TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kalaycılık

kalaycılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kalaycılık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Unutulmaya yüz tutmuş meslek teknolojiye direniyor Haber

Unutulmaya yüz tutmuş meslek teknolojiye direniyor

Türkiye'nin yok olmaya yüz tutmuş meslekleri arasında yer alan kalaycılığı babasından öğrenen usta Mehmet Tokgöz, yurdu şehir şehir dolaşarak aile geleneğini yaşatıyor. Erzurum'da yaşayan, yaz aylarında ailesiyle, kışın ise tek başına ülkeyi karış karış gezen mesleğin son ustaları arasındaki Mehmet Tokgöz, yaptığı kalaylarla bakır kapları bambaşka bir hale getiriyor. Bu yıl çıktığı rota kapsamında Ardahan’a gelen usta aracında taşıdığı tezgahını kurup toz nişadır (amonyum klorür) yardımıyla kendisine getirilen bakırları kalaylayıp yenileyerek yıllarca kullanılmasını sağlıyor. Mehmet Tokgöz, mesleği babasından öğrendiğini, babasının da iyi bir kalay ustası olduğunu anlattı. Mehmet Toksöz, kalaycı ustaları yok olan meslekleri nedeniyle iş yerlerini kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi. Tokgöz, "Babadan kalma bir meslek olan bu işi 35 yıldır yapıyorum. Bu sanat bitmek üzere olan bir sanat ve son demlerini yaşıyor. Bizler son nesiliz. Bizden sonra belki de devamı gelmez. Birçok yerde kalaycı dükkânları bile kapandı. Bizim de iş yerimiz vardı ama kapatmak zorunda kaldık. Artık iş yerine gelen yok ki. Artık biz ayağa gidiyoruz. Eskiden onlar bize gelirdi, fakat şimdi biz onlara gidiyoruz." Bakır kalayın da insan sağlığı için çok önemli olduğunu söyleyen Tokgöz, "Bakır sağlıktır. Bakırdan yapılan kalay insan sağlığının ihtiyacı olan bir malzeme, bir materyal kalay sadece tabiatta bakırda var. Başka yerde yok bakırın kalayı da insan sağlığı için çok önemli. Eskiden hastalık yoktu. Yaş 30-35 olunca her hastalık çıkıyor. Ama bir eskiye bakarak yetmiş, seksen, doksan veya yüz yaşında yaşayan adamlar vardı hasta olmadan. Yani bu demir vitamini, bu demirden yiyen adam ömrü uzun olur ve sağlıklı olur. Fakat insanlar artık kalaycıları unuttu. İlk başlarda köy köy dolaşıyorduk. Fakat köylerde insan kalmadığı için bizde artık şehir şehir dolaşarak kalaycılık yapıyoruz" dedi. BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Kars ve Ardahan'da dolu ile sağanak etkili oldu

Dede mesleğini 73 yıldır devam ettiriyor Haber

Dede mesleğini 73 yıldır devam ettiriyor

Manisa'nın Demirci ilçesi Beyazıt Mahallesi'nde evinin bahçesindeki 20 metrekarelik atölyede zanaatını yaşatan Bilek, dedesinden kalan kalaycılığı henüz 10 yaşındayken babasının yanında çalışarak öğrendi. O tarihten bu yana mesleğinden kopmayan Bilek, ilerleyen yaşına rağmen çalışmaya devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla atölyesini açan Bilek, son yıllarda genellikle kırsal mahallelerden gelen müşterilerine hizmet ediyor. Ali Bilek, kalaycılık mesleğinin kendilerine dedesinden miras kaldığını söyledi. Dedesi ile babasının at ve eşek sırtında köylere kalay yapmaya gittiğini ifade eden Bilek, "Babamla köy odalarında kalay yapar, orada da konaklardık. Mesleği öğrenmeye 1950 yılında babamın yanında başladım. Köyden hayvanın üzerinde kalaylanacak kapları getirirdim. Gelen kapları kül tenekesinde kaynatır yağlarından arındırırdık. Sonra kumda da yıkarız. Varsa tamirini yapar, sonra kalaylayıp sahibine teslim ederiz. Geçmişte yılın 8 ayını köylerde geçirirdik." diye konuştu. Çocuklarını kalaycılıkla okutup evlendirdiğini dile getiren Bilek, mesleğine geçmişte olan ilginin azaldığını vurguladı. Babası ile 26 kişiyi kalfa ve usta olarak yetiştirdiklerini aktaran Bilek, "Yetiştirdiğimiz kişiler şimdi bu mesleği yapmıyor. Her şeye rağmen dede mesleğini yaşatmanın heyecanını hiç kaybetmedim." diye konuştu. Bu haber de ilginizi çekebilir: Manisa'da feci kaza: İş makinesi üzerine devrildi!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.