TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kardiyoloji

kardiyoloji haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kardiyoloji haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kardiyoloji nedir? Hangi hastalıklarla ilgilenir? Haber

Kardiyoloji nedir? Hangi hastalıklarla ilgilenir?

Sağlık, her yaştan ve her kesimden insanın hayatında en önemli yere sahip olan unsurdur. Tıbbın ana dallarından biri olan kardiyoloji de insan hayatını doğrudan etkilemesi nedeniyle pek çok araştırmaya konu oluyor. Her gün binlerce insan kardiyoloji nedir sorusunu soruyor. Haberimizin devamında kardiyoloji dalına dair bilgileri sizin için derleyerek kardiyoloji nedir sorusunu cevaplandırıyoruz. Kardiyoloji ne demek? Kardiyoloji; kalp ve kalp damar sağlığına ilişkin çalışmalar yürüten tıbbın bir dalı olarak karşımıza çıkıyor. Kalbe dair tüm hastalıklarla ilgilenen; tanı, tedavi ve takip süreçlerinin sorunsuz işlemesi için kardiyoloji bölümünde çalışan doktorlara ise kardiyolog adı veriliyor. Kardiyoloji bölümünde hangi hastalıklar tedavi edilir? Kardiyoloji bölümünde çalışan sağlık çalışanları; kalp yetmezliği, tansiyon yüksekliği, kalp krizi ve kalpte oluşan ritim bozukluklarını tedavi ediyor. Vücuda ihtiyacı olan kanı pompalayarak ihtiyacı olan oksijeni almasını sağlayan kalp, insanın yaşamsal fonksiyonlarının devam etmesi için kritik bir noktada konumlanıyor. Bu nedenle olası bir problem meydana geldiğinde, vakit kaybeden müdahale edilmesi gerekiyor. Kardiyoloji bölümünde hastalıkların teşhis edilebilmesi için yapılması gereken bazı testler bulunuyor. Kan testleri, efor testi, elektrokardiyogram (EKG), holter EKG, ekokardiyografi (EKO), radyonükleid test, miyokart perfüzyon sintigrafisi ve kardyak kateterizasyon bu bölümde yapılan testlerdir. Kardiyologların kardiyoloji servislerinde ilgilendikleri hastalıklar ise şu şekilde karşımıza çıkıyor: Aort yetmezliği ve darlığı Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) İstemik kalp rahatsızlıkları Kalp kası hastalıkları (Kardiyomiyopati) Wolf Parkinson White Sendromu (WPW) Damar sertliği (Ateroskleroz) Akut Koroner Sendromu Mitral kapak yetmezliği ve darlığı Kalp krizi (Akut miyokart enfarktüsü) Periferik arter (Atar damar) rahatsızlıkları Pulmoner yetmezlik Pulmoner stenoz (Kapak darlığı) Atriyal fibrilasyon Atriyal miksoma Trisküspit stenozu Kardiyak aritmiler Kardiyak arrest Kardiyak tümörler Primer tümörler Endokart hastalıklar Kalp hastalıklarına neden olan durumlar Kalp hastalıkları, insan hayatını ciddi öcüde etkileyen rahatsızların başında geliyor. Kalp hastalıklarına neden olan bazı sebepler şu şekilde sıralanabilir; depresyon, sigara kullanımı, yanlış beslenme, hipertansiyon, obezite, diyabet, yüksek derecede alkol tüketimi, hareketsiz yaşam ve kan kolesterolünün yüksek olması. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Guatr nedir? Belirtileri nelerdir?

Teknoloji ile erken teşhis mümkün! Haber

Teknoloji ile erken teşhis mümkün!

Gelişen teknolojinin hekimlere ve hastalara avantaj sunduğunu belirten Otlu, damar hastalıklarını saptamada kullanılan BT Koroner Anjiyografi (sanal anjiyografi) ile hızlı ve güvenilir olarak doğru teşhis konulduğunu dile getirdi. Sanal anjiyo hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yılmaz Ömür Otlu, “Sanal anjiyografi, kalp damarlarını ve kalbin diğer yapılarını görüntülemek için gerçekleştirilen tetkiktir. İşlemin güvenirliğinin yüksek olması, hızlı ve pratik olması sebebiyle son yıllarda kalp-damar hastalıklarının tanısında sıkça kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. BT koroner anjiyografisi göğüste sıkışma hissi, ağrı, nefes darlığı gibi kalp-damar hastalığını düşündürecek şikayetleri olanlara şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı gibi kalp-damar hastalığı açısından yüksek risk taşıyanlara uygulanmaktadır” diye konuştu. SANAL ANJİYO AVANTAJ SUNUYOR Sanal anjiyonun, klasik anjiyografiye bir çok avantaj sunduğunu dile getiren Uzm. Dr. Yılmaz Ömür Otlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sanal anjiyografi, kasık veya kol atardamarından vücuda katater ile girmeyi gerektirmez. Bu nedenle kanama komplikasyonu oluşmaz.  Hastaneye yatış gerektirmez. İşlem dakikalar içerisinde biter. Sadece kalp damarlarının iç duvarını değil, tüm duvarını görüntüler. Tıkanıklığa yol açan plak yapısı ile ilgili daha detaylı bilgi verir. Damar görüntülemesine ilaveten kalp kapakçıkları, kalp odacıkları, kalbin kas dokusu, kalbi çevreleyen zar ve aort damarı da birlikte görüntülenir. Böylece kalp anatomisi ile ilgili detaylı bilgi edinilir. İşlem öncesi kol toplardamarından damar yolu açılır. Çekim esnasında damar yolundan "kontrast madde" adı verilen, damar yapılarının görüntülenmesini sağlayan ve vücuttan böbrekler yoluyla temizlenen sıvı verilir. Tomografi cihazı yardımıyla hastadan alınan görüntüler bilgisayarda işlenir. İş istasyonlarında çeşitli teknikler yardımıyla üç boyutlu hale getirilir. Kardiyoloji ve radyoloji uzman doktorları tarafından görüntüler yorumlanır ve hasta sonuç ile ilgili hekimince bilgilendirilir” BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Çocukları obezite, kalp hastalığı ve diyabetten koruyun!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.