TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kayseri

kayseri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kayseri haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kayseri'de 10 asırlık bölgenin en eski kilisesi definecilerin talanına uğruyor Haber

Kayseri'de 10 asırlık bölgenin en eski kilisesi definecilerin talanına uğruyor

Koramaz Vadisi'nde yer alan ve tahmini olarak 1027 yılında inşa edilen Beşaret Kilisesi, Hristiyanlık ile ilgili motifleri duvarlarında barındırıyor. Kilisenin duvarlarında İsa'nın doğum hikayesi, sağ duvarında vaftiz edilmesi, sol duvarında Cebrail figürü, girişin üzerinde ise Meryem ve Hz. İsa'nın motifleri bulunuyor. Ancak, bakımsızlık ve definecilerin neden olduğu zararlar nedeniyle duvarlardaki freskler neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, tarihi kilise hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "Koramaz Vadisi'nde bulunan 7 yerleşim yerinden Sivas yoluna en yakın olan Bağpınar köyündeyiz. Köydeki hane sayısı ile kaya oyma ibadethanelerinin sayısını kıyasladığımızda, bu yerin muhtemelen en fazla inanç yapılarına sahip olduğunu görüyoruz. Koramaz Vadisi'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde olmasının sebeplerinden biri de kaya oyma inanç mekanlarıdır. Beşaret Kilisesi ise bu mekanların en eskilerinden biridir. Uzmanlar, buradaki freskoların son derece nitelikli olduğunu belirtiyorlar ve bu kilisenin bölgede kalan tek kaya oyma dini yapısı olduğunu düşünüyorlar. Duvarlardaki resimlerin, kapıdan girer girmez izleyicilere oldukça tipik bir anlatım sunduğunu ifade ediyorlar. Tarih açısından, kilisenin yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor." Özsoy, "Buraya sadece freskleri görmek için bile insanların geleceğini söyleyebilirim. Hem kaya oyma olması, hem dini bir yapı olması, hem de halen bu şekilde ayakta kalıyor olması, başlı başına ilgi çekici bir nokta. Ancak, her ziyaretimizde buranın doğal olmayan sebeplerle zarar gördüğünü, definecilerin saldırısına uğradığını görüyoruz. Maalesef burada bir şeyler bulmayı uman, tamamen illegal olan defineciler var. Burada ne bulunabilir ki? Ancak insanlar bir şey bulamayınca veya resimlerden hoşlanmayınca çevreye zarar veriyorlar. Hemen yanı başımızdaki bir şehirde bu yapılar korunuyor, o yer ilgi odağı haline geliyor, insanlar buradan geçimlerini sağlıyorlar. Ancak burada insanlar bu bilinç seviyesinde olmadığı için koruma sağlanamıyor. Buranın bakımlı ve temiz olması durumunda çok daha fazla ilgi çekeceğine eminim. Sadece buradaki freskleri görmek için birçok insan ziyaret ederdi. Ancak geldiğimizde gördüğümüz manzara, bilinçli şekilde zarar görmüş bir alanı yansıtıyor. Bu durumun çözümü için buranın değerini ve korunmasının önemini anlatan tabelalar ve yönlendirmeler gerekiyor" dedi.

Bu haber engelliler için müjde... Ötv indiriminde yüzde 90 oran şartı aranmadı Haber

Bu haber engelliler için müjde... Ötv indiriminde yüzde 90 oran şartı aranmadı

Avukat İsmail Arslan, engelli bireylerin araç kullanma yeteneğinin, sadece oranlara değil, kişisel duruma göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Ben araç kullanamayacak durumda olan bir engelliyim. Yani, engelim nedeniyle araç kullanamıyorum. Ancak mevcut yasal düzenleme, engel oranının yüzde 90'ın altında olduğunda ve engelli aracı bizzat kullanabiliyorsa ÖTV istisnasından yararlanabileceğini belirtiyor. Ancak yüzde 90'ın üzerindeki oranlarda problem yaşanmayacağı ifade ediliyor. Ben yüzde 81 oranında engelli olsam da araç kullanma yeteneğim yok. Vergi dairesine başvurarak ÖTV istisnasından yararlanma talebinde bulundum, ancak yasal düzenlemeyi gerekçe göstererek talebim reddedildi. Bunun üzerine durumu mahkemeye taşıdık ve hukuk, 'Bu birey engelli ve araç kullanma yeteneği yok' diyerek, 'Bu kişiden ÖTV alınmamalıdır' kararı verdi. Bu durum, benim gibi binlerce engelli için örnek bir karardır. Mevzuat ne derse desin, önemli olan kişisel durumunuzdur. Eğer araç kullanamıyorsanız, engelliyseniz ve bunu heyet raporuyla kanıtlayabiliyorsanız, bu hakkınızı mahkeme yoluyla elde edebilirsiniz." Arslan, Türkiye'de bir ilke imza atan bu kararın diğer engelli vatandaşlar için de uygulanmasını umut ettiğini belirterek şunları söyledi: "Bu karar Türkiye'de bir ilktir. Engelli vatandaşlar, ÖTV ve MTV istisnasından yararlanmak için vergi dairesine başvuracaklar. Vergi dairesi, mevzuatı gerekçe göstererek başvuruları reddedecek. Bu red kararını mahkemeye taşıyacaklar ve umarım benim kararım, diğerleri için emsal nitelikte olacağı için benzer kararlar alacaklardır. Engelin oranı önemli değil. Önemli olan çok basit bir kıstasımız var: Engelli araç kullanabilir kapasitesinde olmamak, yani araç kullanamamak. Araç kullanamayan engellilerin bu haktan yararlanacağını umuyorum. Çünkü bu alanda hukuk sisteminde bir ilk yaşandı. Bu kararın özelliği, yasalara uyum sağlamaması ancak yasal alt düzenlemelerle uyumlu olmasıdır. Yasal alt düzenleme, 'Engelli özel tertibatla aracı kendisi kullanırsa bu haktan yararlanır' der. Ancak hukuk, 'Hayır, kişi engelli ve özel tertibat kullanma şansına sahip değil. Bu nedenle ÖTV istisnasından yararlanma hakkını reddedemezsin' der. Bu kararın Türkiye'deki tüm engelliler için geçerli olmasını umut ediyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.