşın eğlenceli anlar yaşadığı festival alanında, İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde dağcılık eğitimi alan 10 jandarma personelinin 1,5 günde yaptığı 2,5 metre yüksekliğindeki 2 iglo ilgi gördü. İçinde kardan oturma alanı bulunan, mum yakılan ve girişine de Türk bayrakları yerleştirilen iglolar, festivalin en çok sevilen bölümlerinden oldu. İglolarda oturan, önünde fotoğraf çeken vatandaşlar, jandarma personeliyle sohbet etti, çalışmaları hakkında bilgiler aldı. "Hakkari kış sporlarının merkezi" Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, AA muhabirine, kayak merkezindeki ziyaretçilerin güvenliğini sağlamak ve yaşanabilecek olumsuzlukları önlemek üzere Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timinin görev başında olduğunu söyledi. Bu tür etkinliklerin kent için önemli olduğunu anlatan Çelik, şunları kaydetti: "JAK timlerimiz etkinliğe renk katmak için iglo yaptı. Burada komando timlerimiz de var. Onlar her türlü hava şartında hayatta kalmak için öğrendikleri tecrübeyi iglo yaparak bize gösterdiler. İçi çok güzel. Oturma yerleri var. İki mum eşliğinde içinde sıcaklık 10-15 derece fark ediyor. Hakkari'de öğrenilen tecrübe, herkese birbirleriyle paylaşmaları için bir ortam hazırladı. Kar festivalimiz de buna zemin oluşturdu. Emeği geçen herkese, dışarıdan gelen misafirlerimize, hemşerilerimize teşekkür ederim. Basına da çok teşekkür ederim. Bu organizasyonu sizlerin sayesinde tüm Türkiye'ye duyuracağız. Hakkari'de kayak var. Hakkari, kış sporlarının merkezi. Herkesi buraya bekliyoruz." Katılımcılardan doktor Saadet Nur Sena Öztekin de festivalin çok eğlenceli geçtiğini dile getirerek, "Hakkari için muhteşem bir kazanç. Bize bu imkanı tanıyanlara teşekkür ederim. Biz de iglonun içine girip fotoğraf çekeceğiz. Etkinliğe renk katmış. Kayak yapıp, yamaç paraşütü gösterisini izleyeceğim. Burası tek kelimeyle beyaz inci." diye konuştu. Van'dan gelen Yunus Emre Durur ise organizasyonun şu ana kadar yapılan arasında en iyisi olduğunu belirtti. Durur, "Festival çok canlı geçiyor. Çok fazla etkinlik var. Çok memnun kaldık. Jandarmanın yaptığı iglo çok güzel bir örnek. Bunu yapan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim." dedi. Erzurum'dan gelen Mustafa Şimşek de herkesi Hakkari'ye beklediğini dile getirerek, "Jandarmamız da kardan ev yapmış. Çok beğendim. Burayı da çok beğendim." ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde kış hazırlıkları tamamlandı Haber

Deprem bölgesinde kış hazırlıkları tamamlandı

6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen yerleşim yerlerinden olan ilçede 1180 bina yıkıldı, 957 kişi hayatını kaybetti. İlçede barınma sorununun çözümüne yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında 5 mahallede konteyner kent kurulurken kırsal mahallelere de 1816 konteyner kurulumu gerçekleştirildi. Bir yandan kalıcı konutların inşasının sürdüğü ilçede diğer taraftan da konteynerlerde barınan afetzedelerin yaklaşan kış mevsiminden olumsuz etkilenmemesi için AFAD koordinesinde gerekli çalışmalar yapıldı. Merkezdeki okullar, oyun parkları, mobil çarşı, cami, hastane, su deposu, atık su arıtma tesisi, lojistik depo ve spor alanlarında bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirildi. Yağışlardan olumsuz etkilenmemesi için 25-30 santimetre yukarı kaldırılan konteynerlerin kapı ve pencereleri de bakımdan geçirildi. Kırsal mahallelerdeki konteyner sakinlerine ise radyatör tipi ısıtıcı, battaniye ve uyku matı dağıtıldı. Türkoğlu Kaymakamı Mustafa Nevzat Mercan, AA muhabirine, 6 Şubat depremlerinin ardından afetzede vatandaşların kış şartlarından olumsuz etkilenmemesi adına başlatılan çalışmaların tamamlandığını belirtti. Bu kapsamda ihtiyaç sahibi 6 bin aileye yaklaşık 5 bin ton kömür dağıtımı yapıldığını aktaran Mercan, ilçede oluşturulan konteyner kentler ve kırsal mahallelerdeki konteynerlerin de tamamının kış şartlarına uygun hale getirildiğini ifade etti. Mercan, şöyle konuştu: "Konteyner kentlerimizde nasıl yaz için gölgelikler yaptıysak kışın gelmesiyle birlikte de kış hazırlıklarımıza da ivedi bir şekilde başladık. Bu kapsamda konteyner kentlerimizdeki bütün konteynerlerimizin üstü yağmur ve kardan etkilenmemesi için branda ile kaplandı. Konteyner kentlerimizdeki tüm konteynerlerde klima bulunduğu için vatandaşlarımızın hiçbirini soğuğa ve yağmura mahkum etmeyeceğiz. Biz hazırlıklarımızı tamamladık, elektrikli ısıtıcılarımız mevcut. Bunun yanı sıra kırsal mahallelerimiz de de hem üstlerini hem de yanlarını branda ile kaplayarak daha iyi bir ısı yalıtımına kavuşmaları için çalışmalarımızı başlattık." Kaymakam Mercan, ilçelerinde 7 bin 200 kalıcı konutun planlandığını, bunlardan 1040'ını kasım ayında dağıtmayı planladıklarını kaydetti. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü nerede? Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü iletişim bilgileri nelerdir?

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.